Hlavní obsah

Bláznivé výsledky evropské kvalifikace nekončí. Ostudu zažili i Bulhaři

Sofia

Kvalifikace o mistrovství Evropy pokračuje v šokujících výsledcích. Po páteční výhře Faerských ostrovů v Řecku (1:0), sobotní remíze San Marina s Estonskem (0:0) a výhře Lichtenštejnska v Moldavsku (1:0) bodovali také fotbalisté Malty, kteří v Bulharsku remizovali 1:1. Během tří dnů tak získaly body čtyři z pěti nejhůře umístěných evropských týmů v žebříčku FIFA.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Clayton Failla (vlevo) oslavuje proměněnou penaltu proti Bulharsku. Prvním gratulantem je Andre Schembri.

Článek

Bez tří dnů je to rok, co Malta naposledy bodovala, když v listopadu 2013 porazila Faerské Ostrovy 3:2. V tomto kalendářním roce se dočkala až v neděli na hřišti Bulharů. Domácí se přitom dostali do vedení už v šesté minutě, kdy po centru Popova Alexandrov hlavou přiťukl míč Andreji Galabinovovi, který zblízka prostřelil gólmana Hogga. Není však jisté, zda se jednalo o regulérní gól, protože Galabinov byl možná v ofsajdovém postavení.

Bulhaři vystřelili celkem 23krát, ale jen tři pokusy mířily do prostoru mezi tyčemi a pouze již zmíněná střela Galabinovova skončila v síti. A tak se dočkali Malťané. Po faulu Mineva na Claytona Faillu byla nařízena penalta, kterou sám postižený proměnil a vyrovnal na 1:1.

Obzvlášť smutný musel být po zápase Ivan Popov, jehož hlavičku po hodině hry zastavila tyč a v 76. minutě neproměnil pokutový kop, když napálil míč možná úplně ven ze stadiónu. Malta tak ve skupině H získala jednobodový náskok na poslední Ázerbájdžán. Bulharům se výrazně zkomplikoval boj o postup, po čtyřech utkáních ztrácejí na vedoucí duo Chorvatsko-Itálie šest bodů. Třetí je Norsko, které má od čela tabulky pouze jednobodový odstup.

Reklama

Související témata: