Hlavní obsah

Chelsea - Schalke 1:1Schalke bodovalo na Chelsea, Bayern trefil výhru v poslední minutě. Porto si zastřílelo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Fábregas 1 : 0
62. Huntelaar 1 : 1
Záznam online reportáže

jis, škvČTKSport.cz
Aktualizováno

Fotbalisté Chelsea vstoupili do nového ročníku Ligy mistrů nečekanou remízou 1:1 se Schalke 04. Blues bez Petra Čecha měli po celý zápas na Stamford Bridge převahu, ale kromě brzkého gólu Fábregase z ní nic dalšího nevytěžili a hosté nakonec vydolovali bod po vyrovnávací trefě útočníka Huntelaara. Bayern Mnichov vyhrál ve středečním šlágru doma nad Manchesterem City 1:0, jedinou branku vstřelil až v 90. minutě obránce Boateng. První hattrick nového ročníku elitní klubové soutěže Evropy si připsal Alžířan Jasín Brahímí, který řídil kanonádu Porta nad BATE Borisov. Duel nakonec skončil jasnou výhrou portugalského celku 6:0. Zastříleli si také hráči AS Řím, kteří doma deklasovali CSKA Moskva 5:1. Těsnou výhru 1:0 nad Apoelem si připsala Barcelona.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Útočník Schalke Klaas-Jan Huntelaar střílí vyrovnávací gól Schalke 04 na hřišti Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Stejně jako v předchozích čtyřech ligových zápasech i tentokrát dal trenér Chelsea José Mourinho v brance před Čechem přednost Belgičanovi Thibautu Courtoisovi, ten se však dlouho nudil. Chelsea měla nad Schalke převahu a Němci potvrzovali nevydařený vstup do sezóny.

V 11. minutě Cesc Fábregas ostrým skluzem na hranici faulu vybojoval míč, Eden Hazard mu ho patičkou vrátil a španělský záložník tvrdou střelou propálil brankáře. Byl to však právě Fábregas, kdo ve druhé půli přišel o míč, soupeř založil brejk a Klaas Jan Huntelaar srovnal. Byl to vůbec první gól Schalke v pěti vzájemných zápasech. Chelsea ani přes závěrečný tlak už vedení zpět nezískala.

"Je to pro nás frustrující, protože jsme měli několik dobrých šancí na navýšení skóre, ale neproměnili jsme je a doplatili na to," litoval trenér Mourinho, který překvapivě nenasadil od začátku nejlepšího střelce týmu Diega Costu. Místo něj postavil Didiera Drogbu, který zahodil dvě dobré šance. "Jeho výkon byl ale pozitivní, jsem s ním spokojen," dodal.

I druhé utkání skupiny G mezi Mariborem a Sportingem Lisabon skončilo výsledkem 1:1. V nastavení domácím zajistil bod teprve osmnáctiletý útočník Luka Zahovič, syn slovinské legendy Zlatka Zahoviče a rodák právě z Portugalska, kde jeho otec působil.

Boateng rozhodl v závěru, Řím si zastřílel

Bayern mohl jít proti Manchesteru do vedení už po 50 vteřinách, ale Thomas Müller netrefil z úhlu prázdnou branku. Německý mistr měl i při absenci hvězd Arjena Robbena a Francka Ribéryho převahu, ale nedařilo se mu ji potvrdit gólově. Až minutu před koncem po velkém závaru napřáhl stoper Boateng, střelu otřel o záda spoluhráče Maria Götzeho a zajistil těsnou výhru.

Skupinu E ale vede AS Řím, v jehož dresu prožil vynikající debut v Lize mistrů argentinský záložník Juan Iturbe. Stačilo 20 minut, aby pro AS Řím vymyslel v utkání s CSKA Moskva tři góly. První proměnil sám, na další dva přihrál Gervinhovi a Maiconovi. Jenže hned v zápětí se zranil a musel vystřídat. I bez něj ale Řím pokračoval v destrukci ruského týmu a nakonec slavil výhru 5:1.

Brahímí slaví premiérový hattrick

Při jubilejním 200. zápase Porta v evropských pohárech zařídil vítězství 6:0 nad BATE Borisov hattrickem alžírský reprezentant Brahímí. K první trefě mu pomohl brankář Černik, který nejprve chyboval při výhozu a následně se nechal prostřelit z velkého úhlu. Brahímí se stal teprve čtvrtým Afričanem, který dal v LM hattrick. Předtím se to povedlo jen Didieru Drogbovi, Samuelu Eto'ovi a Yakubu Aiyegbenimu.

Výhru pak završili Adrián a Jackson Martínez, který dal už sedmý gól v šesti zápasech této sezóny. Borisov utrpěl teprve druhou prohru z posledních 29 zápasů.

Porto se jasně ujalo vedení ve skupině H před Bilbaem a Šachtarem Doněck, jejichž zápas skončil bez branek. Šachtar ve všech soutěžích neinkasoval už 602 minut. Pro Bilbao to byl první zápas v LM po 16 letech.

Těsnou výhrou 1:0 nad APOELem Nikósie vstoupila do soutěže favorizovaná Barcelona. O jediný gól se v první půli postaral stoper Gerard Piqué, který hlavou zakončil centr Lionela Messiho z přímého kopu.

Fanoušci řádili

Nizozemská policie zatkla v rámci utkání mezi Ajaxem a Paris Saint-Germain (1:1) celkem 83 fotbalových chuligánů. K výtržnostem nedošlo pouze před, během a po zápasu v Amsterdamu, ale také v Utrechtu.

V dějišti duelu bylo zadrženo 27 osob z obou fanouškovských táborů za držení zbraní a rušení veřejného pořádku. Další příznivci Ajaxu byli zatčeni kvůli tomu, že poničili vůz metra. V Utrechtu došlo k bitce tvrdého jádra fanoušků PSG s příznivci místního prvoligového klubu. Policie zadržela 56 osob. Podle listu De Telegraaf nebyl nikdo zraněn.

Ke zraněním však došlo v Římě. Střety fanoušků odnesli zraněním dva Rusové - jeden měl ránu na hlavě od rozbité lahve, druhý měl bodná zranění na břiše a paži. Podle listu Gazzetta dello Sport nebyli muži v ohrožení života.

Po konfliktech, které se odehrály před zápasem, se neobešel bez řádění fanoušků ani samotný duel. Když fotbalisté AS Řím vstřelili pátý gól, začali po sobě příznivci obou táborů házet světlice. V sektoru CSKA poté zasahovala bezpečnostní služba, jež ale byla napadena, takže musela nastoupit policie.

1. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina E:
AS Řím - CSKA Moskva 5:1 (4:0)
Branky: 10. a 31. Gervinho, 6. Iturbe, 20. Maicon, 50. vlastní Ignaševič - 82. Musa. Rozhodčí: Borbalán - Martínez, R. Alonso (všichni Šp.).
Bayern Mnichov - Manchester City 1:0 (0:0)
Branka: 90. Boateng. Rozhodčí: Mallenco - Del Palomar, Yuste (všichni Šp.).
Skupina F:
FC Barcelona - APOEL Nikósie 1:0 (1:0)
Branka: 28. Piqué. Rozhodčí: Aytekin - Kleve, Häcker (všichni Něm.).
Ajax Amsterdam - Paris St. Germain 1:1 (0:1)
Branky: 74. Schöne - 14. Cavani. Rozhodčí: Stark - Pickel, Schiffner (všichni Něm.).
Skupina G:
Chelsea - Schalke 1:1 (1:0)
Branky: 11. Fábregas - 62. Huntelaar. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.).
Maribor - Sporting Lisabon 1:1 (0:0)
Branky: 90.+2 Zahovič - 80. Nani. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos (všichni Fr.).
Skupina H:
Bilbao - Šachtar Doněck 0:0
Rozhodčí: Sidiropulos - Efthimiadis, Kostaras (všichni Řecko).
FC Porto - BATE Borisov 6:0 (3:0)
Branky: 5., 32. a 57. Brahímí, 37. Martínez, 61. Adrián, 76. Aboubakar. Rozhodčí: Nijhuis - Van de Ven, Schaap (všichni Niz.).

Reklama

Související témata: