Hlavní obsah

Kdo to je? diví se fandové. Čech, Terry i další esa Chelsea jsou v péči křehké černovlásky

Londýn/Praha

Fanoušci si toho dávno povšimli. Když se při zápase zraní některé z es Chelsea, vybíhá na trávník v barvách londýnského klubu nepřehlédnutelná křehká černovláska, které přebírá péči nad potlučeným fotbalistou. Naposledy poskytla bezprostřední ošetření Petru Čechovi a Johnu Terrymu, kteří nedohráli první semifinále Ligy mistrů s Atlétikem Madrid (0:0).

Foto: Darren Staples, Reuters

Petr Čech před zraky kouče Joseho Mourinha a v doprovodu lékařky Evy Carneirové opouští hrací plochu v průběhu semifinále LM s Atlétikem.

Článek
Fotogalerie

Mnozí vtipálci poznamenali, že z Chelsea byla v tomhle zápase nejužitečnější. Kdo že to tedy je? Doktorka Eva Carneirová pracuje v londýnském klubu od roku 2009. Začínala u rezervy. Před sezónou 2011/12 byla povýšena k áčku. „Zranění pro hráče Chelsea není od té doby až takovou tragédií," objevuje se s nadsázkou v diskusích, i když výraz ve tváři Petra Čecha něčemu takovému rozhodně nenasvědčoval.

Carneirová je každopádně výjimkou, fotbalovou mimořádností. Nejen na britských ostrovech. Obsazení tohoto postu u mužského týmu ženou je řídké.

Vyrůstala v Gibraltaru, od svých šestnácti chtěla být lékařkou, v roce 1998 propukla i její láska k fotbalu. Stalo se tak při světovém šampionátu, který se tehdy hrál ve Francii. Medicínu studovala v Nottinghamu, vzdělání si pak vylepšovala v Austrálii, kde se zaměřila na sportovní medicínu, a také v Londýně.

„A během práce na pohotovosti na skotské vysočině jsem se naučila vypořádávat se s tlakem. Tam to bylo o životě a smrti. Dobrá příprava na Premier League. I když tady je tlak trochu jiný," cituje ji Bild.

Ale cesta do anglické ligy nebyla jednoduchá. Nejprve byla jmenována do vzdělávacího programu Spojeného království pro specialisty na tělovýchovné a sportovní lékařství. Pracovala s atlety na OH 2008 v Pekingu, s ženskou fotbalovou reprezentací. Až poté přišla její éra v Chelsea.

Její příběh není z televizního seriálu

Na internetu se divoce spekuluje o věku pohledné černovlásky britsko-španělského původu. Ale není třeba. Že jí v březnu bylo čtyřicet, nijak netají. A zjevně jí nevadí, že je středem pozornosti.

„Dostávám poštu od dívek z celého světa. Ptají se, jak se to stane, že se žena dostane k fotbalistům," připomíná častý obsah korespondence. Odpovídá, že to není příběh, který vypodobňují běžné televizní seriály z lékařského prostředí. „V nich - když se má žena stát šéflékařkou - je to celé se sexuálním podtetxtem. Anebo je to lesba," říká dále.

Skutečný život šéflékařky v Chelsea je podle ní jiný. „Všechno se tu bere stejně jako u našich hráčů-profesionálů čistě podle výsledků práce." A v čem je přednost ženy na takovémto ošemetném postu? „Lépe komunikuje než mužští kolegové," je přesvědčena.

Reklama

Související témata: