Hlavní obsah

Fotbalové přestupy v Česku? Až na Štajnera spíše bída a stagnace

Praha

Přestupový trh, kromě největších hvězd světového fotbalu, stagnuje i v Česku. Svědčí o tom především odchody českých hráčů do zahraničí, ale i příchody do Gambrinus ligy. Ani v rámci nejvyšší soutěže nedošlo, s výjimkou Jiřího Štajnera, k transferovým bombám.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zkušený Jiří Štajner bude v nadcházejícím ročníku oblékat dres Mladé Boleslavi.

Článek

Největším odchodem a ztrátou pro klub i Gambrinus ligu je ukončení půlroční mise útočníka Milana Baroše v ostravském Baníku. „Taková osobnost vždycky chybí," posteskl si nový kouč Martin Svědík. Baroš se vrací po půlroce do Turecka, tentokrát bude hrát v Antalyasporu.

Stoper Jiří Jarošík se rozešel se Spartou a podle posledních zpráv míří až do Austrálie. Z Letné odchází i útočník Léonard Kweuke do tureckého Rizesporu a obránce Manuel Pamič má namířeno do Chieva. A ve vzduchu ještě visí přestup útočníka Václava Kadlece do Frankfurtu.

Nejspíš největším návratem ze zahraničí je příchod útočníka Milana Petržely z Augsburgu zpět do Plzně. Slavia získala zkušeného gólmana Radka Černého, jenž se vrátil z Queens Park Rangers. Kamil Vacek z italského Chieva opět zaťukal na letenskou bránu. Spolu s ním tak učinili zimbabwský obránce Costa, který přišel z Lubinu, a slovenský reprezentační obránce Lukáš Pauschek, jenž působil ve Slovanu Bratislava.

Nejzajímavější letní změny dresů:
Do zahraničí:
Milan BAROŠOstrava - Antalyaspor
Jiří JAROŠÍKSparta - Austrálie?
Léonard KWEUKESparta - Rizespor
Manuel PAMIČSparta - Chievo
Ze zahraničí:
Milan PETRŽELAAugsburg - Plzeň
Kamil VACEKChievo - Sparta
Costa NHAMOINESULubin - Sparta
Radek ČERNÝQPR - Slavia
V rámci Gambrinus ligy:
Vlastimil VIDLIČKASparta - Olomouc
Jiří ŠTAJNERLiberec - Ml. Boleslav
Petr ŠVANCARABrno - Příbram
Tomáš HOŘAVAOlomouc - Plzeň
Tomáš WÁGNERPříbram - Plzeň

Olomouc hodně očekává od kanonýra Ivana Lietavy, který se před časem výborně uvedl už v Dukle a nyní přichází z Trnavy. Sigma ještě těsně před startem ligy vyztužila defenzívu Vlastimilem Vidličkou ze Sparty.

V rámci nejvyšší soutěže je nepochybně největší událostí odchod stratéga a technika Jiřího Štajnera z Liberce do Mladé Boleslavi. V Plzni se zatím teprve rozkoukává olomoucký záložník Tomáš Hořava, zatímco kanonýr Tomáš Wágner, který zachraňoval Příbram, našel mušku i ve Štruncových sadech. Naopak u Litavky si nemohou vynachválit brněnského střelce a baviče Petra Švancaru.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice