Hlavní obsah

Turecko - Česko 1:2Vrba dosáhl svého. S českou reprezentací vyloupil Istanbul a Turky v kvalifikaci porazil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Bulut 1 : 0
15. Sivok 1 : 1
58. Dočkal 1 : 2
Záznam online reportáže

Istanbul
Aktualizováno

Obrovsky důležitá výhra. Možná i cennější, než ta úvodní nad Nizozemci, neboť se zrodila na půdě největšího postupového konkurenta české reprezentace. Alespoň tak to trenér Vrba tvrdil, než při třetí návštěvě u Bosporu konečně dosáhl svého a v Turecku vyhrál. Jeho tým porazil góly Sivoka a Dočkala ve druhém díle kvalifikace o fotbalové EURO 2016 domácí mužstvo půlměsíce, takže do bojů o Francii vykročil brilantně. A kdyby v pondělí potvrdil tříbodový import z Istanbulu i v Kazachstánu, šlo by o vstup přímo pohádkový.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Bořek Dočkal a Pavel Kadeřábek (vpravo) slaví vedoucí gól reprezentace v kvalifikačním duelu v Turecku.

Článek
Fotogalerie

Ta změna se dala očekávat. Za sedm let vlezlo Sivokovi Turecko až tolik pod kůži, že trenér Vrba udělal ve vítězné sestavě z úvodního duelu proti Nizozemcům právě ve složení stoperské dvojice změnu a postavil Sivoka. A nic na tom neměnilo, že stadión nebyl beznadějně vyprodán a atmosféra tudíž nebyla tak pekelná, jak se očekávalo. Právě Sivokovým přičiněním...

Na úvod dva údery ze vzduchu

Turci totiž začali aktivněji a už po osmi minutách vedli. Dokonce hned po první střele mířící na Čechovu bránu. Tedy střele... Bulut prodloužil Erkinův centr hlavou naprosto přesně, takže brankář Chelsea neměl nárok.

Stalo se, co se přihodit nemělo a před čím oba čeští legionáři v tureckých službách Sivok s Kadlecem varovali. Domácí celek ale naštěstí nedokázal brilantní nástup a náhlou euforii ani pořádně vstřebat, natož pak využít a už bylo vyrovnáno. Již Rosický k tomu měl po čtvrthodině obrovskou příležitost, jenže jeho ránu ještě stačil Kaya zblokovat na roh. Z něho už ovšem udeřilo.

Zase ze vzduchu a opět hlavou, neboť Sivok se dostal nejvýš ze všech, uplatnil v souboji s tureckými zadáky i patřičný důraz a po perfektním Krejčího centru zařídil vyrovnání.

Sudí penaltu neviděl...

Turci byli v tu chvíli jako opaření. A na dobrou čtvrthodinu, kdy jako by zpytovali svědomí a i na trávníku dumali, co se jim to přihodilo. Až Töre střelou míjející jen těsně tyč Čechovy brány je probral, aby je pak kapitán Arda Turan rozpumpoval docela. K pohybu, větší agresivitě a důrazu, přesnější kombinaci.

Nejprve ránou nad, vzápětí po střetu s Váchou pádem v šestnáctce, který mohl švédský sudí bez uzardění ohodnotit jako penaltový.

Eriksson se však zachoval k českému týmu nadmíru velkoryse a zákrok nechal bez povšimnutí. Z tureckého vzepětí tudíž nebylo do přestávky nic, protože nepříjemnou střelu Buluta Čech kryl a trestný kop Erkina jen lízal tyč.

Obrácený gard korunovaný gólem

Po půli se ovšem gard zcela obrátil. Český tým totiž pamětlivý Vrbových příkazů začal daleko aktivněji, neboť napadal Turky už u půlící čáry, lépe se pohyboval a vykrýval prostory. I v osobních soubojích si počínal důrazněji, takže se dostával k míčům daleko častěji. Navíc o ně zbytečně nepřicházel, a tudíž měl hru pod kontrolou on.

I do skóre se to promítlo... Po necelé čtvrthodině si Kadeřábek doslova pohrál s domácími obránci a Dočkal skóre otočil. A u jednoho úderu zůstat nemuselo, kdyby střelu Váchy ve víc než slibné pozici turečtí beci nezblokovali.

I tak byl ale domácí Terimův tým z obratu dokonale vykolejený, takže se přes rošády v sestavě už do tempa nedostal. A k nějakému náporu snad s výjimkou závěrečného marného vzepětí už teprve ne.

A když už mu s přehledem hrající Vrbovi svěřenci přece jen dovolili vypálit, Čech si věděl rady. Hlavně při nebezpečném pokusu Erkina mužstvo podržel a dopomohl tak národnímu týmu k výhře a obrovsky důležitému tříbodovému importu od Bosporu.

Kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2016:
Turecko - ČR 1:2 (1:1)
Branky: 8. Bulut - 16. Sivok, 58. Dočkal. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Özyakup (Tur.). Diváci: 35 000.
Turecko: Zengin - Gönül, Topal, Kaya, Erkin - Inan (79. Özyakup), Tufan, Turan, Sahan (66. Demir) - Töre (68. Adin), Bulut. Trenér: Terim.
ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, M. Kadlec, Limberský - Darida, Vácha - Dočkal (90.+2 Plašil), Rosický, Krejčí (68. Pilař) - Lafata (83. Vydra). Trenér: Vrba.
Další kvalifikační zápasy zde.
Zvítězí reprezentace ČR i v pondělním kvalifikačním zápase v Kazachstánu?
Ano
80,4 %
Duel skončí nerozhodně
13,9 %
Vyhrají domácí
5,7 %
Celkem hlasovalo 44679 čtenářů.

Reklama

Související témata: