Hlavní obsah

Paroubek si rýpl do Beckenbauera, ten slibuje odvetu

PRAHA

Návštěva německé fotbalové legendy a prezidenta organizačního výboru MS 2006 Franze Beckenbauera v České republice skončila. Dvojnásobný mistr světa navštívil prezidenta republiky, prezentoval šampionát v Rudolfinu, kde se potkal s premiérem Jiřím Paroubkem. Český předseda vlády si do německé legendy rýpnul připomenutím výhry Čechů nad Němci z ME 2004.

Foto: čtk

Premiér Jiří Paroubek odpovídá na dotazy šéfa organizačního výboru letošního fotbalového MS Franze Beckenbauera (vlevo) na prezentaci nadcházejícího šampionátu.

Článek

Během prezentace poprosil viceprezident organizačního výboru MS Wolfgang Niersbach, který večerem provázel, Franze Beckenbauera, aby zkusil předpovědět výsledky českého týmu v základní skupině šampionátu.

"Nechci Američany podceňovat, před čtyřmi lety ve čtvrtfinále mistrovství světa jsme měli velké štěstí, že jsme je vyřadili, ale Češi je porazí 1:0. Stejným výsledkem skončí i zápas proti Ghaně. V zápase využijete toho, že Ghana je na prvním velkém turnaji. Utkáním snů bude závěrečné utkání proti Itálii, která je podle mě favoritem. Češi ale uhrají alespoň remízu," řekl diplomaticky Beckenbauer.

Premiér je fotbalový odborník

Jako odborník se prokázal český premiér, který se pustil do polemiky s názory legendárního fotbalisty. "Nemyslím si, že Itálie bude hlavním problémem. Větší obavy mám ze Spojených států. Na Italy jsme vždycky dokázali zahrát, snad se nám to podaří i tentokrát. Nesmíme ale ani podcenit Ghanu. Pokud ale budeme hrát v optimální sestavě, tak postoupíme," přiblížil svoji prognózu Jiří Paroubek. Ten se podle mluvčí vlády Lucie Orgoníkové na setkání s prezidentem organizačního výboru MS nijak speciálně nepřipravoval, což by mu stejně nabitý program ani nedovolil.

Český premiér je fotbalovým fanouškem, na domácí scéně fandí pražské Slavii. "Byl jsem se asi před pěti lety podívat na pohárový zápas Slavie v Kaiserslauternu. Bohužel Slavia prohrála a vypadla. Na Němce se nám moc nedaří, ale porazili jsme je ve finále ME 1976 a zvlášť jsem si vychutnal vítězství na evropském šampionátu před dvěma roky, kdy jsme zvítězili i s B-týmem," rýpl si do Beckenbauera Paroubek.

Nepříliš slušná poznámka

Němečtí hostitelé se na dva roky starou vzpomínku příliš nadšeně netvářili. "To nebylo příliš slušné," postěžoval si naoko Wolfgang Niersbach. Český premiér promptně doplnil, že už mluvil o celkově neúspěšné bilanci české reprezentace proti Německu.

Franz Beckenbauer se vzápětí nechal slyšet, že doufá v brzkou odvetu. Možná už na letošním světovém šampionátu. "Nejlepší by bylo, kdybychom se potkali ve čtvrtfinále nebo semifinále. Mohli bychom srovnat dva roky staré účty, určitě by to byla skvělá reklama pro fotbal," řekl Beckenbauer.

Reklama

Související témata: