Hlavní obsah

Sparta si v Evropské lize zahraje i na jaře, Plzeň končí. Liberec musí porazit Marseille

roj, jisSport.cz
Aktualizováno

Už po pátém kole Evropské ligy si fotbalisté Sparty díky domácímu vítězství nad řeckým Asterasem Tripolis 1:0 zajistili účast v jarní vyřazovací fázi soutěže. Tu si naopak nezahraje mistrovská Plzeň. Naděje Viktorie definitivně zhasly po porážce 0:1 v Bělorusku s Minskem. Liberec neudržel těsné vedení, v Braze nakonec prohrál 1:2 a v prosinci musí na severu Čech porazil Marseille, pokud chce pomýšlet na postup.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Brabec oslavuje gól na 1:0 během utkání Evropské ligy proti Asterasu Tripolis.

Článek
Fotogalerie

Plzeňští nastoupili oproti posledním zápasům v notně pozměněné sestavě. Do branky se postavil Bolek, šanci dostali i Kučera a Mahmutovič. V obraně se opět objevil kapitán Procházka. Západočeši k uchování postupové naděje potřebovali nutně vítězství a od začátku byli velmi aktivní.

Mahmutovič po úvodní dvacetiminutovce už zvedal oslavně ruce nad hlavu, jenže jeho gól nebyl uznán kvůli ofsajdu. Vzápětí zlikvidoval Bolek obrovskou šanci Bečirajovi. Plzeňský tlak sílil po přestávce, jenže Kovařík netrefil odkrytou bránu a další velkou šanci spálil Mahmutovič.

V nastaveném čase pak Viktoria inkasovala, když Baránek zastavil ve vápně rychlý brejk faulem na Bečiraje, Adamovičovu penaltu sice brankář Bolek vyrazil, ale neúspěšný exekutor z dorážky skóroval. Plzeň má před posledním kolem stále jen tři body, stejně jako Minsk, a postup už tak mají jistý Villarreal s Rapidem Vídeň.

Sparta si zahraje play off

Po porážkách s Libercem a Pardubicemi si fotbalisté Sparty spravili chuť na evropské scéně, na níž se představí i v jarním play off. Sice je hned v úvodu vystrašil Fernández, který nastřelil tyč, ale pak už domácí převzali aktivitu. Jejich snahy však končily u výtečného brankáře Theodoropoulose.

Gólman Asterasu zlikvidoval velké šance Fataie, Lafaty i Dočkala. Na hlavičku Jakuba Brabce po Dočkalově rohu už byl ale krátký a Letenští se tak ujali zaslouženého vedení 1:0. I ve druhém dějství měl český vicemistr šance, ale soustředil se především na bránění náskoku.

Dobře rozjetý zápas v poslední desetiminutovce zkomplikoval Krejčí, který po faulu inkasoval druhou žlutou kartu a musel ze hry ven. Letenští už ale vítězství nad třetím celkem řecké ligy a neporazitelnost v soutěži uhájili. K postupové jistotě jim ještě před zápasem v Nikósii pomohlo vítězství Schalke nad kyperským týmem 1:0.

Liberec přišel o neporazitelnost

Oslabený a marodkou zdecimovaný Liberec přijel do Bragy s cílem překvapit lídra tabulky a to se mu málem povedlo. Hosté začali v Portugalsku aktivně, spálili několik šancí, ale v 35. minutě se Slovan dočkal vedoucí branky. Pokorný načechral dlouhý a přesný míč na Jefremova, který si v koncovce počínal jako zkušený mazák.

I Braga ale pálila jednu šanci za druhou, a tak naděje českého týmu dlouho držel skvělý gólman Koubek. Toho překonal až těsně před poločasem nešťastník Marek Bakoš, který ale nemohl v těžké pozici zakročit jinak. Po změně stran se podruhé v utkání otřásla konstrukce liberecké branky, z protiakce skóroval Jefremov, ale sudí jeho hlavičku kvůli údajnému předchozímu ofsajdu neuznali. Mylné rozhodnutí, jelikož o postavení mimo hru nešlo.

Závěrečné minuty jasně patřily Braze, která nakonec v 92. minutě strhla tři body na svou stranu. Střídající Crislan se štěstím prošel do šestnáctky a pojistil domácímu týmu postup. Liberec tak přišel o sérii neprůstřelnosti i neporazitelnosti.

5. kolo základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina E:
Minsk - Plzeň 1:0
Branka: 90.+2. Adamovič
Skupina K:
Sparta - Tripolis 1:0
Branka: 33. Brabec
Skupina F:
Braga - Liberec 2:1
Branky: 42. vlastní Bakoš, 90. Crislan - 35. Jefremov.
Další čtvrteční výsledky EL zde.

Reklama

Související témata: