Hlavní obsah

Nedvěd si vybavil sérii vyloučení ve Spartě. A některým lvíčatům předpovídá velkou kariéru

Praha

Jako ambasador šampionátu se osvědčil. Internacionál Pavel Nedvěd zase odvádí neocenitelné služby českému fotbalu a přispívá k renomé mistrovství Evropy do 21 let. Turnaj pak samozřejmě sleduje i očima ředitele Juventusu Turín. „Kvalita je velmi dobrá, viděl jsem spoustu hráčů připravených na velká mužstva. Dá se tu vybrat,“ ujišťuje Grande Paolo v rozhovoru pro oficiální stránky šampionátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Nedvěd zdraví fanoušky po výhře v exhibici nad Německem.

Článek

Jako by viděl sám sebe. Když chlácholil vyloučeného Itala Sturara od nich z Juventusu, vzpomněl si, jak jako mladý kluk ve Spartě za trenéra Dobiaše vyfasoval hned tři červené karty během jediného podzimu...

„Ano, v 6., 10. a 13. kole. On to měl ale horší, že se mu to přihodilo na turnaji, kde vypadl ze hry a pak už neodehrál vůbec nic. To je pro něj škoda," srovnává Pavel Nedvěd.

Sturaro byl vyloučen v prvním zápase se Švédskem a Italům nakonec ani výhra nad Anglií nestačila k postupu.

„Psal jsem mu zprávu, která pak proběhla v italských novinách, což se mi moc nelíbilo. Je to dobrý kluk, udělal mladickou nerozvážnost a bylo důležité, aby viděl, že za ním někdo stojí. Napsal jsem mu, ať drží hlavu nahoře a nedělá z toho vědu, poučí se a příště se mu to nestane," líčí Nedvěd.

Nejlepší výkon proti nejsilnějšímu soupeři

Češi a Italové, jimž nejvíc fandil, dopadli stejně. „Italové mají hodně podobný osud jako Češi. Nepovedl se jim jeden druhý poločas, když vedli proti Portugalcům a možná to trochu podcenili. To samé se stalo nám. Z šesti poločasů jsme hráli jenom jeden špatně a v posledním zápase s nejsilnějším soupeřem to byl podle mě vůbec nejlepší výkon, jen jsme ho už nedotáhli," srovnává Grande Paolo.

Lvíčata vstupovala do těžké skupiny s Dánskem, Srbskem a Německem v roli největšího outsidera. Vzepřela se jí a sahala po postupu.

„Kluci mě příjemně překvapili. Trošku jsem se obával, ale hráli opravdu dobrý fotbal jako celý mančaft. Zasloužili si víc, aspoň baráž o olympiádu. Ale fotbal jim to jednou vrátí, na dalším velkém turnaji. Pro tohle mužstvo je důležitější výkon než výsledek," poukazuje Nedvěd.

Kalas a Kadeřábek to dotáhnou daleko

Do oka mu padly i některé individuality. „Tým se mi líbil celkově, jak hráli fotbal. Jen nekopali míče dopředu. Kalas udělá velkou kariéru, Kadeřábek taky, Frýdek odehrál výborný fotbal. Skvělí střední záložníci Petrák a další," jmenuje čelní funkcionář Juventusu.

Také pro něj byl překvapením nečekaný kanonýr Kliment. „V tomhle věku po takovém kvalitním turnaji se může prodat ven. Ale možná by si měl projít stresovou Spartou, nebo Plzní, to by ho posílilo. Anebo klub střední kvality v cizině, hlavně aby hrál," radí Nedvěd jednomu ze svých následovníků v dresu lvíčat.

Reklama