Hlavní obsah

Skalák z Boleslavi nespěchá, ale Spartu by asi neodmítl

Amsterdam

Zářil v jednadvacítce, září v lize. Jiří Skalák, třiadvacetiletý fotbalový záložník Mladé Boleslavi, si vybojoval místo v reprezentaci a chtěl by se v ní udržet. Proti Nizozemsku by měl nastoupit. Zájem o něj má opět jeho mateřská Sparta, kterou by pravděpodobně neodmítl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Skalák (č. 10) v kvalifikačním utkání proti Kazachstánu.

Článek

Jak se díváte s odstupem na prohru s Turky?

Myslím si, že jsme lépe drželi míč. Oni bránili. Po gólu z penalty se to otočilo. Narostlo jim sebevědomí, byli lepší než my.

Trenér Vrba byl nazlobený na Krejčího poté, co nedokázal z křídla přihrát. S čím vás poslal místo něj na trávník?

Měl jsem hru oživit. Nabíhat za obranu, dát před bránu pár centrů. Jenže k jediné střele se dostal Bořek Dočkal. Po gólu to Turci zavřeli a my jsme se tam nemohli dostat. Hráli dobře v bloku. Nejspíš přijeli pro remízu, po gólu šli za vítězstvím. My jsme byli hrozně pomalí a posílali jen nakopávané balóny.

Co se musí proti Nizozemsku zlepšit konkrétně?

Zvýšit pohyb nahoře. Zrychlit kombinaci zezadu a lépe kombinovat a přihrávat si vepředu. Dostat se k zakončení. Počítám, že budeme hodně bránit. Bez ohledu na tabulku, Nizozemsko má nejlepší tým ve skupině. Nezvládli začátek, pak to měli těžké. Prohráli v Turecku. Nám to naopak vyšlo. Pořád jsou ale vynikající. My to nesmíme ale jen zavřít, musíme hrozit z brejků.

Trenér říkal, že dá větší prostor méně využívaným hráčům. Věříte, že nastoupíte od začátku?

Zatím nevím, uvidíme, jakou sestavu řekne trenér na přípravě před utkáním. Nestresuji se tím, jsem rád, že mohu být v reprezentaci a vážím si každé odehrané minuty. Vždycky se chci ukázat v nejlepším světle. Tady musíte prokázat kvalitu.

Dá se čekat od Nizozemců ofenzívnější fotbal?

Oni musí vyhrát, budou se chtít ukázat, budou hrát ofenzívně. To nám může svědčit. Můžeme z toho těžit a hrát na brejky. Podobně hráli Turci v Praze.

Těšíte se konkrétně na některého nizozemského hráče, proti němuž si chcete zahrát?

Určitě na Depaye z Manchesteru United, je výborný.

Na které pozici se vám hraje nejlépe?

To je těžká otázka. Mohu hrát na obou krajích zálohy i v prostředku. Nejlépe se cítím na pravém kraji. Ale prosadit se je těžké. Na podhrotu, když bude zdravý, má místo Tomáš Rosický. Spíš je šance na některém kraji, ale vpravo je Bořek Dočkal, vlevo Láďa Krejčí...

Co musíte udělat, abyste se vešel do nominace na mistrovství Evropy?

Hrát pořád minimálně tak dobře jako dosud. Ani to ale nemusí stačit. Konkurence je velká. Ale je to velký cíl v této sezóně.

Formu máte výtečnou. Mluví se o vašem možném přestupu, přál byste si v zimě odejít?

Průběžně jsme o tom hovořili s manažerem i šéfem mladoboleslavského klubu. Uvidíme, co bude. Nehodlám nic uspěchat, jsem v Bolce spokojený. Hrajeme pěkný fotbal, ofenzívní, dáváme góly. To mě baví. Nemám důvod do mistrovství Evropy nikam odcházet, ale ve fotbale nikdy nevíte, co bude za pár dní. Po šampionátu bych se chtěl posunout dál, třeba i do zahraničí.

Sparta na vás má předkupní právo. Přijal byste v zimě její nabídku?

Chci především hrát. Ale Spartě se nebráním, vyrostl jsem tam. Je to ovšem spíš otázka na vedení obou klubů. Platí ale, že z Bolky nespěchám. Nechci být v týmu jen do počtu. Jsem rád, že jsem si v Boleslavi vybudoval dobrou pozici.

Ale Boleslav nehraje o titul...

O tom nepřemýšlíme. Chceme hrát dobrý fotbal, dávat góly. Uvidíme po podzimu, jak na tom budeme. Chceme hrát o evropské poháry. Když na tom budeme dobře a třeba ještě posílíme, proč to nezkusit, poprat se i o nejvyšší příčky.

Do reprezentačního áčka vedla snazší cesta spíš ze Sparty. Vy jste to měl obráceně...

To je pravda. Šel jsem ze Sparty do Boleslavi. Vybral jsem si druhou cestu, chtěl jsem hrát, ne čekat na Letné na šanci. Boleslav mě koupila, dala mi šanci, daří se mi. Ukázal jsem cestu, že to jde i z jiných klubů než ze Sparty a Plzně.

Jak dopadne kvalifikační zápas ME mezi Nizozemskem a Českem?
Zvítězí Nizozemci
63,8 %
Utkání skončí remízou
12,7 %
Tři body získá Vrbův tým
23,5 %
Celkem hlasovalo 8289 čtenářů.

Reklama

Související témata: