Hlavní obsah

Sníme o domácím finále Evropské ligy, ale prioritou je místenka v LM, říká Vaclík

Luxusní dvanáctibodový náskok mají fotbalisté Basileje v čele švýcarské ligy, která o víkendu vstoupila do jarní části. Brankář lídra soutěže Tomáš Vaclík konec podzimu prožil jen v roli diváka kvůli zranění přitahovače stehenního svalu. V neděli ovšem přispěl čistým kontem k triumfu 3:0 nad Lucernem a zaměstnavatel českého reprezentačního gólmana je na nejlepší cestě za obhajobou titulu.

Foto: Sport.cz

Český reprezentační brankář Tomáš Vaclík.

Článek

Konec podzimní části sezóny jste kvůli zranění svalu v pravé noze prožil jen na tribuně. První zápas jste bez problémů odchytal, jste tedy stoprocentně fit?

Ano. Ještě před Štědrým dnem jsem se hlásil v Basileji a měl individuální přípravu s fyzioterapeutkou. Následně po lednovém zahájení přípravy týmu jsem ještě deset dnů vůbec nekopal do balónu. Trenéři nechtěli můj návrat uspěchat. Až druhou polovinu soustředění jsem se připojil k mužstvu. Druhý gólman měl rovněž svalový problém, takže jsme se hodně věnovali brankářským tréninkům.

S výjimkou dvou duelů proti druholigovým švýcarským soupeřům jste v přípravě při dalších třech zápasech nevyhráli. Nepanovalo v Basileji před nedělním zápasem s Lucernem napětí?

Spokojenost nebyla, ale během zimy došlo v kádru k určitým změnám, a tak trenér hledal optimální složení sestavy. Všichni jsme cítili, že výsledky i hra mohly být lepší, ale nešlo o nic dramatického. Klíčové jsou výsledky zápasů, které nás teprve čekají.

Ve švýcarské lize má Basilej v čele soutěže po prvním jarním kole dvanáctibodový náskok. Nebudete upřednostňovat Evropskou ligu, jejíž finále se hraje právě na vašem stadiónu?

Deset bodů k dobru je skutečně hodně, ale na druhou stranu se všemi soupeři hrajeme ještě dvakrát, tudíž situace se může obrátit. A pro klub je absolutní prioritou vítězství ve švýcarské nejvyšší soutěži a přímý postup do Ligy mistrů. Všichni si velmi dobře uvědomují, jak složitá je cesta do finále Evropské ligy. A postoupit do posledního zápasu chtějí všechny kluby, přičemž v osudí jsou stále hodně velká jména.

V nynějším ročníku jste v Lize mistrů chyběli. Poznamenalo to Basilej hodně?

Prezident klubu jasně vyhlásil, že nic jiného než účast v dalším ročníku ho neuspokojí. Absence jej ani tak nemrzela z ekonomického hlediska, ale kvůli prestiži. Při minulé účasti jsme hráli s Realem Madrid či Liverpoolem, což pro náš klub představovalo fantastické konfrontace.

Řešíte se spoluhráči vidinu finále Evropské ligy na domácím stadiónu? Jak velké šance si dáváte?

Los pro první jarní kolo je přijatelný, byť St. Étienne je velmi silný protivník. Nicméně nejsilnějším klubům jsme se vyhnuli. Abychom prošli až do finále, muselo by se sejít hodně věcí. Ale sen o postupu až do posledního utkání soutěže máme všichni.

Máte už v hlavě evropských šampionát, který startuje v červnu ve Francii?

Byť je únor, myslím, že turnaj má v hlavě každý. Ty čtyři měsíce utečou strašně rychle. Nikdy jsem s áčkem na finálovém turnaji nebyl a moc bych si to přál. Věřím, že budu podávat výkony, na jejichž základě mě nominace nemine.

Sledujete konkurenty na brankářský post v reprezentaci?

Bavit se o Petru Čechovi nemá smysl. Je nezpochybnitelnou jedničkou, záběry ze zápasů Arsenalu jsou v televizi pořád. A další kluci se teprve dostanou do hry, ale určitě mě jejich výkony zajímat budou.

Vy jste od svého příchodu do Basileje až na výpadky způsobené zdravotními potížemi jedničkou klubu. Nesvádí taková pozice k jistému uspokojení?

Vůbec ne. Když se mi zápas nepovede, jsem na sebe naštvaný. Nejsem zase tak sebevědomý, abych případné chyby hodil za hlavu a dělal, že se nestaly. Navíc se chci pořád zlepšovat, pracovat na sobě. Rozhodně si nemyslím, že jsem na vrcholu.

Probojují se fotbalisté Basileje letos do finále Evropské ligy?
Ano
23,7 %
Ne
76,3 %
Celkem hlasovalo 1259 čtenářů.

Reklama

Související témata: