Hlavní obsah

I gólman Koubek útočil: Věřil jsem, že nám osud vítězný gól přidělí...

Praha

Opakovaně se v závěru zápasu vydal zaútočit do pokutového území soupeře, sám parádně vychytal sólo Emreho Cana. Jenže všechno marné. Fotbalisté do 21 let remizovali s Německem 1:1, takže do semifinále domácího mistrovství Evropy nepostoupili. „Do poslední chvíle jsem doufal, že nám osud vítězný gól ještě přidělí. Pravdou však je, že v závěru už jsme pořádnou šanci neměli,“ lituje brankář Tomáš Koubek.

Foto: Lee Smith, Reuters

Zklamaný český brankář Tomáš Koubek po skončení zápasu s Německem.

Článek
Fotogalerie

Jak se cítíte, když vám postup těsně unikl?

Rozhodl první zápas s Dánskem. Bohužel stačil jeden nevydařený poločas, který jsme nezvládli v hlavách. Mrzí nás, že jsme nedosáhli na semifinále. Pro Němce jsme ale byli rovnocenným soupeřem.

Těší vás aspoň výkon proti největšímu favoritovi šampionátu?

Je to motivace nejen pro nás všechny, ale také pro celý český fotbal. Dokázali jsme, že i s Němci se dá hrát. Jsou samozřejmě lepší technicky, rychlejší, skvělí na míči, v mnoha věcech mají navrch. Ale když se jim vyrovnáme v soubojích a nasazení, jde to i proti nim.

Srbové vám v druhém utkání nepomohli. Věděli jste, že s Dány prohrávají?

Během druhého poločasu už jsem zprávy měl. Trenér za mnou jednou dokonce přiběhl a zvěstoval, jaký je stav. Proto jsme hráli na vítězství, jenže to bohužel nedopadlo.

Do útoku jste se v závěru vrhal i vy, jenže na poprvé vás spoluhráči brzdili, že?

Byla poslední minuta a dostal jsem pokyn od trenérů. Kluci mě ale hnali zpátky, že bude ještě nastavení. Když už jsem ale byl na půlce půlky, tak jsem se nevracel. Říkal jsem si, že stejně není co ztratit. Holt jsem si pak musel dát pár stovek zpátky. K ničemu to bohužel nebylo.

Němci vás přitom měli plné zuby. Kouskovali hru, simulovali...

Samozřejmě schválně. Bylo na nich vidět, že se báli o výsledek. A některé zákroky asi mohly být i na jinou barvu karty. Hráli vyčůraně, ale kdybychom vedli my, dělali bychom pro postup to samé.

Diváci vaši hru ocenili, po zápase vám aplaudoval celý stadión.

Potěšilo nás to a moc lidem děkujeme. Bylo téměř vyprodáno a úžasná atmosféra, fanoušci nás tlačili.

Ve hře je ještě baráž o postup na olympijské hry, ale to pro vás musí příhodně dopadnout středeční zápasy druhé skupiny. Bude nepříjemné jen se dívat?

Nějak to s klukama zvládneme. Mrzí nás, že jsme o semifinále přišli, ale šance na olympiádu pořád žije. Přes den zregenerujeme a večer budeme všichni fandit Anglii, aby postoupila.

Medaili nezískáte, vyvážila by ji olympiáda?

Vyřazení nás mrzí, tým na medaili měl. Fotbal je ovšem někdy krutý, kvůli jednomu poločasu a dvěma standardkám jsme nepostoupili. Cílem byl postup na olympiádu - a pořád ho můžeme splnit. Jen bohužel nemáme situaci ve vlastních rukách.

Reklama

Související témata: