Hlavní obsah

Mourinho si řekl o plusové body ještě předtím, než příprava Chelsea vůbec začala, prozradil Čech

Praha

Bude to pro londýnskou Chelsea hodně důležitá sezóna. Pro českého legionáře v její bráně Petra Čecha zrovna tak. Na Stamford Bridge se totiž po působení v Itálii a Španělsku vrací portugalský trenér José Mourinho a s ním pochopitelně obrovské ambice Blues. „Bude hodně důležité, abychom se srovnali se změnou trenéra, dařilo se nám a v nové sezóně byli úspěšní,“ přitakává Petr Čech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech a jeho spoluhráči dostali od nového kouče Chelsea Mourinha delší volno. Čech ho tráví ve své akademii na Strahově,

Článek

Podle původních plánů už měla příprava Chelsea na novou sezónu začít, vy však budete ještě celý tento týden trávit v Praze, kde se rozbíhá vaše fotbalová akademie pro děti. To vám dopřál nový kouč Mourinho mimořádné volno?

Sám nás všechny obvolal, vyptával se, zda jsme zdravotně v pořádku a jestli jsme na sezónu připraveni a pak nám prodloužil dovolenou. Dokonce žertoval, že má hned od počátku plusové body.

Dost velký kontrast v porovnání s tím, jaké hlasy ho vyprovázely ze španělského angažmá... Registroval jste je?

Pochopitelně, ale názorem sloužit nemohu a ani nechci. Objevila se sice spousta spekulací, ale těžko je mohu komentovat, když jsem ve Španělsku nehrál.

Vy už jste ale Mourinha při předchozí štaci na Stamford Bridge zažil...

On je trenérskou osobností a nemyslím, že by se příliš změnil.

Tentokrát si do Chelsea přivádí i svého trenéra brankářů. Znamená to, že váš francouzský kouč Christophe Lollichon končí?

Trenér Silvinho působil s Mourinhem všude, kde byl on, takže je logické, že teď přichází do Chelsea. Ale Christophe Lollichon zůstává také. Jak ale bude jejich spolupráce fungovat, na to mohu těžko odpovídat. Jde o záležitost realizačního týmu.

Rošády se dají očekávat i v hráčském kádru Chelsea. Máte už signály, jak moc by se mohlo či mělo vaše mužstvo změnit?

To se ukáže až v následujících dnech, protože právě dnes se otvírá přestupový termín a následující týden určitě přinese spoustu událostí. Začnou se prodlužovat smlouvy, uzavírat nové transfery, horečnatě jednat o tom, kdo přijde a odejde.

Změny by se mohly dotknout i gólmanů, kteří vám v Chelsea kryjí záda. Ross Turnbull , který vám dělal čtyři roky náhradníka, už odešel, spekuluje se i o Henrique Hilariovi...

Uvidíme, jaké složení náš brankářský tým nakonec bude mít. Je logické, že Ross po třech letech, kdy na sobě tvrdě pracoval a minimálně o tři sta procent se zlepšil, chtěl pravidelně chytat. Zájem o něho je v Anglii velký, protože má předpoklady k tomu, aby si při poměrně omezeném počtu anglických gólmanů řekl i o příležitost v národním týmu. A Hilario? Podle toho, co vím, by měl v Chelsea prodloužit smlouvu.

Koncem týdne se vracíte zpátky do Anglie, kde zahajujete přípravu na novou sezónu. Co vás vůbec čeká?

Po třech dnech v Londýně se vydáme na asijské turné, během něhož přijdou zastávky v Bangkoku, Kuala Lumpur a Djakartě. Po návratu ovšem zůstáváme v Anglii zase jen dva dny a letíme pro změnu do Ameriky, kde budeme týden. Na cestování bude příprava hodně náročná.

Alespoň že jste si odpočinul během dovolené...

Dva týdny jsem prožil s rodinou a úplně jsem vypnul. Teď už ovšem zase individuálně trénuji, protože nechci vletět do přípravy rovnýma nohama.

Pro vaše spoluhráče, kteří startovali na Poháru FIFA v Brazílii, to bude ovšem mnohem náročnější...

To určitě, vždyť v nedělním nočním finále jich nastoupilo hned pět. A třeba pro Oscara to byl už osmdesátý soutěžní zápas v sezóně, což je obrovský počet. Předpokládám, že budou mít upravený program, aby si před novou sezónou patřičně odpočali.

Ta bude v Premier League hodně zajímavá i tím, že všechny týmy první trojky vyměnily trenéry. V Manchesteru United skončil Ferguson, u Citizens už před koncem ligového ročníku Mancini, v Chelsea Benítez. Co tyto rošády přinesou?

Každá změna trenéra představuje velký zásah. A v Anglii jich bylo opravdu hodně, protože třeba i Everton měnil kouče. Někomu změna trenéra pomůže, jinému mužstvu uškodí. Pro nás bude důležité, abychom se s ní srovnali, dařilo se nám a v nové sezóně byli úspěšní.

Reklama

Související témata: