Hlavní obsah

FIFA má obří skandál! Policie zatýkala kvůli korupci, vyšetřuje i hlasování o Rusku a Kataru

Aktualizováno

Dramatické události se strhly před pátečním kongresem Mezinárodní fotbalové federace FIFA a volbou nového šéfa světového fotbalu. Švýcarská policie zatkla ve středu ráno v Curychu sedm vysoce postavených funkcionářů včetně viceprezidenta Jeffreyho Webba. Podle listu New York Times jsou zadržené osoby podezřelé z korupce a mají být vydány do USA. Švýcarská justice zároveň rozjela vyšetřování hlasování o pořadatelství mistrovství světa 2018 a 2022 v Rusku a Kataru.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Policie zatkla v Curychu kvůli podezření z korupce několik funkcionářů FIFA.

Článek
Fotogalerie

Hotel, ve kterém bydleli zadržení představitelé FIFA.

FBI prohledávala sídlo CONCACAF (Řídící organizace fotbalu v Severní, Střední Americe a Karibiku) v Miami.

Americké ministerstvo spravedlnosti požádalo o spolupráci švýcarskou justici při vyšetřování obvinění z vydírání, praní špinavých peněz a podvodu v souvislosti s přidělením pořadatelství mistrovství světa i televizních práv.

Úplatky měly dohromady dosáhnout výše přes sto miliónů dolarů, cca 2,5 miliardy korun. Ilegální finanční transakce, které měly zprostředkovávat americké banky, údajně probíhají už od počátku devadesátých let.

Mluvčí FIFA Walter de Gregorio potvrdil agentuře AP, že mezi zadrženými nefiguruje současný prezident Sepp Blatter, jenž je hlavním kandidátem na vítězství ve volbách, což by pro něho znamenalo už páté funkční období v čele světového fotbalu. Blatter se nacházel během zátahu v jiném curyšském hotelu, kde na něj čekala schůzka Africké fotbalové konfederace.

Zásah v luxusním hotelu

Zadržen byl nicméně viceprezident FIFA a prezident Konfederace severní, střední Ameriky a Karibiku Webb i jeho předchůdce Jack Warner. Mezi dalšími známými osobami, které skončily v rukou policie, jsou podle deníku The Guardian Uruguayec Eugenio Figueredo, prezident kostarického svazu Eduardo Li, vedoucí pro rozvoj FIFA a prezident Fotbalové federace Nikaraguy Julio Rocha, prezident venezuelského svazu Rafael Esquivel, viceprezident Brazilské fotbalové konfederace José Maria Marin a Nicolás Leoz, bývalý prezident Jihoamerické fotbalové federace.

Policie provedla zásah v luxusním curyšském pětihvězdičkovém hotelu Baur au Lac, když si na recepci vyžádala klíče od pokojů podezřelých. Sedm obviněných funkcionářů už čeká ve švýcarské vazbě na vydání do USA, šest z nich se podle švýcarského ministerstva spravedlnosti rozhodlo proti tomu bránit, zbývající je údajně připraven se podvolit.

Podle listu New York Times ale čítá obžaloba celkem čtrnáct jmen. Takže středeční zatýkání může být jen začátek mnohem rozsáhlejší akce.

Očekávají se také obvinění směrem k marketingovým manažerům Alejandru Burzacovi, Aaronu Davidsonovi, Hugu Jinkisovi a Marianu Jinkisovi a také Jose Marguilesovi jakožto „prostředníkovi, který zařizoval ilegální platby".

Reklama

Související témata: