Hlavní obsah

Čech přepsal historii! Fotbalistou roku se stal již pošesté a předstihl i legendárního Viktora

Praha

Nadvláda gólmana Petra Čecha nad českým fotbalem nemá obdoby. Už i legendárního brankáře Ivo Viktora, jenž se stal s československou reprezentací v památném Bělehradě v šestasedmdesátém evropským šampiónem, totiž legionář ve službách londýnské Chelsea trumfnul, neboť právě dnes byl na pražském Žofíně vyhlášen již pošesté nejlepším Fotbalistou roku. Viktorovi se to ještě v dobách společného československého státu povedlo „jen“ pětkrát. „A Pavel Nedvěd, který vyhrál Zlatý míč France Footballu pro nejlepšího fotbalistu světa, se stal doma nejlepším fotbalistou jen čtyřikrát,“ připomínal Čech po slavnostním dekorování.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech, vítěz ankety Fotbalista roku 2012 na pražském Žofíně.

Článek
Fotogalerie

Suverenita, s níž Petr Čech vyhrál letošní ročník ankety Fotbalista roku, až vyráží dech. Vždyť druhý v pořadí Theo Gebre Selassie zůstal za legionářem z Chelsea pozadu o 390 bodů.

Čech: Fotbal sáhl po vítězi Ligy mistrů

„Není asi opravdu častým jevem, aby ankety vyhrávali gólmani, ale tentokrát fotbal sáhl do brány pro vítěze Ligy mistrů," připomínal Čech, že na závěr loňské sezóny vyhrál s Chelsea v mnichovském finále Champions League, aby poté na evropském šampionátu pomohl české reprezentaci k postupu do čtvrtfinále.

Pochopitelně že i jemu je jasné, že stabilní místo mezi tyčemi v Chelsea mu k triumfům v prestižní domácí anketě, v níž o pořadí rozhoduje Fotbalová akademie složená z trenérů, funkcionářů, hráčů a novinářů, vydatně pomáhá.

„Dřív působilo našich hráčů ve špičkových evropských klubech daleko víc, teď jsem zůstal já v Chelsea, Rosický v Arsenalu, Hübschman v Doněcku a Plašil v Bordeaux," připouští Čech, že mu angažmá na ostrovech k šesti vítězstvím v anketě, která je pořádána od roku 1965, hodně pomohlo.

„Pro náš fotbal by samozřejmě bylo daleko lepší, kdyby adeptů na vítězství v anketě bylo třeba patnáct a nikdo do poslední chvíle nevěděl, komu primát připadne," přiznával Čech, který na pražském Žofíně nejen přebral putovní trofej, ale zvládl i part za bicími. A dokonce se zlomeným malíčkem, což byla památka na poslední zápas Premier League v Newcastlu.

T-mobile Fotbalista roku 2012:
1. Petr ČECHChelsea644
2. Theodor GEBRE SELASSIELiberec/Brémy234
3. Petr JIRÁČEKWolfsburg/Hamburg165
4. Tomáš HÜBSCHMANŠachtar Doněck123
5. David LAFATAJablonec118
6.-7. Michal KADLECLeverkusen
6.-7. David LIMBERSKÝPlzeňoba 97
8. Pavel HORVÁTH PlzeňPlzeň65
9.-10. Václav PILAŘPlzeň/Wolfsburg
9.-10. Tomáš SIVOKBesiktas Istanbuloba 64

Vrba vládne trenérům, Bílek třetí

Během večera ale samozřejmě došlo i na vyhlášení dalších anket. Trenérem roku se stal již potřetí v řadě plzeňský kouč Pavel Vrba, který se tak v hierarchii vítězů zařadil na třetí místo po bok Jozefa Chovance.Vůbec nejčastějším vítězem je ovšem Karel Brückner, který se stal Trenérem roku sedmkrát, Dušan Uhrin st. zvítězil pětkrát.

Druhý za Vrbou skončil Jaroslav Šilhavý, který v uplynulé sezóně dovedl Liberec k mistrovskému titulu, až na třetím místě pak skončil reprezentační trenér Michal Bílek.

Trenér roku 2012:
1. Pavel VRBAPlzeň41
2. Jaroslav ŠILHAVÝLiberec18
3. Michal BÍLEKreprezentace ČR15

Na Žofíně byli dekorování i další vítězové a velké postavy českého, resp. československého fotbalu. Do Síně slávy byl uveden brankář Ivo Viktor, talentem roku se stal Tomáš Kalas hrající za Arnhem, Osobností roku byl zvolen kapitán Plzně Pavel Horváth. Cenu Lukáše Přibyla, která je určena klubu pracujícímu nejlépe s fanoušky, získala Viktoria Plzeň.

Další ankety:
Talent roku
1. Tomáš KALASArnhem26
2. Martin POSPÍŠILOlomouc17
3. Matěj VYDRAWatford14
Osobnost roku
1. Pavel HORVÁTHPlzeň39
2. Jiří ŠTAJNERLiberec13
3. David LAFATAJablonec11
Síň slávy
Ivo VIKTOR
Cena Lukáše Přibyla
FC Viktoria Plzeň

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň