Hlavní obsah

Nebude to žádná legrace, glosoval skandál ve vedení FIFA generální sekretář Řepka

Do švýcarského Curychu, jímž před pátečním volebním kongresem FIFA cloumá zatýkání nejvyšších představitelů světového fotbalu podezřelých z korupce, zatím česká ekipa tvořená šéfem asociace Miroslavem Peltou a generálním sekretářem Rudolfem Řepkou neodletěla. „Přebukovali jsme si letenky na čtvrteční dopoledne,“ potvrdil Řepka, ale hned dodával, že pozměněný odlet s korupční aférou otřásající Mezinárodní fotbalovou federací nijak nesouvisí. „Tu změnu jsme udělali proto, abychom se mohli s předsedou zúčastnit dnešního finále domácího poháru v Mladé Boleslavi,“ vysvětloval.

Foto: Profimedia.cz

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka (vlevo) a předseda Miroslav Pelta.

Článek

Do sídla generality českého fotbalu na pražském Strahově se zatím příliš informací o korupčním skandálu nedostalo.

„Snažil jsem se pochopitelně zjišťovat něco i po vlastní linii, ale o moc chytřejší nejsme. Víme de facto jen to, co se objevuje v našich a světových médiích," přiznal generální sekretář Řepka, že i jeho zdroje jsou na informace o současném dění skoupé.

„Legrace to ale v žádném případě nebude," přidával, protože i jemu je jasné, jaké zemětřesení může vyvolat zatčení šesti vysoce postavených funkcionářů FIFA podezřelých z vydírání, praní špinavých peněz a podvodu v souvislosti s přidělením fotbalových soutěží a televizních práv. Zvláště, když jsou mezi nimi dva místopředsedové a údajně se jedná o úplatky, jejich celková suma přesahuje sto miliónů dolarů, tedy přiblžně 2,5 miliardy korun.

Až ve čtvrtek budou moudřejší

„Ve čtvrtek v poledne by se měl konat v Curychu Konfederační mítink. Na něm bychom měli dostat od představitelů UEFA bližší a detailnější informace o celé situaci," sděloval v rozhovoru pro Sport.cz Řepka.

Mítinky zástupců jednotlivých kontinentů předcházejí kongresovému jednání FIFA pravidelně. Evropa, Asie, Afrika, stejně jako delegáti z amerického kontinentu se na nich domlouvají na společném postupu a strategii. Před volbami se pak dohadují na tom, koho budou preferovat a komu odevzdají hlasy.

„Na tyto mítinky pravidelně přechází prezident FIFA pan Blatter, takže předpokládám, že tentokrát mezi nás zase zavítá a že přímo od něho uslyšíme nejčerstvější informace o současném dění a situaci," věří generální sekretář Rudolfa Řepka, že on i šéf českého fotbalu Miroslav Pelta budou ve čtvrtečním odpoledni po Kontinentálním mítinku UEFA moudřejší.

Reklama