Hlavní obsah

Liberec - Jablonec 4:2Liberec rozcupoval v obraně zoufalý Jablonec

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Nezmar 1 : 0
15. Lafata 1 : 1
22. Dočkal 2 : 1
37. Kerić 3 : 1
38. Lafata 3 : 2
47. Zábojník (vlastní) 4 : 2

Přijeli jako favorité, odjeli jako zpráskaní psi. Fotbalisté Jablonce nezvládli severočeské derby, přestože do něj vstupovali s náskokem sedmnácti bodů na odvěkého rivala z Liberce!

Foto: Petr Horník, Právo

Jablonecký Petr Zábojník proniká libereckou obranou

Článek

Jablonec už po pěti minutách zahrozil dělovkou kapitána Pavlíka, jehož pokus z přímého kopu zastavila tyč Zichovy svatyně. Prakticky z protiútoku zařídila Liberci vedení klika třiatřicetiletých matadorů v domácím dresu. Papoušek po levé straně zatáhl míč k velkému vápnu a po jeho centru zamířil hlavou přesně Nezmar.

Jablonečtí i přes nepříznivý vývoj slušně kombinovali, zejména přes aktivního Jarolíma se dostávali do nadějných pozic, ale špatně je řešili. Navíc v první vyložené pozici hlavičkující Lafata udělal hrdinu ze Zicha. Jenže prakticky vzápětí zaváhal strážce domácí svatyně při vyběhnutí, srazil se s Kovaříkem, a Lafata neměl problém uklidit míč do prázdné branky.

Režie se pak chopil domácí útočník Kerič. Nejprve pasem po zemi z levé strany našel mezi obránci nabíhajícího Dočkala, který milimetrovou přihrávku poslal k levé tyči jablonecké svatyně. Následně chorvatský kanonýr sice nepřevzal ideálně přihrávku od Nezmara, ale mezi dobíhajícími obránci si za hranicí velkého vápna míč dokázal seštelovat natolik, aby chladnokrevně přehodil povyběhnutého Frydrycha.

Hosté se nevzdali. Zejména díky výkonu do přestávky vynikajícího Jarolíma a mimořádně produktivního Lafaty, který pohodlně dorazil balón vyražený Zichem po hlavičce Pekharta.

Nicméně ještě před odchodem do kabin se ukázalo, že jablonecká obrana pyšnící se druhým nejmenším počtem obdržených branek, nedorazila do Liberce v ideálním rozpoložení. Po rohu Papouška totiž nechali hostující zadáci Keliče hlavičkovat do tyče. A bezprostředně po obrátce si Zábojník s Huberem dávali tak dlouho přednost při řešení situace ve vlastním pokutovém území, že je napadající Kerič vylekal a donutil Zábojníka hlavou přehodit vyběhnuvšího Frydrycha.

A kdyby ve zbývajících minutách mohla hostující obrana hodit do pomyslného ringu ručník, zajisté by za takovou šanci byla vděčná. Jen díky nepřesnosti třikrát parádně pálícího Papouška, jehož projektily jen o milimetry minuly jabloneckou svatyni, a výbornému zákroku Frydrycha čelícího vyložené šanci Dočkala se skóre neměnilo.

Liberec tak ziskem tří bodů s třetím týmem tabulky potvrdil čtvrteční vítězství na Slavii a definitivně se zbavil zpočátku jara se rýsujících starostí se záchranou.

FC Slovan Liberec - FK Baumit Jablonec 4:2 (3:2)
Branky: 7. Nezmar, 22. Dočkal, 37. Kerič, 47. Zábojník vlastní - 15. a 38. Lafata. Rozhodčí: Zelinka - Večeřa, Gallo. ŽK: Kerič, Liška - Lafata, Pekhart, Jablonský. Diváci: 5967.
Liberec: Zich - Zeman, Polák, Dejmek, Vulin - Dočkal, Kelič, Vácha, Papoušek (80. Liška) - Kerič (53. Diviš), Nezmar (90. Holeňák). Trenér: Petřík.
Jablonec: Frydrych - Zábojník, Drsek (33. Krejčí), Huber (70. Eliáš), Jablonský - Jarolím (77. Michálek), Pavlík, Loučka, Kovařík - Pekhart, Lafata. Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: