Hlavní obsah

Liberečtí fotbalisté porazili Zlín a upevnili si vedení v lize

LIBEREC

Liberečtí fotbalisté porazili Zlín 1:0 a upevnili se vedoucí postavení v prvoligové tabulce. Vítězství Severočechům zajistil kapitán Tomáš Zápotočný, který se v deváté minutě trefil z penalty a zároveň tak ukončil pětizápasovou sérii Zlína bez porážky. Liberec má na čele ligy osmibodový náskok na duo Slavia, Teplice. Ty mají ale pondělní dohrávku s Olomoucí k dobru.

Článek

Zlínští v úvodu zápasu ani zdaleka nepřipomínali mužstvo, které v minulém kole slavilo senzační obrat a vítězství nad mistrovskou Spartou. Jihomoravané hráli bázlivě a už ve čtvrté minutě musel Hološkův oblouček vykopávat před brankovou čarou Červenka. Hostům dělaly problémy manévry útočné trojice Pospěch, Holenda, Hološko a v sedmé minutě po skvělé kombinaci poslední jmenovaný jen těsně minul zlínskou branku.

Vzápětí se Pospěch řítil sám na gólmana Baránka, ten jej stáhl k zemi a liberecký kapitán Zápotočný poslal Slovan z penalty do vedení. Poté domácí z nasazeného tempa ubrali a v útoku se konečně připomněli i zlínští hráči: ovšem Kraus nejprve nemířil přesně a Lukaštík pak trefil jen dobře postaveného brankáře Čecha.

Po čtvrthodinovím útlumu přišel znovu mohutný liberecký nápor: jen Hološko postupoval hned třikrát sám na gólmana Baránka, ale ani jednou neuspěl a odmítl posun do čela tabulky kanonýrů. Stejně jako jeho parťák Pospěch, který do odkryté branky nenasměroval dorážku z deseti metrů.

Ligový lídr s jednobrankovým vedením žil dlouho v nejistotě. Zlín začal po pauze hrát odvážněji: poprvé v 53. minutě zahrozil průnikem Kraus, pak centroval Vidlička, ale nový muž na trávníku Škripec hlavičkoval z výhodné pozice vedle.

Liberecký kouč Lavička vycítil hrozící nebezpečí a střed pole vyztužil rekonvalescentem Abrahámem, ovšem hosté hrozili dál. Dvacet minut před koncem vytáhl skvělý zákrok proti trestnému kopu Lukaštíka gólman Čech, který vzápětí chytil i hlavičku univerzála Janíčka, jenž se ve druhé půli přesunul z útoku na post stopera.

Domácí favorit ve druhé půli herně nepřesvědčil a do posledních minut se třásl o vítězství. V 82. minutě mohl Pospěch výhru pojistit druhým gólem, ale místo nahrávky úplně volnému Abrahámovi mířil sobecky těsně vedle. Čtyři minuty před koncem sahal Zlín po cenné remíze, ale kapitán Švach trefil hlavou jen tyč. Slovan vydřel výhru, díky které může po polovině soutěže dál směle pomýšlet na titul.

Slovan Liberec - Tescoma Zlín 1:0 (1:0)
Branka: 9. Zápotočný z pen. Rozhodčí: Kovařík - Holub, Večeřa. ŽK: Pospěch, Zápotočný, Pudil, Hološko - Baránek, Jelínek, Švach. Diváci: 4220.
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Papoušek (81. Hamouz), Hodúr (79. Matula), Pudil - Hološko, Holenda (64. Abrahám) - Pospěch. Trenér: Lavička.
Zlín: Baránek - Vidlička, Kroča (46. Škripec), Švach, Červenka - Zapletal, Vrtělka, Bača, Lukaštík - Janíček, Kraus (77. Jelínek). Trenér: Blaha.

Reklama

Související témata: