Hlavní obsah

V zimě se nenechali omámit milióny z Chelsea, teď si v Římě blahořečí, že Džeka udrželi

Řím/Praha

Italové si teď blahořečí, že se v zimě nenechali omámit penězi z Ostrovů. Mistrovská Chelsea totiž v lednu nabízela za kanonýra Edina Džeka a brankáře Emersona 50 miliónů eur, tedy přes 1,2 miliardy korun. A kdyby jen to, byla ochotna dál přihazovat. Vedení AS Řím ovšem nabídku neakceptovalo a zmiňovanou dvojici neuvolnilo. Dobře udělalo. Brazilský gólman Emerson měl obrovskou zásluhu na tom, že první osmifinále fotbalové Ligy mistrů na Ukrajině skončilo pro AS přijatelnou prohrou 1:2, Džeko pak v odvetě poslal svůj tým jediným gólem do čtvrtfinále.

LM, AS Řím - ŠachtarVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Deset let na tuhle chvíli římský klub čekal, takže žádný div, že po postupu přes Šachtar Doněck zavládla na Olympijském stadiónu obrovská euforie.

„Fantastický výsledek, fantastický Řím," gratulovala klubová legenda Francesco Totti svým nástupcům. Bosenskému legionářů Džekovi v první řadě.

V Charkově, kde se hrálo první osmifinále, nahrál Džeko Ünderovi na gól, v úterní domácího odvetě ho sám dal.

„Věděli jsme, že musíme být trpěliví, protože jedna branka může rozhodnout o tom, kdo se dostane do čtvrtfinále. V první šanci jsem střílel vedle, z druhé už to byl zlatý gól," rozplýval se Džeko.

„Jsem hrdý na své mužstvo, protože jsme vyřadili opravdu silného soupeře. Zasloužíme si potlesk ve stoje," připomínal, že v pěti předchozích vzájemných pohárových duelech měl čtyřikrát navrch Šachtar. V šestém a obrovsky důležitém ovšem slavili Římané.

„Zaslouženě, protože všichni jsme dávali do zápasu naprosto všechno. Až do poslední chvíle," pyšnil se Džeko tím, že italský fotbal bude mít ve čtvrtfinále Champions League dvojnásobné zastoupení. Mezi osmi posledními je Juventus a po deseti letech i AS Řím.

Kouč Eusebio Di Francesco v to před odvetou s Doněckem věřil. Jeho bývalý spoluhráč Vicenzo Montella trénující španělskou Sevillu to prozradil v Manchesteru hned po senzačním postupu přes Rudé ďábly, Di Francesco jeho slova potvrdil.

„Skutečně jsem mu před pár dny řekl, že se potkáme ve finále," přitakával. „Dáváme si velké cíle, a i teď chceme dál snít. A jestliže budou hráči k zápasům přistupovat stejně, jako k odvetě se Šachtarem, budou se naše sny plnit," kvitoval nasazení, bojovnost, koncentrovanost a přístup svých svěřenců.

„Vidím, jak mužstvo roste před očima. V ligové soutěži jsme vyhráli pět z šesti posledních zápasů, teď jsme mezi osmi posledními v Evropě, takže věřím, že těžké časy jsou pryč a my porosteme dál," sliboval, že ani čtvrtfinále nemusí znamenat konečnou.

„Je mi jedno, koho při pátečním losování dostaneme. Ve čtvrtfinále čekají samí silní soupeři, ale i my jsme silní, protože jsme mezi osmi nejlepšími týmy," přidával se k trenérovi Edin Džeko.

Reklama

Související témata: