Hlavní obsah

Osm Čechů dobývá indickou Super League. Zažívají luxus, ale vidí bídu, která je dohání až k slzám

Dillí/Praha

Monstrózní projekt s názvem indická fotbalová Super League běží jedenáctý den, kromě hvězd Alessandra del Piera nebo Nicolase Anelky je u toho i osmička českých hráčů. Jak je o ně v klubech postaráno? Co zatím zažili? Jak soutěž funguje po organizační stránce?

Foto: Archiv Jakuba Podaného

Zleva Pavel Eliáš, Alessandro del Piero a Jakub Podaný.

Článek
Fotogalerie

Eliášův výstavní gól

Podaného premiérový gól v indické Superlize

„Kluci, kteří během kariéry prošli velkými elitními kluby tvrdí, že je to lepší než Liga mistrů, jak se o nás starají. Bydlíme v pětihvězdičkovém hotelu, každý z hráčů má svůj pokoj, k dispozici jsou luxusní bazén, lázně, posilovna," cituje server profutbal.sk bývalého obránce Jihlavy Tomáše Josla, jehož spoluhráčem v NorthEast United je španělský mistr světa z roku 2010 Joan Capdevila.

„Že jde o neobyčejný projekt, jsem si uvědomil na brífinku před zahájením. Co se týče organizace, sledovanosti, počtu kamer na stadiónech, přirovnávali to k mistrovství světa. Musím to jenom potvrdit," říká záložník Jakub Podaný, hrající za Atlético Kalkata. Zbylou šestku Čechů tvoří Pavel Eliáš, Marek Čech (oba Dillí Dynamos), Jan Šeda, Miroslav Slepička (oba Goa), Pavel Čmovš, Jan Štohanzl (oba Bombaj).

Že je projekt pojatý ve stylu velkých turnajů dokládá slavnostní zahájení, které proběhlo 12. října v Kalkatě. V hledišti mu přihlíželo přes 70 tisíc diváků. Soutěži vládne pevný řád, organizace je dokonalá. Například je striktně daný zápasový harmonogram, kde je vše vypočítáno téměř na vteřiny. Podaný kvůli tomu zažil i komické chvíle. „Šli jsme na rozcvičku o dvě minuty dřív, nechtěli nás pustit na hřiště. To mi přijde už přehnané."

Češi v Super League
Jakub Podaný (Atlético Kalkata)
Marek Čech, Pavel Eliáš (Dillí Dynamos)
Jan Šeda, Miroslav Slepička (Goa)
Pavel Čmovš, Jan Štohanzl (Bombaj)
Tomáš Josl (NorthEast United)
Hvězdy Super League
Luis García, Josemi, Marco Materazzi, Elano, Mikaël Silvestre, Alessandro Del Piero, Robert Pirés, David James, Fredrik Ljungberg, Nicolas Anelka, David Trézéguet
Týmy Super League
Atlético Kalkata, Chennai, Dillí Dynamos, FC Goa, Pune City, Kerala Blasters, Bombaj, NorthEast United

Zvláštností indické ligy je, že před sezónou proběhl draft po vzoru NHL nebo NBA. To kvůli vyrovnanosti ligy. Každý z osmi klubů si mohl vybrat jednu hvězdu a sedm zahraničních hráčů. Zbylá místa v kádru zaplnili indičtí fotbalisté, přičemž v základní sestavě jich musí být minimálně pět. Jedná se o nejlepší hráče z místní první ligy, která běží paralelně se Super League. Po finále (20. prosince) se Indové vrátí do svých klubů.

„Jízdní řád" Superligy je následující: během dvou měsíců se odehraje 56 zápasů (každý s každým dvoukolově), čtyři nejlepší postoupí do semifinále, vítěz vzejde z finálového duelu. Všech 61 utkání odvysílá sedm televizních stanic, které sypou do soutěže obrovské finanční prostředky. „Zahrát si o titul, to by byla fantazie," zasní se Josl. Ohledně nabitého programu zatím neměl příliš možností poznat život obyčejných Indů. Z toho mála, co viděl, byl však zprvu zaskočený. „Po příletu do Indie jsem měl slzy na krajíčku. Říkal jsem si, co tady budu dělat? Je neuvěřitelné, jaká je tu životní úroveň. Dokud to člověk nespatří na vlastní oči, neumí si to představit. Třeba když sotva osmileté děti tvrdě pracují se sbíječkou, to bylo hrozné," popisuje jeden z osmi Čechů, kteří píšou historii podniku, jež zastřešuje společnost ING.

Eliášova trefa aspiruje na nejhezčí gól

Jeho budoucnost existuje zatím jen v plánech pořadatelů, nicméně se zdá pravděpodobné, že se Super League chytí a příští rok se rozšíří o další týmy. Zájemců je prý dost. „Je to první ročník, počkáme si na vyhodnocení. Myslím však, že organizátoři by nedělali soutěž na tři měsíce a pak toho nechali. Co se týká prodeje televizních práv, návštěvnosti, vypadá to hodně dobře. Pokud to vydrží, může to být dlouhodobě pro všechny zajímavé," tvrdí David Nehoda z agentury Nehoda Sport, která má v Indii dva hráče - záložníka Jakuba Podaného a brankáře Jan Šedu.

Bylo složité Čechy do Super League dostat? „Ti, kteří o příchodech hráčů do Indie rozhodují, vědí, že český fotbal má solidní zvuk. Na nás manažerech bylo, abychom jim přivedli kluky, kteří neudělají Česku ostudu a připraví půdu pro budoucí transfery. Podle dosavadního průběhu soutěže je evidentní, že jsme trefili správně," raduje se Nehoda. Gólově se už prosadili Podaný a Eliáš, jehož rána do šibenice v duelu s Kalkatou bude stoprocentně aspirovat na nejhezčí gól Super League.

Milióny za tři měsíce
Velká životní zkušenost, navíc slušně zaplacená. Tato věta vystihuje angažmá v indické Super League. Největší hvězdy si za dobu trvání soutěže, tedy za tři měsíce, vydělají od zhruba 15 do 39 miliónů korun čistého.
Nejlepší kontrakt si domluvila italská legenda Alessandro Del Piero, který je ambasadorem celého projektu. Spoluhráč Marka Čecha a Pavla Eliáše si v Dillí přijde na 1,8 miliónů dolarů (přibližně 39 miliónů korun). Pro srovnání - když v roce 2008 startovala indická Super League kriketu, který je v této zemi daleko nejpopulárnějším sportem, nejvyšší hráčská smlouva zněla na 32 miliónů korun na tři roky.
O 19 miliónů korun si přilepší útočník Nicolas Anelka, 15 miliónů přibude na kontě Davida Trézéqueta. Čeští hráči jsou v porovnání s těmito výdělky chudými příbuznými, nicméně na tuzemské poměry si vydělají zajímavé částky. Podle informací Práva se jejich odměny pohybují od miliónu do miliónu a půl korun čistého.
„V Indii jsem podepsal kontrakt svých snů, na který jsem čekal celý život. Za tři měsíce si vydělám tolik, co v Česku za dva roky. Byla to pro mě lukrativní nabídka,“ přiznal pro slovenský server profutbal.sk obránce Tomáš Josl z NorthEast United. „Pro reprezentanty, nebo pro ty, kteří hrají evropské poháry, indická Super League zajímavá není, pro většinu českých fotbalistů však ano,“ říká hráčský agent David Nehoda.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Teplice - Č. Budějovice 0 : 0 23. min Živě
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články