Hlavní obsah

Arsenal - Dinamo Záhřeb 3:0Čecha zaměstnal spoluhráč, ale Arsenal žije. Dosáhne na postup? Messi se podílel na barcelonském nářezu

jis, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Arsenal s Petrem Čechem v bráně zvládl proti Dinamu Záhřeb boj o udržení naděje na postup do vyřazovací fáze fotbalové Ligy mistrů, zvítězil 3:0. O tom, zda bude hrát prestižní soutěž i na jaře, rozhodne 9. prosince poslední skupinové kolo, v němž nastoupí na hřišti Olympiakosu. Svěřenci trenéra Wengera na zatím druhý řecký celek v tabulce ztrácejí tři body a doma mu podlehli 2:3. K postupu potřebují vyhrát vyšší rozdílem... Barcelona už na Camp Nou nemusela stvrzovat postup, měla ho jistý hned poté, co v úterý Borisov remizoval s Leverkusenem 1:1. Ale i tak si s chutí zastřílela. Nad AS Řím vyhrála 6:1, uzdravený Lionel Messi k tomu pomohl dvěma trefami.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Mesut Özil z Arsenalu jásá po gólu, kterým otevřel skóre proti Dinamu Záhřeb v LM.

Článek
Fotogalerie

Čech byl v bráně Arsenalu dlouho bez práce, jen spoluhráč Koscielny ho přinutil k parádnímu zákroku, když nešťastně srazil míč. V závěru český gólman inkasoval, ale pro ofsajd branka  neplatila. To vše v době, kdy už bylo rozhodnuto. Ve 29. minutě zlomil odpor Dinama hlavou Özil a chvíli nato zvýšil po chybě obrany Sánchez. Chilský útočník se prosadil i v 69. minutě po výborné přihrávce Campbella.

Arsenal musel nutně vyhrát - Kanonýři z prvních čtyř utkání získali jen tři body. Komplikací by bylo, kdyby Bayern doma ztratil s Olympiakosem. Remíza mohla poslat dál oba celky, jenže německý mistr vyhrál jasně 4:0 a pomohl sobě k postupu a Arsenalu na dálku k naději.

Bavorský favorit už po dvaceti minutách vedl o tři branky po trefách Douglase Costy, Lewandowského a Müllera. I když Mnichované dohrávali takřka celou druhou půli bez vyloučeného Badstubera, v závěru uzavřel skóre čtvrtým zásahem Coman.

Chelsea čeká boj s Portem

V osmifinále už jsou s Bayernem i Barcelona, Petrohrad, ve středu hrající Manchester City a Real Madrid, šanci doplnit je v úterý nevyužily Porto a AS Řím, jistotu přes výhru 4:0 v Izraeli nad Maccabi nemá ani Chelsea.

Má stejně bodů jako Porto, které doma nečekaně podlehlo Dynamu Kyjev 0:2 a v posledním kole musí do Londýna. Ukrajinský tým ztrácí na vedoucí duo dva body.

Chelsea ve 20. minutě poslal do vedení po rohu Cahill. Krátce před pauzou byl vyloučen bývalý obránce Blues Ben Haim a přesilovku hosté využili ve druhém poločase góly Williana a Oscara. Izraelský přemožitel Plzně z předkola nebodoval ani v pátém utkání Ligy mistrů.

Katalánci v osmifinále podvanácté za sebou

Ač Barcelona měla už před zápasem s AS Řím jistý postup, tak ještě překonala sobotní ligovou výhru 4:0 nad Realem Madrid. V první půli se dvakrát trefil Suárez a jednou Messi. Uzdravený argentinský kanonýr skóroval i po změně stran, kdy přesně mířili i obránci Piqué s Adrianem, jenž dorazil Neymarovu neproměněnou penaltu. Katalánci si osmifinále LM zahrají podvanácté za sebou.

Leverkusen v Borisově zachránil remízu 1:1 i šanci na postup ze skupiny E. Skóre otevřel už ve druhé minutě domácí Gordějčuk po chybě brankáře Lena. Bayeru se z velkého tlaku povedlo vyrovnat až v 68. minutě zásluhou Mehmediho obloučku. Leverkusen má stejně bodů jako AS Řím, BATE je o bod zpět.

Zenit Petrohrad i popáté zvítězil. Už jistý účastník osmifinále doma porazil Valencii 2:0 a má zaručené první místo ve skupině H. V 15. minutě se zblízka prosadil Šatov po přihrávce Dzjuby, jenž čtvrt hodiny před koncem zakončil do prázdné branky akci kapitána Dannyho. Poté ještě dostal červenou kartu hostující Vezo. Valencie tak bude muset o postup ještě zabojovat v závěrečném zápase proti Lyonu. Ten doma gólem v nastavení podlehl Gentu 1:2 a ve skupině skončí poslední.

5. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina E:
BATE Borisov - Bayer Leverkusen 1:1 (1:0)
Branky: 2. Gordějčuk - 68. Mehmedi. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos (všichni Fr.). Diváci: 12 601
FC Barcelona - AS Řím 6:1 (3:0)
Branky: 15. a 44. Suárez, 18. a 60. Messi, 56. Piqué, 77. Adriano - 90.+1 Džeko. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). Diváci: 71 433
Skupina F:
Arsenal FC - Dinamo Záhřeb 3:0 (2:0)
Branky: 33. a 69. Sánchez, 29. Özil. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth (všichni Maď.). Diváci: 58 978
Bayern Mnichov - Olympiakos Pireus 4:0 (3:0)
Branky: 8. Douglas Costa, 16. Lewandowski, 20. Müller, 70. Coman. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ČK: 53. Badstuber (Bayern). Diváci: 70 000
Skupina G:
FC Porto - Dynamo Kyjev 0:2 (0:1)
Branky: 35. Jarmolenko z pen., 64. González. Rozhodčí: Carballo - Alonso, Yuste (všichni Šp.). Diváci: 31 220
Maccabi Tel Aviv - Chelsea FC 0:4 (0:1)
Branky: 20. Cahill, 73. Willian, 77. Oscar, 90.+1 Zouma. Rozhodčí: Mallenco - Del Palomar, Cabanero (všichni Šp.). ČK: 41. Ben Haim (Maccabi). Diváci: 29 121
Skupina H:
Zenit Petrohrad - Valencie CF 2:0 (1:0)
Branky: 15. Šatov, 74. Dzjuba. Rozhodčí: Moen - Haglund, Andas (všichni Nor.). ČK: 80. Vezo (Valencie). Diváci: 17 002
Olympique Lyon - KAA Gent 1:2 (1:1)
Branky: 7. Ferri - 32. Milicevič, 90.+5 Coulibaly. Rozhodčí: Karasev - Averjanov, Kalugin (všichni Rus.). Diváci: 30 206

Reklama

Související témata: