Hlavní obsah

Zdrcený Ferguson vystartoval na sudího, pak ale zůstal v šatně neschopen vyřazení hodnotit

Póza v tom nebyla. O teatrální gesta rovněž nešlo. José Mourinho i Cristiano Ronaldo se po výhře nad Manchesterem United tvářili rozpačitě a za vyřazení anglického giganta z Ligy mistrů se omlouvali. „Nehráli jsme dobře a nezasloužili si vyhrát,“ pravil do kamer Sky Sports kouč Realu Madrid po vítězné osmifinálové odvetě s Manchesterem United (2:1) na Old Trafford. „Nemám slov, abych vylíčil, jak se cítím. Zvláště po neuvěřitelně emotivním přijetí, jehož se mně tady dostalo,“ přiznával Cristiano Ronaldo, který po rozhodující trefě poslal vyprodaným ochozům dokonce omluvné gesto.

Foto: Phil Noble, Reuters

Cristiano Ronaldo v dresu Realu Madrid (uprostřed) reaguje na gól, který vstřelil Manchesteru United.

Článek
Fotogalerie

Trenéra Manchesteru United Alexe Fergusona vykolejila prohra a vyřazení natolik, že nebyl schopen partii s Realem vůbec hodnotit. „Sedí rozrušený v šatně a nemyslím, že je ve stavu, kdy by mohl k výkonu rozhodčího cokoli říci. Natož pak k jeho verdiktu, který byl velice drsný a možná až neuvěřitelný," omlouval asistent Mike Phelan nepřítomnost svého jedenasedmdesátiletého šéfa na tiskové konferenci po utkání.

Asistent musel Fergusona omluvit

Zatímco po vyloučení Naniho v 56. minutě byl Ferguson plný emocí, takže od postranní čáry burcoval hráče i ochozy a po závěrečném hvizdu podle tvrzení anglických médií dokonce zaútočil na tureckého sudího Cuneyta Cakira, v kabině na něho vyřazení z Champions League dolehlo se vší silou.

„Je velice zklamaný. Sedí a přemýšlí, co se stalo a proč se to stalo. Jeho velké rozrušení je důvodem, proč jsem tady s vámi já," vysvětloval asistent Phelan, proč Ferguson mezi novináře tentokrát nepřišel.

UEFA však ve středu kvůli neúčasti na tiskové konferenci se skotským koučem zahájila disciplinární řízení. Podle pravidel Ligy mistrů je totiž hlavní trenér povinen do dvaceti minut po závěrečném hvizdu být k dispozici novinářům. O trestu pro Fergusona rozhodne disciplinární komise 21. března.

Pravdou sice je, že Nani předvedl ve zmiňovaném okamžiku výpad ve stylu kung fu, těžko ho však vinit, že by ho směroval na obránce Alvara Arbelou. Rozhodčí však Naniho zákrok posoudil jako úmyslný, tasil červenou a v deseti už Manchester neměl sil, aby Realu odolal.

„Museli jsme pokračovat, ale proti Madridu hrajícímu v jedenácti to bylo velice obtížné," přiznával Fergusonův asistent zklamání, které zaplavilo Old Trafford a samozřejmě i fotbalové ostrovy. Vždyť po vyřazení Rudých ďáblů bude Liga mistrů pokračovat od čtvrtfinále s největší pravděpodobností bez anglických týmů.  Na Arsenal sice ještě odveta v Mnichově čeká, ale je jen málo pravděpodobné, že by si Bayern nechal po londýnské výhře 3:1 postup sebrat.

Mourinho přiznal frustraci

„Stanovili jsme taktiku, která na Real platila, měli jsme hru přiměřeně pod kontrolou, vytvořili si několik šancí, po vedoucím gólu jsme měli navrch. Ale po verdiktu rozhodčího se hra úplně změnila," glosoval Phelan průběh střetnutí, po němž měl i jindy naparovačný a sebestředný trenér Realu José Mourinho rozporuplné pocity, takže se za výhru a postup omlouval.

„Jsem trochu frustrován, protože po úžasných výkonech proti Barceloně jsem čekal od mužstva víc. Hlavně jsem předpokládal, že se prezentujeme jiným fotbalem. Lepší tým prohrál, Manchester si účast ve čtvrtfinále zasloužil," pravil Mou, který má po vyřazení lídra anglické Premier League šanci stát se prvním trenérem v historii, který vyhraje Ligu mistrů se třemi různými týmy.

Reklama