Hlavní obsah

Holandsky fikaně a rychle. Talent Černý se v Ajaxu dere mezi chlapy

Praha

Je mu teprve sedmnáct, ale už se vehementně tlačí do prvního týmu fotbalistů Ajaxu Amsterdam. Příbramský rodák Václav Černý na podzim zazářil v juniorské Lize mistrů a dostal se také do zorného pole stavitelů české reprezentace do 21 let, kterou letos čeká na domácích stadiónech evropský šampionát. „Je skvělé, když vás na trénincích vedou Bergkamp s De Boerem,“ užívá si křídelní útočník.

Foto: Nike, Sport.cz

Václav Černý se v Ajaxu chopil své šance.

Článek
Fotogalerie

Gól Václava Černého proti Barceloně

Smlouvu s Ajaxem podepsal již v lednu 2013. Do Amsterdamu však směl odejít až o rok později po dovršení hranice šestnácti let. Řada talentů před ním v takovém věku v zahraničí pohořela.

„Začátek mají kluci venku vždy těžký. Jsou tam sami, neumějí jazyk. Osvěžením pro ně mohou být reprezentační akce. Domlouváme se s nimi, na jaké srazy je vzít, aby měli herní vytížení," říká Dušan Fitzel, technický ředitel FAČR.

Václav Černý se poučil, bleskově si osvojil nový jazyk. „Naučil jsem se holandštinu za sedm měsíců. Bylo to hodně těžké, protože jsem musel jít přes angličtinu. Chtěl jsem rozumět srandě v kabině a ulehčit to všem, aby kvůli mně nemuseli mluvit anglicky. Teď už holandsky normálně mluvím. V Ajaxu se prý ještě nikdo takhle rychle jazyk nenaučil," pochvaluje si.

Rovněž klub mu velkou měrou přispěl k rychlé aklimatizaci. „Také mně bylo ze začátku smutno, ale nebylo to tak hrozné. Abych nebyl tak sám, Ajax mě ubytoval u místní rodiny, která klubu fandí. Mají 19letého syna, který fotbal hrával a teď studuje, takže si rozumíme. Otec je kuchař, který vaří v předním amsterdamském hotelu. U nich jsem přečkal nejtěžší období, teď už se pomalu chystám do svého," líčí Černý.

Do Prahy přilákal Overmarse

Václav se uchází o trofej nejlepšího českého staršího dorostence, konkurují mu Roman Macek z Juventusu a Patrik Schick z pražské Sparty. Na víkendové vyhlášení do Prahy dorazí sám Marc Overmars, sportovní ředitel Ajaxu a bývalá velká hvězda Arsenalu či Barcelony.

„Na zimní soustředění Vašíka do Kataru s prvním týmem nevzali, protože se jim uzdravil Fischer a mají na jeho postu přetlak. Nic se však neděje, byl by to jen takový bonbónek. Vašek bude dál trénovat s áčkem a hrát za devatenáctku Ajaxu, která ve vyřazovací části Youth League narazí na AS Řím," avizuje hráčův agent David Nehoda.

Lvíčata shánějí střelce pro šampionát

Syn renomovaného mládežnického trenéra Václava Černého byl na stážích v Juventusu, Hamburku či Chelsea, Ajax se však ukazuje jako správná volba. A když dal na podzim v juniorské Lize mistrů gól Barceloně i Paris St. Germain, začalo se o něm uvažovat také pro letní evropský šampionát jedenadvacítek.

„A proč by ne? Jinde věkové předsudky nemají. Když Norové vezmou 16letého kluka do reprezentačního áčka, proč by 17letý Černý nemohl hrát za jedenadvacítku?! Mladých hráčů s velkým potenciálem máme víc, ale pro jejich posunutí do vyšších kategorií to vždy chce vybrat správný čas a dobu," poukazuje Nehoda.

Sebekritický kluk potřebuje větší svaly

Černý je po Zdeňku Grygerovi a Tomáši Galáskovi třetím českým fotbalistou v Ajaxu. „Je příjemné slyšet, že o nich vždycky mluví jen v dobrém, ale ne že by mi vyšlapali cestu. Snažím se, aby tak na mě v klubu také pohlíželi," líčí mladík skromně.

Našlápnuto má náramně, klíčový přechod z proslulé akademie Ajaxu mezi dospělé ho však teprve čeká.

„Jsem hodně sebekritický, takže bych chtěl zlepšit hru hlavou a pravačku. Rád bych také přestal růst a nabíral na svalové hmotě. Neříkám, že strádám, ale pokud by se měl blížit start v áčku, tak by se mi to určitě hodilo," předsevzal si Černý do nového roku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články