Hlavní obsah

Velká říjnová revoluce. Zatímco favorité hoří, Češi, Slováci či Islanďané hrají ligu výjimečných

Ať žije VŘSR! Ne, nebojte se, nevrátily se chmurné časy, kdy se v říjnu musel slavit ozbrojený převrat, k němuž došlo v listopadu... Tentokrát jde o revoluci fotbalovou. A bohudíky za ni, může plesat i český fanoušek. Na startu kvalifikace mistrovství Evropy 2016 totiž neplatí staré pořádky, padla spousta jistot. A česká reprezentace se po letech zase veze na vítězné vlně.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Islandský záložník Aron Gunnarsson (vpravo) slaví se spoluhráčem Emilem Hallfredssonem gól v síti Lotyšska v kvalifikačním utkání ME 2016.

Článek

Těch roztrhaných tiketů, co to stálo... Fotbalová Evropa jako by se zbláznila, všechno je vzhůru nohama.

Itálie, Anglie, Chorvatsko, no prosím. Ale kdo mohl čekat, že k zemím s plným bodovým ziskem budou po třech úvodních kolech kvalifikace patřit také Island, Česká republika, Slovensko a dokonce Severní Irsko!?

Vzestup odstrčených ostře kontrastuje s pádem mocných. Evidentní je pak spojitost se startem na letním mistrovství světa v Brazílii. Účastníkům šampionátu se zkrátila dovolená a příprava na novou sezónu, což na jejím startu přispívá ke krachům a blamážím.

Země s maximálním ziskem 9 bodů
Islandskupina A
Česká republikaskupina A
Slovenskoskupina C
Anglieskupina E
Severní Irskoskupina F
Chorvatskoskupina H
Itálieskupina H

Ani mistři světa nezáří

Němci slavili v Brazílii titul mistrů světa, teď ale poprvé v historii prohráli v Polsku a doma neporazili ani Irsko. Nizozemci si ze šampionátu přivezli bronz, po něm však prohráli tři ze čtyř zápasů a zatím dokázali porazit jen Kazachstán. Španělé prohráli na Slovensku.

Mizerný podzim pak zažívá i řada dalších navrátilců z Brazílie. Portugalci prohráli s Albánií, Bosňané získali jen dva body a Řekové dokonce jediný. Švýcaři posbírali tři a ani Rusové nejásají, že už dvakrát remizovali.

Slovensko v euforii

Explodovaly jiné senzace. V „české" skupině A na úkor Oranje, na nichž si smlsnul Vrbův tým a po něm také Islanďané. Jejich vzájemný listopadový duel v Plzni tak bude nečekanou bitvou o první příčku.

Euforii však prožívají také v sousedním Slovensku. Venku Ukrajina, doma Španělsko, venku Bělorusko, to byl pro Kozákovu partu pekelný start. Zvládla ho stoprocentně, takže může reálně snít o tom, že se poprvé od rozchodu s Čechy podívá na evropský šampionát.

A byť hrálo s průměrnými Maďary či Faeřany, pozoruhodné je rovněž tažení Severního Irska.

Kdo vyhraje i počtvrté, bude Francii na dosah

Kvalifikace se hraje v devíti skupinách, pořádající Francie má účast jistou. Spolu s ní postoupí první dva týmy z každé skupiny a jeden s nejlepší bilancí na třetím místě, zbývající týmy ze třetích míst sehrají baráž.

Prostými počty tedy lze dojít k závěru, že kdo udrží stoprocentní zisk také po čtvrtém kole, bude mít sladkou Francii pomalu na dohled. A to je výzva i pro českou reprezentaci pro duel s Islandem.

Reklama

Související témata: