Hlavní obsah

Horváth musel kvůli nadváze na kobereček. Měl jsem problémy, přiznal plzeňský kapitán

Plzeň

Kapitán mistrovské Plzně Pavel Horváth je i v 38 letech oporou týmu a jedním z nejlepších hráčů ligy. Na startu nové sezóny si klade jasný cíl – dostat se co nejdál v pohárové Evropě, nejlépe v Lize mistrů, a hrát na špici nejvyšší domácí soutěže, pokud možno obhájit titul. V rozhovoru také přiznává, že kvůli svým tělesným proporcím měl problémy s váhou, ovšem pár kilogramů už shodil a cítí se mnohem líp.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

I letos bude Pavel Horváth jednou z klíčových postav Viktorie Plzeň.

Článek

Sezóna Viktorii začala domácím Superpohárem a předkolem Ligy mistrů. Jak se cítíte na začátku hodně dlouhé podzimní části?

Docela dobře. Věřím, že budu zvládat porce zápasů bez potíží.

Troufnete si na cyklus dvou i tří zápasů v týdnu, který může trvat několik měsíců?

Natrénováno mám, a pokud budu cítit únavu, máme dost široký a kvalitní kádr na to, abychom si já i druzí vytížení hráči krátce odpočinuli.

Byla pro vás letní příprava v něčem specifická?

Pro mě rozhodně. Mám odlomený kousek kosti na palci u nohy. Nemohl jsem tudíž všechno absolvovat s klukama. Dopoledne jízda na kole, odpoledne na kolečkových bruslích a ještě plavání. Prostě něco jiného, než co se obvykle v letní přípravě dělá. Do kopaček jsem nemohl.

Dotaz na vaši váhu je v tomto období evergreenem.

Ta moje doma je pořád rozbitá... Ale vážně. Mám s ní starosti celou kariéru, prostě jsem tak rostlý. V posledních měsících ale byly ty problémy trochu větší. Mluvili jsme o tom i s manažerem Viktorie Šádkem a trenérem Vrbou. Něco jsem shodil a cítím se fakt líp.

Jak silná bude Viktorka ve srovnání s ligovým jarem?

Věřím, že navážeme na předchozí sezóny a budeme hrát fotbal, který baví naše fanoušky. Návštěvy v Plzni jsou na české poměry vysoké. Pochopitelně chceme, aby náš fotbal přinášel i výsledky. Máme tým na to, abychom hráli o nejvyšší příčky.

Tomu by tedy měly odpovídat i cíle pro novou sezónu.

Teď se v první řadě chceme dostat do skupiny v některém evropském poháru. Je to velká výzva, o kterou jsme v minulé sezóně tvrdě bojovali. Když to bude Liga mistrů, bude to fantastické. Když Evropská liga, bude to výborné. Pohárová Evropa je cílem i pro další ligovou sezónu. Tím nejcennějším domácím bonusem bude obhajoba titulu.

Myslíte, že se může nějak změnit poměr sil v lize, to znamená soupeři v boji o titul?

Zvědavý jsem na Jablonec pod trenérem Skuhravým. Lepší než v minulé sezóně by mohlo být Slovácko, protože i Sváťa Habanec je dobrý kouč, který týmu umí vtisknout tvář. Vzestup slibuje i Slavia. O poháry bude hrát až sedm mužstev, což je pro fanoušky a zajímavost ligy dobře.

Plzeň mívá po zápasech evropských pohárů v lize problémy a ztrácí body s papírově lehčími soupeři. Víte, jak se toho vyvarovat?

Tohle platilo hlavně v době, kdy jsme hráli Ligu mistrů. Spoustu zápasů jsme nezvládli, těžko jsme se přeorientovávali třeba z Barcelony nebo AC Milán na ligové soupeře. V minulé sezóně už to bylo lepší. Nesmíme podlehnout atmosféře a pocitu, že po věhlasném soupeři hrajeme s relativně neznámým. Fotbal umějí hrát všichni a naše zaváhání s chutí využijí, nemají proti nám co ztratit. Na každý zápas se musíme koncentrovat.

Reklama

Související témata: