Hlavní obsah

Příbram - Budějovice 1:2Jihočeši loupili u Litavky a mají jistotu setrvání v lize

MinutaMin. Tým Hráč Akce
40. Němec 0 : 1
48. Krejčí (vlastní) 0 : 2
82. Šlapák 1 : 2
Záznam online reportáže

Příbram

Fotbalisté Českých Budějovic vyhráli v sobotním 26. kole Gambrinus ligy v Příbrami a slaví setrvání v nejvyšší soutěži. Jihočeši uspěli u Litavky po devíti letech, pomohl jim především Řepka, který dlouho eliminoval kanonýra Šlapáka. Domácí poprvé doma na jaře prohráli, čímž si téměř zavřeli bránu k pohárové Evropě.

Článek

Hned v první minutě měl na kopačce gól českobudějovický Javorek, ale Hruška jako by ho uhranul, takže mu poslal jen slabou ránu do rukou. Na druhé straně odpověděl vzápětí Šlapák, ale těsně minul branku. Oba soupeři nastoupili bez svých nejzkušenějších záložníků, kteří se v minulém kole vykartovali. Domácím chyběl Pleško a hostům Otepka. Na hře Příbrami to znát nebylo. Brzy si vytvořila územní převahu, ale zkušená černobílá budějovická obrana zamkla prostor před Daňkem. Když to zkusil Kraus za šestnáctkou, gólmana nepřekonal.

Po dvaceti minutách přišla první velká šance domácích. Centr Divíška z levé strany našel v šestnáctce volného Koukala, ten mířil hlavou do horního rohu, ale Daněk vytlačil míč na roh. Po několika minutách po akci Mareše a přihrávce Papšyse mohl skórovat z malého vápna Šlapák, ale míč poslal přes břevno. Vzápětí se ocitl v optimální střelecké pozici Papšys, ale trefil jen náruč dobře postaveného Daňka.

Po půlhodině hry přišla další přihrávka do šestnáctky na Šlapáka, ale Řepka si příbramského kanonýra pohlídal. Jihočeši byli dlouho neškodní. Pět minut před koncem poločasu si ale Sandro vychutnal u brankové čáry Divíška, předložil přihrávku na malé vápno a mladý Němec, který se objevil mezi stopery, zblízka vstřelil svůj první ligový gól.

Jihočeši udeřili znovu hned po přestávce a hodně červenat se musel domácí stoper Krejčí, který Řezníčkův centr špičkou kopačky usměrnil Hruškovi přesně k tyči. Domácí byli jako opaření. Se situací, kterou doma na jaře nezažili, jako by si nevěděli rady. Chyběla jim tradiční bojovnost i pohyb, o přesnosti přihrávek ani nemluvě. Hosté ovládli střed hřiště a dál se tlačili k Hruškově brance, zatímco domácí se dostali po dlouhé době k jediné vážnější akci, ale Koukal hlavičkoval vedle. Později nepřekonal Daňka ani ve skrumáži po rohovém kopu.

Domácí se v závěru probudili z letargie, ale překonat jihočeskou „vozovou“ hradbu pro ně byl takřka neřešitelný problém. Ve vzduchu kraloval Řepka, po zemi to také nešlo, a když míč z kopačky Krause prolétl černobíle pruhovanou zdí, mířil mimo tyče. V závěru se přeci jenom prosadil po centru Krause Šlapák, který gólem v šestém utkání v řadě snížil.

1. FK Příbram - Dynamo České Budějovice 1:2 (0:1)
Branky: 82. Šlapák - 40. Němec, 48. vlastní Krejčí. Rozhodčí: Ardeleánu - Zlámal, Štěrba. ŽK: Krajčík (Č. Budějovice). Diváci: 3876.
Příbram: Hruška - P. Pilík, Krejčí, Mišůn, Divíšek (79. Kdolský) - Papšys (65. Bernardo), Koukal, Kraus (85. Dušek), Mareš - Šlapák, Krbeček. Trenér: Vavruška.
Č. Budějovice: Daněk - Krajčík, Řepka, Lengyel, Machovec - Klesa (89. Riegel), Rýdel, Javorek, Němec (76. Hudson) - Sandro - Řezníček (84. Brezinský). Trenér: Cipro.

Reklama

Související témata: