Hlavní obsah

Jihlava - Sparta 1:4Sparta začala ligu výhrou v Jihlavě, dvakrát se trefil Lafata

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Lafata (penalta) 0 : 1
11. Lafata 0 : 2
32. Hušbauer 0 : 3
43. Šimonek 1 : 3
56. Kadlec 1 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty zahájili ligovou sezónu přesvědčivou výhrou 4:1 na hřišti Jihlavy. Dvěma góly hosty nastartoval za vítězstvím jejich kapitán David Lafata, další branky přidali Hušbauer a Kadlec. Jihlavě nepomohlo snížení útočníka Šimonka. Letenští budou v zopakování vysoké produktivity doufat i ve čtvrteční odvetě 2. předkola Evropské ligy na půdě švédského Häckenu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Sparty Praha Marek Matějovský (uprostřed) s hlavičkujícím Costou a jihlavský Lukáš Masopust.

Článek
Fotogalerie

Spartě vycházel reparát za čtvrteční remízu 2:2 s Häckenem od samého začátku a rychle nechala zapomenout na minulou sezónu, kdy Jihlavu neporazila ani v jednom ze čtyř soutěžních zápasů. Ale v neděli bylo zjevné, kdo třímá všechny trumfy. Už ve druhé minutě po ruce stopera Kopice proměnil penaltu Lafata, který mohl hrát jen díky podmínečně odloženému trestu od disciplinární komise.

Hostům k pokutovému kopu pomohl vyhraným hlavičkovým soubojem i stoper Švejdík, který dostal šanci místo Poloma. K jistému výkonu Sparty přispěl stejně jako levý bek Costa, na jehož úkor zase seděl na lavičce Pauschek.

Úřadující vicemistři na hřišti vládli a v osmé minutě málem slavil gól Kadlec, jehož pokus z brankové čáry vykopl Kopic. Kadlec se však vzápětí vytáhl znovu, když před prázdnou bránou našel znovu Lafatu, který tak dal jasně najevo, že může směle útočit na čtvrtý kanonýrský titul v české lize za sebou. Navíc se dvakrát trefil i ve čtvrtek proti Häckenu.

Blažkovi zápas proti bývalým spoluhráčům zhořkl

Pro domácí byl takový vývoj těžkým soustem. Hráli zakřiknutě, prohrávali klíčové souboje, nezískávali odražené míče a vůbec nestíhali rychlé ofenzivní hráče soupeře.

Z branky spoluhráče marně burcoval gólman Blažek, který na Spartě získal šest ligových titulů. Duel proti bývalému klubu mu zhořkl ještě víc, když ho po půlhodině nadvakrát překonal Hušbauer. Až snížení útočníka Šimonka těsně před poločasem po rohovém kopu domácím vdechlo malou naději.

Tu však krátce po poločase zadusil útočník Kadlec, který využil skvostný Hušbauerův centr. Čtvrtý úder Sparty už loňský ligový nováček nevstřebal a zápas se stal pro Pražany poklidnou dohrávkou před důležitým pohárovým utkáním ve Švédsku.

1. kolo fotbalové Gambrinus ligy:
Vysočina Jihlava - Sparta Praha 1:4 (1:3)
Branky: 43. Šimonek - 3. z pen a 11. Lafata, 32. Hušbauer, 56. Kadlec. Rozhodčí: Kocourek - Mencl, Blažej. ŽK: Kopic - Holek. Diváci: 4150.
Jihlava: Blažek - Tlustý, Šourek, Kopic, Marek - Karlík, Koloušek - Masopust (71. Kliment), Jungr, Vaculík (90. Kosak) - Šimonek (69. Přeučil). Trenér: Komňacký.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Hušbauer, Vácha, Matějovský (76. Vacek) - Kadlec (85. Skalák), Lafata (82. Juliš) Přikryl. Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: