Hlavní obsah

Argentinský Kmotr navždy odešel, Messi kvůli jeho pohřbu přeruší dovolenou

Buenos Aires

Byl jedním z nejmocnějších mužů světového fotbalu, po Seppu Blatterovi jedním z nejvlivnějších lidí fotbalového zákulisí. Šéf Argentinské fotbalové asociace (AFA) a zároveň místopředseda FIFA Julio Grondona ovšem ve středu nečekaně zemřel ve věku 82 let. Grondonovi, přezdívanému Kmotr, praskla výduť na aortě. Pátečního pohřbu se zúčastní i Lionel Messi, kapitán argentinské reprezentace kvůli tomu přeruší dovolenou.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Argentinská prezidentka Cristina Fernandezová na snímku se zesnulým předsedou AFA Juliem Grondonou.

Článek

„Je to velmi smutná informace pro celou Argentinu. Všichni truchlíme," napsal na facebooku Lionel Messi. Zároveň potvrdil, že bude přítomen i pátečního pohřbu v Buenos Aires. Soustrast už vyjádřili i Grondonův největší kritik posledních měsíců Diego Maradona a další významné fotbalové osobnosti jihoamerické země. Zármutek a žal nad ztrátou svého přítele vyslovil také šéf FIFA Sepp Blatter.

Grondona byl kontroverzním mužem. V čele AFA stál už od roku 1979, svou první funkci ve FIFA získal o devět let později. Stejně jako Blatter čelil v posledních letech obvinění z korupce, měl diktátorské sklony, ale faktem zůstává, že pod jeho vedením argentinský fotbal dlouhodobě prosperoval na všech úrovních.

Argentina pod Grondonovým vedením v čele AFA vyhrála v roce 1986 titul mistrů světa, o čtyři roky později v Itálii i letos v Brazílii si hráči Albiceleste zahráli finále světového šampionátu. Velmi se dařilo také mládežnickým reprezentacím - dvacítka získala světový titul v letech 1979, 1995, 1997, 2001, 2005 a 2007, Argentinci se kromě toho radovali i z dvou olympijských zlatých medailí (Atény 2004 a Peking 2008).

AFA dočasně povede místopředseda Luís Segura. Jeho prvním úkolem bude najít nového trenéra národního týmu místo Alejandra Sabelly. Hlavním adeptem je někdejší kouč Barcelony Gerardo „Tata" Martino.

Reklama

Související témata: