Hlavní obsah

Poráželi Real i Barcu, v Praze fotbalisté od prince Williama nastoupí za prase a pivo

Praha

Loni byli aktéry historicky prvního fotbalového utkání na zahradě Buckinghamského paláce, kam je pozval princ William. A teď první květnovou sobotu nastoupí v Záběhlicích v rámci oslav 115 let ČAFC Praha. Civil Service FC je jediný stále fungující klub, který v roce 1863 zakládal anglickou FA a FA Cup, jeho hráči však zůstávají ryzími amatéry. V české metropoli tak nastoupí jen za pohoštění pivem a vepřovou pečínkou.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté klubu Civil Service FC ve společnosti prince Williama.

Článek
Fotogalerie

Porodili fotbal, hráli v Buckinghamském paláci - a po 100 letech se vracejí hrát do Prahy. Takový je v kostce příběh klubu Civil Service FC, který kdysi „vyvážel" fotbal z Anglie na evropský kontinent.

Býval žádaným soupeřem také v Čechách, porážel např. i Real Madrid nebo FC Barcelonu, ale už tenkrát odmítal nabízené startovné (např. 5000 liber od FCB). Jeho dávní soupeři šli cestou profesionalismu, ale hráči CSFC zůstali věrní svému hrdému amatérismu. Na Čafce si zase zahrají jen za prase a pivo.

Návrat po 101 letech

Návštěva Angličanů v Praze je unikátní v tom, že tento tým pomáhal v Čechách popularizovat fotbal. Za Rakouska-Uherska tu odehrál celkem 23 zápasů, teď tady bude hrát znovu přesně po 101 letech. CSFC obnovuje tradici výjezdů do Evropy coby dárek ke svému loňskému výročí 150 let od založení. Zároveň jde o jediný stále fungující klub, který v roce 1863 zakládal anglickou FA a FA Cup - první organizaci i soutěž moderního fotbalu.

Loni byl CSFC významnou součástí oslav 150 let fotbalu a hostem na akcích FIFA i anglické FA a také účastníkem historicky prvního fotbalového utkání v Buckinghamském paláci na pozvání prince Williama.

Líheň vicemistrů světa slaví 115 let

CSFC přijedou coby hosté oslav 115 let od založení ČAFC Praha (původně ČAFC Vinohrady), proti jejichž hráčům v roce 1903 také nastoupili. ČAFC patří k nejstarším českým klubům, na začátku 20. století byl u založení Českého svazu fotbalového a tehdy také tradičním rivalem Slavie i Sparty, kterou zpočátku běžně porážel.

ČAFC je od založení v roce 1899 líhní talentů českého fotbalu. Je třeba jediným klubem, kde s fotbalem začínali hráči z obou československých sestav ve finále MS - 1934 (Ladislav Ženíšek) a 1962 (Josef Jelínek). I v současnosti má účastník pražského přeboru své odchovance v obou pražských „S", sparťana Romana Bednáře a slávistu Milana Škodu.

Právě „Chilan" Josef Jelínek je patronem oslav, které proběhnou v sobotu 3. května v areálu ČAFC Praha v Praze 10-Záběhlicích.

Program oslav 115 let ČAFC Praha 3. května:
Dopoledne - zápasy mládežnických týmů ČAFC
13:00 ČAFC - Civil Service (veteránské týmy)
15:30 ČAFC - Civil Service (A-týmy)
Doplňkový program mezi zápasy a o přestávkách – dovednostní soutěže hráčů i diváků, tipovací soutěž/tombola, dobročinná dražba, občerstvení, autogramiáda atd.
Nachystána je i disciplína, ve které hráč ČAFC v roce 1902 vytvořil na atletických přeborech Slavie český (podle některých zdrojů rakousko-uherský rekord) - kop do dálky...

Reklama

  Dortmund - Atlético dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Atlético
Dortmund vs. Atlético
Dortmund
Atlético
  Barcelona - PSG dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Barcelona vs. PSG
Barcelona vs. PSG
Barcelona
PSG