Hlavní obsah

Rasismus ohrožuje světový šampionát 2018 v Rusku, přiznal viceprezident FIFA

Curych/Praha

Sotva se generalita světového fotbalu zbavila potíží s termínem šampionátu 2022 v Kataru, který se nakonec bude konat v listopadu a prosinci, vyvstal před ní nový problém. Mistrovství světa v Rusku za tři roky. „Míra rasismu v této zemi je tak veliká, že ohrožuje pořádání šampionátu. Pokud si s ní pořadatelé neporadí, bude muset FIFA přesunout mistrovství světa do jiné země,“ prohlásil místopředseda FIFA Jeffrey Webb.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Brazilský útočník ve službách Petrohrad Hulk (vpravo) je na ruských stadiónech terčem rasistický útoků permanentně.

Článek

Problém s rasismem v Rusku je dlouhodobý a netýká se jen fotbalových fanoušků. Webb, který je nejen viceprezidentem FIFA, ale i prezidentem CONCACAF, připomněl průzkum celosvětově respektovaného mezinárodního sdružení World Values Survey. Podle něho by si až dvacet procent ruské populace nepřálo za sousedy lidi jiné rasy.

Číslo neskutečně vysoké. V zemích, jako je Velká Británie, Švédsko, Austrálie či Spojené státy, podobný postoj sdílí maximálně pět procent obyvatelstva.

Od urážek až po petici

Rasismus se pochopitelně projevuje i na ruských fotbalových stadiónech. A dokonce v daleko větší míře, než kde jinde ve světě. Torpedo Moskva bylo tento týden potrestáno uzavřením tribun na dva zápasy a pokutou 300 tisíc rublů (125 tisíc korun) za rasistické urážky útočníka Petrohradu Hulka.

Ten se stal předmětem ataků i v duelu s moskevským Spartakem, v zápase Ligy mistrů zase fanoušci CSKA Moskva uráželi hráče Manchesteru City, Yayu Tourého pak především.

V minulosti přišla dokonce od fanoušků Zenitu Petrohrad vedení nejvyšší ruské fotbalové soutěže petice požadující, aby kluby nesměly podepisovat smlouvy s černými hráči či fotbalisty hlásícími se k sexuálním menšinám.

Společnost Fare (Fotbal proti rasismu v Evropě) dokonce vydala zprávu podrobně registrující 99 případů hlášeného rasistického chování v ruském fotbale od května 2012 do května 2014.

Úkol pro Rusko i FIFA

„Rusko a mistrovství světa, které se tam má pořádat, představuje pro FIFA obrovský problém a výzvu. Vždyť právě FIFA dala přednost této zemi před Anglií, Portugalskem a Španělskem, respektive Belgií a Nizozemím, které se o pořadatelství šampionátu rovněž ucházely," konstatoval místopředseda FIFA Jeffrey Webb.

„Ruský ministr sportu Vitalij Mutko, jenž je členem výkonného výboru FIFA, všechny tyto problémy uznal a představil program, jak je chce jeho země řešit. Musíme se přidat, musíme začít s Ruskem spolupracovat, abychom v průběhu příštích tří let ovlivnili postoj ruské společnosti a dosáhli změny. Za současné situace a při panující míře rasismu by se v Rusku nemohlo mistrovství světa konat," vyslal do Moskvy varování Webb.

Reklama

Související témata: