Hlavní obsah

Dortmund - Real Madrid 4:1Skvělý Lewandowski připravil čtyřmi góly Realu podobnou potupu, jakou zažila o den dřív Barcelona

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Lewandowski 1 : 0
43. Ronaldo 1 : 1
50. Lewandowski 2 : 1
55. Lewandowski 3 : 1
66. Lewandowski (penalta) 4 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Polský legionář v barvách Dortmundu Robert Lewandowski připravil madridskému Realu stejnou potupu, jakou zažila v úterní noci v Mnichově Barcelona. V úvodním semifinálovém duelu Ligy mistrů totiž rozehrál na Vestfálském stadiónu skvostné představení a svůj výjimečný fotbalový part vyšperkoval čtyřmi góly. Real je tak na pokraji vyřazení, neboť smazat tříbrankové manko pro něj bude za týden v domácím prostředí hodně obtížné. Zato přání legendárního Franze Beckenbauera, aby se finále Champions League 25. května ve Wembley stalo německou záležitostí, se dost možná naplní, neboť doma neporazitelný Dortmund má k postupu hodně blízko.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Robert Lewandowski jásá! Do sítě Realu Madrid nastřílel čtyři góly.

Článek
Fotogalerie

Nic nebylo platné, že už po šesti minutách povstal José Mourinho z lavičky a vehementně nabádal své svěřence, aby plnili stanovené defenzivní úkoly a zachovávali klid. To akce Reuse, který prošel hned přes tři jeho svěřence a gólman López se musel moc a moc natahovat, aby jeho střelu vytáhl, zvedla kouče Realu z lavičky.

Povely však neúčinkovaly, neboť takřka vzápětí zaúřadoval dortmundský „zrádce" Götze. Přesným centrem našel Lewandowského, jenž se procpal mezi dva obránce, ve skluzu se dostal i před Pepeho a potvrdil renomé kanonýra.

Hummels vnutil Realu vyrovnání

Real poučen čtyřiadvacet hodin starým krachem Barcelony zareagoval. Zvýšeným pohybem, přesnější kombinací, vytrvalým hledáním bedlivě střeženého Ronalda. Ze hry se sice portugalského snajpr do šance nedostal, zato jeho střela z trestného kopu byla pro domácího Weidenfellera hodně nepříjemná.

Hosté nicméně přebírali aktivitu, vynutili si územní převahu, ale s disciplinovanou a hlavně perfektně organizovanou obranou Borussie si nevěděli rady. Akcím Realu chyběl nápad, přesná finální přihrávka a hlavně moment překvapení.

Podobná režie ovšem Dortmundu dlouho vyhovovala, neboť jeho taktika byla založena na bránění a rychlých výpadech, jejichž realizátorem byl pochopitelně polský legionář Lewandowski. Pár kontrů zkusil, ale obrana Bílého baletu už si na něho dávala pozor.

Zato domácí Hummels moc soustředěný nebyl, když dvě minuty před přestávkou vyrobil neskutečnou hrubku. Chtěl vracet míč gólmanovi, ale namísto toho doslova vyzval Higuaína, aby utekl po křídle, precizně našel Ronalda a ten dvanáctou trefou v letošním ročníku Ligy mistrů pohodlně do prázdné brány srovnal skóre.

Velký part Lewandowského

Jak snadno přišel Real k vyrovnání, tak lacině nerozhodný stav pět minut po přestávce ztratil. Po nenápadné akci totiž zaúřadovala polská dvojice Piszczek a Lewandowski. Prvně jmenovaný vystřelil a Lewandowski pohodlně dorazil míč do brány, neboť hostující obránci reklamovali ofsajd.

Čtyřiadvacetiletý polský reprezentant se v ten moment nadechl k velkému fotbalovému partu, který ozdobil dalšími dvěma góly. Pět minut po druhé trefě si totiž v šestnáctce doslova vychutnal Pepeho, López neměl proti jeho střele nárok a Real byl v ten moment blízko potupě, jakou zažila den předtím v Mnichově Barcelona. Zvláště, když jeho obrana hořela a jen skvělý López držel hosty ještě chvíli nad vodou.

V 67. minutě ale ani on nárok neměl. Xabi Alonso totiž povalil v pokutovém území Reuse a Lewandowski z pokutového kopu vstřelil čtvrtý gól. Debakl Realu byl dokonán, sen trenéra Mourinha o dalším triumfu v Champions League dostal vážné trhliny. Zvláště, když závěrečná snaha hostů výsledek alespoň zkorigovat vyzněla naprázdno. Dortmund proměnil i šesté letošní domácí vystoupení ve výhru a dokázal, že na svém Vestfálském stadionu je skutečným suverénem.

Zato hostům se odjíždělo z dortmundského chrámu těžce. Smazat tříbrankové manko v odvetě za týden na San Bernabeu pro ně bude nesmírně složité. Zvláště s vědomím, že v letošním ročníku Ligy mistrů Borussii ještě neporazili. V základní skupině s ní totiž v Dortmundu prohráli 1:2, madridská konfrontace obou týmů pak skončila remízou 2:2!

První semifinále Ligy mistrů
Borussia Dortmund - Real Madrid 4:1
Branky: 8., 50. 55. a  66. z penalty Lewandowski - 43. Ronaldo, Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Nizozemsko). ŽK: Lewandowski -  Khedira, Özil, Ramos. Poločas 1:1.
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek (83. Grosskreutz), Subotič, Hummels, Schmelzer - Blaszczykowski (82. Kehl), Bender, Götze, Gündogan (90.+1. Schieber), Reus - Lewandowski.
Real: López - Ramos, Pepe, Varane, Coentrao - Khedira, Xabi Alonso (80. Kaká) - Özil, Modrič (68. Di Maria), Ronaldo - Higuaín (68. Benzema).

Reklama

Související témata: