Hlavní obsah

Chceme stejné peníze jako muži! Američanky zvažují bojkot olympiády v Riu

Americké fotbalistky viní tamní svaz z platové diskriminace. Úřadující světové šampiónky v čele Becky Sauerbrunnovou, Carli Lloydovou či brankářkou Hope Solovou požadují stejné finanční podmínky, jako mají v národním týmu jejich kolegové. V opačném případě uvažují dokonce i o bojkotu letošních letních olympijských her v Riu de Janeiro, kde mají v srpnu obhajovat titul.

Foto: Profimedia.cz

Brankářka amerického národního fotbalového týmu Hope Solová.

Článek

„Ano, i tato možnost leží na stole, vše je otevřené," potvrdila pro ESPN Sauerbrunnová, členka obranných řad a kapitánka výběru USA. „Pokud se nic nezmění a nebudeme mít pocit, že by (v jednáních) došlo k pokroku, jsme připraveny se bavit i o této krajní variantě."

Americké fotbalistky, trojnásobné světové šampiónky a čtyřnásobné zlaté medailistky z olympijských her, argumentují, že jsou v porovnání se svými mužskými protějšky i s ohledem na dosažené úspěchy v pozici chudých příbuzných. Za triumf na loňském MS v Kanadě obdržely prémie dva milióny dolarů, zatímco jejich kolegové po vyřazení v osmifinále světového šampionátu 2014 v Brazílii si rozdělili devět miliónů.

Třaskavé téma rovnosti výdělků obou pohlaví se nedávno propíralo v tenisu po výroku nyní již bývalého šéfa turnaje v Indian Wells Raye Moora o tom, že být tenistkou „každý večer bych poklekal a děkoval bohu, že se narodili Roger Federer a Rafael Nadal, protože oni tenhle sport táhli."

Následovala lavina kritiky z řad bývalých i současných tenistek, své si k tématu přisadila i světová jednička Novak Djokovič. Moore, přestože se později za svá slova omluvil, bouři nevole nezažehnal a na svůj post rezignoval.

Reklama

Související témata: