Hlavní obsah

Šilhavý je nenasytný, jeho hráči rovněž. Chce druhou příčku, ale i pohár

Jablonec nad Nisou

Klid už má. O třetí místo garantující účast v Evropské lize už Jablonec stěží přijde. Leda tak teoreticky. Jenže kouč Severočechů Jaroslav Šilhavý chce víc. „Třeba se prodrat na druhé místo. Anebo si sáhnout na domácí pohár. Kdyby se nám podařilo ho získat, bylo by to něco úžasného,“ netajil po výhře nad Slavií, že jeho hlad roste. „Ale nenasytnost kluků také, což je jen dobře,“ připomínal, že i jeho svěřenci jsou lační úspěchů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý oslavuje další vítězství.

Článek

Dobře že ji v sobě našli. Zmiňovaný duel se Slavií pro ně nebyl vůbec snadný, protože vnímali a brali Severočechy jako jasného favorita a podle toho k utkání přistoupili. I proto stála Jablonec povinná výhra síly, nervy i enormní vypětí.

Ti kluci podobnou roli nepoznali

„Zkoušíme, jaké to je nastupovat k ligovým zápasům v roli favorita. Pro nás věc nepoznaná, na níž nejsme ještě připraveni. Hrát do plných, zdolávat soupeřovu zformovanou obranu, narážet na vytrvale bránícího protivníka a hlídat protiútoky, na které čeká, to není vůbec jednoduché," připomínal Jaroslav Šilhavý, že přerod tvořícího se mužstva ještě nějaký čas potrvá.

„Zákonitě, protože většina kluků, kteří k nám přišli, nebyla na podobný způsob hry zvyklá. Nastupovali v mužstvech figurujících v dolní polovině tabulky a prostě se nesetkali s tím, že by soupeř v utkáních s nimi jen bránil. Teď si musí postupně zvykat," je jasné jabloneckému trenérovi, že všechno nejde naráz.

Deset gólů od obránce? Nenormální

Partii se Slavií však jeho tým zvládl a tři body doslova urval. Díky vítězné trefě Pospíšila i prvnímu gólu krajního beka Nováka, jenž se od soboty může pyšnit tím, že žádný z obránců nedal v historii samostatné české ligy v jedné sezóně tolik branek, jako on.

„Jsem samo sebou rád, že ho v mančaftu mám, i když mně připadá až nenormální, aby krajní obránce dal za sezónu deset branek. Vždyť to je číslo až neskutečné a přitom snad nebude konečné," připomínal Šilhavý, že ve zbývajících pěti ligových kolech může Filip Novák rekord ještě vylepšit.

Ostatně, i jablonecké mužstvo k tomu bude mít příležitost. Na ligové i pohárové scéně. „Už teď můžeme považovat letošní sezónu za velice dobrou, ale kdyby se nám podařilo získat pohár, bylo by to něco úžasného," naznačuje, jak lákavá je vidina pohárového triumfu. O ataku na druhou příčku nemluvě.

„Jasně že na ni myslíme. Nemáme ji sice ve své moci, ale dokud bude existovat alespoň teoretická šance, musíme se o ni pokoušet," opakuje stejně jako po každém kole jablonecký trenér, že stříbrná příčka představuje velkou motivaci pro něho i hráče.

„Sportovní i ekonomickou, protože předkolo Ligy mistrů je pochopitelně mnohem zajímavější než kvalifikace v Evropské lize."

Trojboj už si úspěšně vyzkoušeli

V cestě ovšem stojí Mladá Boleslav, s níž se jablonečtí fotbalisté utkají v následujících dnech hned třikrát. Dvakrát v semifinále domácího poháru, v osmadvacátém kole pak o ligové body.

„Trojboj jsme si vyzkoušeli se Spartou a zvládli ho, věřím, že se nám totéž podaří i s Mladou Boleslaví," hledá Šilhavý pro své svěřence inspiraci v nedávných duelech s Pražany, které obrali o body v lize a pak je vyřadili i z poháru.

Spoléhá přitom i na podporu diváků, kteří se učí na Střelnici chodit. Na duel se Slavií si jich zase našlo cestu přes čtyři tisíce, což je na jablonecké poměry návštěva nebývalá. Vždyť tady po léta platilo, že tady na severu Čech táhne jen lyžování, k němuž se v posledních letech přiřadil biatlon.

„Návštěvy se zvedly, což pochopitelně těší. A také povzbuzuje, to se ví. Klubový managment dělá hodně, úspěšné výsledky také sehrávají své. Když v nich budeme pokračovat, věřím, že fanoušci chodit nepřestanou a pomohou nám," kvituje trenér Šilhavý, že i tuto část své jablonecké mise hned v prvním roce působení splnil.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 70 : 24 72
2 Sparta 30 57 : 20 67
3 Jablonec 30 58 : 22 64
4 Ml. Boleslav 30 43 : 34 46
5 Příbram 30 40 : 45 43
6 Dukla 30 34 : 40 41
7 Teplice 30 41 : 37 38
8 Bohemians 30 35 : 41 38
9 Slovácko 30 43 : 46 37
10 Jihlava 30 33 : 38 36
11 Slavia 30 40 : 45 34
12 Liberec 30 39 : 43 33
13 Ostrava 30 23 : 41 33
14 Brno 30 34 : 45 33
15 Hradec Králové 30 26 : 52 25
16 Č. Budějovice 30 29 : 72 22

Reklama

Související témata: