Hlavní obsah

Nešpor střílí góly za Gliwice, které vedou polskou ligu. V něčem je lepší než česká, říká

Gliwice

Dvousettisícové Gliwice v Dolním Slezsku jsou na nohou. Místní fotbalový klub Piast vede po šesti odehraných kolech polskou nejvyšší soutěž. Senzačně vyhrál na trávníku úřadujícího mistra z Poznaně gólem českého záložníka Kamila Vacka. Čtyři branky v dresu Piastu už dal Martin Nešpor, pětadvacetiletý český útočník hostující ze Sparty. Ten je začátkem podzimu nadšený...

Foto: Sport.cz

Martin Nešpor se raduje po jednom ze svých čtyři ligových gólů za Piast.

Článek

„Sedm měsíců jsem v minulé sezóně promarodil. Ve Spartě jsem si nezahrál. Byl jsem rád, když zavolal trenér Radek Látal a nabídl mi angažmá v Gliwicích. Polskou ligu jsem chtěl zkusit. Na internetu jsem viděl stadióny, zájem fanoušků a vysokou úroveň všeho kolem fotbalu. Telefonoval jsem si s klukama, kteří tu hráli a hrají. Polsko mi doporučovali. Neváhal jsem," prozradil Nešpor v rozhovoru pro Sport.cz a Právo, jak se do relativně malého polského klubu dostal.

Tak skvělý úvod sezóny ale nečekal. „To opravdu ne. V pěti úvodních kolech jsem dal čtyři góly, což je dobré. Ale pořád jsme jen na začátku sezóny. Nepřeceňuji to. Po té dlouhé pauze si fotbal hlavně užívám," přiznal s tím, že mu polská liga náramně vyhovuje... „Česká je techničtější, fotbalovější, polská naopak bojovnější. Ale jsou si hodně podobné. Polská je však na vyšší úrovni tak říkajíc mimo fotbal. Mám na mysli kvalitu zázemí, stadiónů, ale i prezentací v médiích. Skvělí jsou i fanoušci," nabídl srovnání.

Dvorním nahrávačem Slovák Mráz

Záložník Kamil Vacek je tvůrcem hry Gliwic, vymýšlí útočné akce, ale Nešporovým hlavním nahrávačem není. „Kamil hraje výborně, řídí hru, ale mým hlavním nahrávačem je slovenský obránce Patrik Mráz. Z pozice levého obránce už mi přihrál na tři góly," usmíval se Nešpor.

Česko-slovenskou kolonii však v Gliwicích prý nevytvořili. „My jsme dobrá parta celý tým. Samozřejmě nejvíc je Poláků, ale kromě nás tu jsou i další cizinci, třeba Brazilec nebo Španěl. Poznal jsem život v kabině Bohemky, Mladé Boleslavi či Sparty. Tady také držíme při sobě a je i legrace," odmítl, že by se v kabině tvořili skupiny podle původu hráčů. „Táhneme za jeden provaz."

I přes skvělé postavení v tabulce se podle Nešpora nikomu v Gliwicích netočí hlava a nespřádá sny o titulu. „Teď se nám daří, takže si to užíváme, ale rozhodně nelétáme v oblacích. Vedení klubu zůstává na zemi a my s ním. Cílem je první osmička, protože polská liga se po první části dělí. Osm nejlepších hraje o titul a evropské poháry, zbytek o záchranu. Piast hraje tradičně kolem středu tabulky, snaží se o horní polovinu tabulky. Přirovnal bych ho k Teplicím nebo Slovácku. Gliwice se nepočítají k velkým klubům," konstatoval český útočník.

„V Česku vládnou Sparta a Plzeň. Tady je víc silných klubů, například Legie Varšava, Lech Poznaň, Slask Vratislav, Jagiellonia Bialystok, Lechia Gdaňsk, Górnik Zabrze. Konkurence je větší než v Česku, mužstva jsou hodně vyrovnaná, stát se může cokoliv. My si teď užíváme, že hrajeme nahoře, ale přehnané ambice tady opravdu nikdo nemá. Samozřejmě nás potěšilo senzační vítězství na hřišti mistrovského Lechu Poznaň, kdy dal Kamil Vacek jediný a tudíž vítězný gól a já se na akci podílel. V Polsku to byla obrovská senzace," dodal.

Polštinu se učí, už rozumí

Úřední řečí v kabině je polština, jazyk češtině poměrně blízký... „Samozřejmě. Třeba když trenér dává pokyny, hovoří polsky. Pokud někdo úplně nerozumí, zopakuje to v angličtině. Mužstvo se hodně obměnilo, z takové té širší základní sestavy odešlo devět hráčů. Máme štěstí, že si tým brzy fotbalově sedl a daří se nám. Komunikace v kabině i na trávníku je v pohodě," pravil Nešpor.

Sám se také polsky učí, byť bez pedagogického dozoru. „Výhoda je, že to je jazyk češtině blízký. Když se na mne mluví pomalu, rozumím všemu. Pochopitelně odpovědi skládám, ale už jsem hodně odposlouchal. S fotbalovou terminologií na hřišti nemám žádný problém. Raději mluvím polsky, než anglicky, to mi jde líp," přiznal.

Cítí se jako doma

Gliwice leží sotva půl hodiny od českých hranic. Nešpor se tu cítí jako doma. „Máme pěkný stadión s kapacitou něco málo přes deset tisíc diváků a je plný. Atmosféra je nádherná. Nejlepší byla při slezském derby s Górnikem Zabrze, které jsme vyhráli. Fanouškovské kotle jsou za brankami a ti naši jsou úžasní, ženou nás dopředu, fandí skvěle celý zápas," chválil fanoušky.

Nešporovi bydlí v hezkém bytě, kde jsou velmi spokojení. „Gliwice mají téměř dvě stě tisíc obyvatel, je to hezké město a lidé jsou tu moc fajn. Když mě poznají na ulici, nebo jinde, chtějí se vyfotit. Jsem rád, že jsem si je tak brzy získal. Ale já trávím nejvíc času s manželkou," dodal s úsměvem.

Doma však nesedí, rádi jezdí na výlety. „Byli jsme například v Katovicích nebo Krakově. To jsou krásná města. Všude je vidět, jak jde Polsko po všech stránkách nahoru. Když to čas dovolí, jezdíme na výlety a velmi rádi. Do Ostravy je to něco přes půl hodiny. Přes Brno, Olomouc a Ostravu jezdím do Gliwic, ale za hranicemi jsme na výletě ještě nebyli, teď poznáváme hlavně polské Slezsko," vyprávěl Martin Nešpor.

Vedení Piastu má o něj i Vacka nadále zájem. Hostování by chtělo změnit v přestup. „To je ještě předčasné. Líbí se mi tu, přijela za mnou manželka, už jsme se zabydleli. Fotbal mi vyhovuje víc než v Česku. Ale zatím o něčem takovém nepřemýšlím. Teď si fotbal užívám. Hlavně, že jsem zdravý. Počkejme, jak se mi bude dařit dál. Když by zájem trval, proč ne," dodal.

Reklama

Související témata: