Hlavní obsah

Vrba je zvědavý, jak Hušbauer zvládne Itálii, zaujali ho Hloušek a Gebre Selassie

Praha

Zimní přestávka není pro kouče fotbalové reprezentace žádným obdobím odpočinku. Pavel Vrba sleduje přípravné zápasy v České republice, chystá inspekční cesty za českými mužstvy v rámci jejich kempů v jižní Evropě a pak také návštěvy soutěžních utkání v několika zahraničních ligách. Začíná také analyzovat hru Lotyšska, nejbližšího soupeře národního týmu v evropské kvalifikaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Theodor Gebre Selassie (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem z reprezentace Davidem Limberským z branky.

Článek

Leden je obdobím transferů. A dění na přestupovém trhu se týká i reprezentantů. Trvale se spekuluje o Rosickém a Čechovi či Sivokovi s Vydrou, Hušbauer už ze Sparty odešel do Cagliari a Necid ukončil hostování ve Zwolle a momentálně se připravuje s CSKA Moskva...

Trenér národního týmu to všechno bedlivě sleduje. „Co se týká Tomáše Rosického a Petra Čecha, tak se u nich, myslím, v lednu nezmění už nic. I při pohledu na jejich poslední výkony a vytížení," předpokládá Vrba v rozhovoru pro oficiální web FAČR.

Další už dres vyměnili. „Pepa Hušbauer jde do velmi náročné italské ligy a jsem zvědav, jak si povede. U Tomáše Necida je asi variant víc. Odpovím obecně: každý hráč by při volbě angažmá měl mít na paměti, aby si vybral klub, kde dostane odpovídající prostor na hřišti. To musí být první atribut," radí hráčům.

„Skvělým příkladem je třeba Necid: hostování ve Zwolle mu obrovsky pomohlo, rozstřílel se a řekl si o návrat do reprezentace. My si můžeme jenom přát, aby měl prostor na hřišti i na jaře. Ať už bude hrát kdekoliv. A to platí pro každého hráče s reprezentačními ambicemi," ujišťuje Vrba.

Bundesliga přijde brzy na řadu

Reprezentace po podzimu vede bez ztráty bodu svoji skupinu v kvalifikaci o EURO 2016. Přesto pro kouče není kádr uzavřený. Příkladem jsou třeba Adam Hloušek a Theodor Gebre Selassie. Koncem podzimu se zase začali prosazovat ve svých bundesligových týmech. Proto je Vrba bude brzy sledovat na vlastní oči.

„Co se týká Adama (Hlouška) a Thea (Gebre Selassieho), tak je jejich vytížení ze závěru podzimní části bundesligy samozřejmě dobrou zprávou i pro nás. Na začátku sezóny měli oba zdravotní potíže, ale teď dostali mnohem víc šancí a vedli si dobře. Pokud to bude pokračovat, můžeme na to reagovat i při skládání nominace. Hráči to mají jenom ve svých rukou."

Slováci se těší na prestižní záležitost

Teď už se trenér věnuje také rozboru hry Lotyšska, které se českému týmu postaví 28. března v Praze v pátém utkání kvalifikace ME.

„Na Lotyšsku začínám dělat, viděl jsem jeho bezbrankovou remízu v Kazachstánu a remízu 1:1 s Tureckem, která znamenala velké překvapení. Do našeho vzájemného zápasu zbývá ještě dost času, ale informace sbíráme, aby hráči zase měli odpovídající servis," rekapituluje kouč.

„A myslíme samozřejmě i na březnový přípravný zápas na Slovensku. Oba týmy se výborně znají, Slováci se na zápas strašně těší a bude to prestižní záležitost. Nevylučuju, že do Žiliny možná vezmeme i hráče ze širšího kádru a dáme jim šanci," přemítá Vrba.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články