Hlavní obsah

Česko - Portugalsko 1:0 Třikrát zachránilo české mladíky břevno, nakonec ale v ostrém testu vyhráli

Praha

I bez hráčů účinkujících v první reprezentační garnituře čeští mladíci ostrou generálku na červnové mistrovství Evropy jedenadvacítek zvládli. Pravda, i s přispěním štěstí, neboť v přátelské konfrontaci s dalším účastníkem šampionátu Portugalskem je za bezbrankového stavu třikrát zachránilo břevno, podstatné pro sebevědomí mladého Dovalilova týmu ovšem bylo, že gólem z penalty proměněné Skalákem své vrstevníky z Pyrenejského poloostrova porazili.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Skalák se po proměněné penaltě raduje z vítězné trefy Lvíčat proti Portugalsku.

Článek
Fotogalerie

V porovnání s pátečním duelem s Angličany nezůstal v sestavě českých mladíků kámen na kameni. Nikoli snad proto, že by se řady Dovalilova výběru rozšířily o vypůjčené posily z první reprezentační garnitury, ale proto, že trenér prostě chtěl dát příležitost všem hráčům, které na poslední generálku před červnovým domácím šampionátem pozval.

Sestava změněná od základu

Z páteční sestavy tudíž zůstali v základní jedenáctce jen Zmrhal s Vydrou a jinak se kompletní složení jedenáctky obměnilo. Na její chuti a aktivitě to ovšem znát nebylo. Hlavně Vydra s Masopustem se pokusili o několik výpadů, a i když je ve vážnější příležitost neproměnili, musel Dovalil alespoň jejich snahu kvitovat.

Portugalci ovšem nezůstali jen u snahy.... Přes Jugase si po pravé straně zpočátku procházeli, jak se jim zachtělo, takže už ve 13. min. vystrašil Bruno Fernandes gólmana Koubka dalekonosnou střelou hnanou navíc větrným poryvem, čtyři minuty poté pak Cancelo dokonce trefil břevno.

Přikrylovy šance, ale také balón na čáře

I čeští mladíci se svých příležitostí dočkali. A dokonce obrovských! Centr Takácse totiž ve 23. min. brankář hostů vyrazil přímo na hlavu Přikryla, ale ten v ideální pozici bránu minul.

Dvanáct minut poté měl po ideálním vysunutí Vydry šanci ještě větší, když se ocitl Fernandesovi tváří v tvář. Gólmana sice přehodil, ale bránu netrefil.

To střídající Portugalec Medeiros míč za čáru zřejmě poslal. Minutu poté, co vystřídal zraněnou hvězdu svého týmu Brumu, totiž napálil z dobrých dvaceti metrů břevno, od něhož se míč odrazil k zemi... Těžko soudit, zda svým objemem lajnu překročil, směrodatné ovšem bylo, že slovenský sudí nechal ve hře pokračovat a následná dorážka Horta mířila vysoko nad.

Rozřešení přinesla penalta

Po půli to zkusil Medeiros zase, ale bránu těsně minul, po hodině hry pak předvedl Lopes vrchol střelecké nemohoucnosti, když po přihrávce naservírované agilním Medeirosem  ze dvou metrů sám před prázdnou bránou napálil míč do břevna.

Koubek musel v tu chvíli lbrankovou konstrukci láskyplně pohladit, protože mu během utkání pomohla už potřetí.

Dovalilův celek po hromadném střídáním odpověděl sólem Přikryla, jemuž  ovšem chybělo patřičné zakončení, dvacet minut před koncem se ale gólu přece jen dočkal. Brankář Fernandes fauloval v šestnáctce pronikajícího Housku a Skalák z penalty rozhodl o výhře pro další sebevědomí mladého týmu tak důležité.

Přípravný zápas jedenadvacítek
Česko - Portugalsko 1:0 (0:0)
Branka: 72. Skalák z penalty. Rozhodčí: Valášek - Benko, Hancko (všichni Slovensko). ŽK: D. Fernades. Diváci: 5623.
Česko: Koubek - Jugas, J. Brabec, Baránek, Hybš - Takács (61. Petrák)- Masopust (61. Skalák), Přikryl (87. Kalas), Hrubý (82. Trávník), Zmrhal (61. Frýdek) - Vydra (46. Houska)
Portugalsko: D. Fernandes - Esgaio (46 Soares), Figueiredo, Ilori, Cancelo - Pinto (57. Oliveira), Neves, B. Fernandes (81.Teixeira) - Horte, Bruma (43. Medeiros), Tozé (46. Lopes).

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň