Hlavní obsah

Beckenbauer: Cestování je úmorné, ale pomůže fotbalu

Tomáš FlieglSport.cz

Už osmnáctou štací byla pro prezidenta organizačního výboru MS 2006 Franze Beckenbauera Česká republika. Německá fotbalová legenda se v Praze pozdravila s nejvyššími státními představiteli a v pondělí večer prezentovala šampionát v sálu pražského Rudolfina. České fanoušky dvojnásobný mistr světa potěšil informací, že Češi dostanou o dva tisíce vstupenek na zápasy v základní skupině více.

Článek
Fotogalerie

Odkud se dvě tisícovky vstupenek navíc vezmou?

Jsou to vstupenky ze zemí, které je nepotřebují. Světová fotbalová federace má 206 členů a ne všechny využijí plný počet přidělených lístků. Nějaké lístky nám také vrátili z poolu VIP. Tyto lístky jsme nedali zpátky do losování, ale přidali je k osmiprocentní kvótě pro Českou republiku.

Jak to vypadá s bezpečností kolem stadiónů? V uplynulých týdnech byla jejich spolehlivost zpochybňována...

To byla akce Nadace Wahrentest, která se normálně zabývá testy toaletního papíru a podobného zboží. Tentokrát si dovolila udělat analýzu bezpečností stadiónů pro MS, díky které jsme se dostali do ostrého sporu. Ukázalo se, že to byla spíše PR akce. Reagovali jsme ostře, protože víme, že máme nejbezpečnější a nejlepší stadióny, jaké v současnosti jsou. Byly nedávno vybudované, podle nejmodernějších poznatků a nejpřísnějších bezpečnostních opatření.

Jak náročné je současné turné? Litoval jste už toho, že jste se na namáhavou cestu vydal?

Na to už je pozdě. Ne, vážně. Turné jsme odstartovali už v říjnu v Asii, dneska jsme v Praze a koncem března chceme vše ukončit v Austrálii. Samozřejmě jsme nevěděli, do čeho jdeme. Ale ve všech zemích, které jsme navštívili, se nám dostalo skvělého uvítání. Samozřejmě je to náročné, ale podle mě to je skvělá myšlenka a určitě vynikající reklama pro mistrovství a fotbal.

Je cestování po zúčastněných zemích více vyčerpávající než finále mistrovství světa?

Finále trvá devadesát minut. Navštívit jednatřicet států trvá několik měsíců. Samozřejmě se to nedá srovnávat, jde o dvě rozdílné věci. Závěr našeho turné je v Austrálii. Tam proběhne hodinová prezentace hodinu stejně jako v Praze, ale cesta tam a zpět zabere pět dní. A to je vyčerpávající. Ale je třeba ocenit výkony jednotlivých reprezentací, které se dokázaly na šampionát vybojovat. Mají můj respekt.

Jak vidíte šance české reprezentace na mistrovství světa?

České mužstvo je velice silné a má šanci dostat se na šampionátu daleko. Zatím jsou důležití hráči jako Koller nebo Lokvenc zranění, ale snad se dají do pořádku. Pokud budou Češi zdraví, mohou dojít do čtvrtfinále, semifinále i dál.

Německou reprezentaci čeká český národní celek v kvalifikaci mistrovství Evropy 2008. Který z týmů má větší naděje postoupit?

Osud tomu tak chtěl, že jsme ve stejné skupině. Podle mě ale postoupí Češi i Němci. A to z jednoduchého důvodu, protože ve skupině jsou prostě nejlepší.

Reklama