Hlavní obsah

Já jsem Zlatan. Výroky v Ibrahimovicově biografii jsou smyšlené!

Londýn

Když před dvěma lety švédský kanonýr Zlatan Ibrahimovic prezentoval na knižních pultech svoje memoáry s názvem Já jsem Zlatan, okamžitě se staly bestsellerem. Nejlepší biografie posledních let, mistrovský kousek, neskutečně upřímná, dokonale otevřená, hlásaly recenze. Jenže ne tak docela, jak nyní vyšlo najevo. Její autor, švédský novinář a spisovatel David Lagercrantz přiznal, že citáty nejsou doslovnými vyjádřeními fotbalové megahvězdy.

Foto: Facebook

Kanonýr Paris St. Germain Zlatan Ibrahimovic.

Článek

Lagercrantz v interview pro list Daily Telegraph uvedl, že jeho cílem bylo dílo pojmout spíš jako román. Styl obvyklého zpracování fotbalových biografií - včetně anglické ikony Davida Beckhama - prý osobně považuje za „odporně nudný."

S vytáhlým snajprem Paris St. Germain strávil pohromadě více než sto hodin a bombardoval ho otázkami, které mu měly pomoci vcítit se do jeho života, jednání a způsobu myšlení a najít něco jako „Zlatanovu literární iluzi." Nejprve excentrické superstar svůj záměr předložil, a pak se pustil do práce.

„Přirozeně jsem se snažil psát tak, jak by to (Ibra) řekl, ale nakonec jsem, myslím, žádný jeho doslovný citát nepoužil. Ovšem nejsou v tom lži ani jsem ho nechtěl prezentovat lepšího než ve skutečnosti je. Snažil jsem se především zachytit Zlatanův styl vyjadřování a jednání a zpracovat to jako příběh," vykládal Lagercrantz.

To jsem nikdy neřekl

V knize tak Ibrahimovič baví čtenáře výroky typu: „Hledám si nějaký byt. Když nic slušného nenajdu, koupím asi celý hotel."

Když si Ibra hotový rukopis s „falešnými citacemi" poprvé přečetl, rozhodně nejásal. „Co to do prde.. je? To jsem nikdy neřekl!" čílil se.

„Naštěstí relativně rychle pochopil, čeho jsem chtěl dosáhnout. A dnes už je přesvědčen o tom, že je to opravdu jeho příběh," tvrdí Lagercrantz.

Reklama