Hlavní obsah

Plzeň - Jablonec 1:1Plzeň smutnila po šestém jarním zásahu Lafaty

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Střihavka 1 : 0
51. Lafata 1 : 1

Převaha po většinu zápasu byla k ničemu fotbalistům Plzně v souboji s Jabloncem. Domácí totiž s výjimkou první střely na branku v dalších šancích neuspěli, a protože krátce po přestávce neuhlídali Lafatu, ani ve čtvrtém z posledních zápasů se nedočkali vítězství.

Foto: Petr Horník, Právo

David Lafata oslavuje svůj gól do sítě Liberce

Článek

Jablonec naopak velebil střelce svého gólu, který šestým jarním zásahem zajistil Severočechům bod a posílil naději na umístění v první trojce zajišťující start v pohárové Evropě.

Plzeň začala fantasticky a z první střely na jabloneckou branku se ujala vedení, když Rajtoral zprava našel na malém vápně Střihavku, který hlavičkou do protipohybu brankáře Špita rozjásal tribuny. Nadlouho šlo však o jediné ohrožení hostující svatyně.

Jablonec byl do přestávky naprosto zoufalý. Nebýt špatné rozehrávky brankáře Daňka k Jarolímovi, jenž však z pětadvaceti metrů opuštěnou svatyni netrefil, mohli klidně hrát Západočeši bez brankáře. Aktivita hostů směrem dopředu byla nulová, v defenzivě pak zejména Zábojník kupil chybu na chybu a s aktivním Rezkem si nevěděl rady.

Defenziva Severočechů celkově působila hodně nejistě, její borci mnohdy kazili lehké míče v rozehrávce, a tak se domácí snadno dostávali do šancí.

Navýšit rozdíl ve skóre mohl Střihavka, ale po přihrávce Rajtorala ve 31. minutě nepochopitelně levačkou zcela prázdnou branku vůbec neohrozil a míč z jeho kopačky směřoval do hřiště. Brzy nato pláchnul stoperům Jablonce Bakoš, ale tísněný Drskem nastřelil jen nohy vyběhnuvšího Špita. Brzy nato nestačil se kolem Jablonského protáhl Petržela a řítil se sám na Špita, ve velkém vápně míč zasekl, nechal záložníka soupeře profrčet kolem, další zasekávačkou si položil brankáře, jenže než stačil vystřelit, ukopl míč do bezpečí Drsek.

A za nemohoucnost Plzeň draze zaplatila. Severočeši totiž z první střely na branku srovnali: Lafata zpoza velkého vápna namířil přesně k levé tyči branky Daňka, který se po balónu natahoval marně.

Následně brankářům na obou stranách pomohla branková konstrukce, když nejprve Petrželův průnik zleva a následnou střelu z velkého úhlu vytlačil Špit na břevno, na druhé straně pak přímý kop Jarolíma zastavila tyčka.

Plzeň v závěru hru zpřesnila a zejména díky několika nápaditým přihrávkám Horvátha si vynutila převahu, leč efekt byl nulový. Nejprve po chybě Pavlíka se řítil Střihavka na Špita, ale ten odvážným skokem pod útočníkovi nohy míč přibrzdil, následnou dorážku útočníka pak z brankové čáry vykopl Pavlík.

Nápor domácích sílil. Přímý kop Horvátha deset minut před koncem prosvištěl houštinou těl, ale od pravé tyče jablonecké branky se odrazil do hřiště. Rezka pak v tutové šanci zastavil chybně zvednutý praporek asistenta Mencla, čímž byly naděje Západočechů na vítězství zmařeny definitivně.

Viktoria Plzeň - Baumit Jablonec 1:1 (1:0)
Branky: 6. Střihavka - 51. Lafata. Rozhodčí: K. Hrubeš - Mencl, Hojsík. ŽK: Eliáš, Kovařík (oba Jablonec). Diváci: 3018.
Plzeň: Daněk - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Rezek (89. Lecjaks) - Bakoš (62. Kolář), Střihavka (70. Jiráček). Trenér: Vrba.
Jablonec: Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Haurdič (73. Michálek), Eliáš (90+1. Krejčí), Jarolím, Loučka, Kovařík - Lafata (84. Pekhart). Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: