Hlavní obsah

Manchester United selhal v Sunderlandu. Chelsea si smlsla na Newcastlu

Aktualizováno

Fotbalisté Sunderlandu slaví v 26. kole anglické Premier League vítězství 2:1 nad Manchesterem United. Černé kočky se výhry dočkaly po pěti zápasech. Naopak Rudí ďáblové nenavázali na sedmibodovou šňůru. Zkušený útočník Emmanuel Adebayor se po lednovém přesunu do sestavy Crystal Palace dočkal premiérové trefy. Jeho gól ale na výhru nestačil. Londýnský celek prohrál s Watfordem 1:2. Gólové hody viděli fanoušci na Stamford Bridge. Domácí Chelsea porazila Newcastle 5:1. Nicméně kapitán Blues a dlouholetá legenda John Terry musel pro zranění střídat už v prvním poločase.

Foto: Lee Smith, Reuters

Štastný střelec Wahbi Khazri ze Sunderlandu slaví svůj první gól za Černé kočky v zápase anglické Premier League proti Manchesteru United.

Článek
Fotogalerie

Francouzský export vyšel. Jak Khazri Wahbi, tak Lamine Kóne přestoupili do Sunderlandu teprve v lednu, nicméně proti Manchesteru United se oba výrazně podepsali na konečném výsledku. Defoe a spol. brali tři body po pěti utkáních.

Už ve 3. minutě se po faulu Darmiana k exekuci přímého kopu postavil záložník Wahbi a jeho nepříliš prudký centr zapadl až k levé tyči de Geovy brány. Tuniský hráč zaznamenal v třetím střetnutí po lednovém přestupu z Bordeaux premiérovou trefu v dresu Černých koček.

Koného chvíle přišla osm minut před koncem. Chris Smalling nepohlídal jeho náběh po rohovém kopu, a tak stoper z Pobřeží Slonoviny, který na Stadium of Light přišel z Lorientu, v klidu skóroval. De Geovi míč prošel mezi nohama a na základě toho byl gól označen jako vlastní.

Za hosty kontroval pouze Anthony Martial, který v 39. minutě dorazil pokus Juana Maty, jehož střelu briskně vyrazil gólman domácích Vito Mannone, ale odražený míč si našel dvacetiletý Francouz a mohl se tak radovat ze sedmé ligové branky v sezóně, čímž dorovnal v klubové listině střelců Wayna Rooneyho.

„Myslím, že výsledek je správný. Vytvořili jsme si více šancí a zaslouženě vyhráli," řekl po zápase kouč Sunderlandu Sam Allardyce. „Mám za to, že Defoe měl zvýšit na 2:0 už dříve a N´Doye měl lépe naložit se situací, kdy běžel sám na brankáře," měl jasno jednašedesátiletý trenér.

„Měli jsme vyhrát, je to velké zklamání. Máme velkou formu, takže jsem očekával, že opět zvítězíme. Z porážky ale můžeme ovlivňovat jen sami sebe. Sunderland byl mnohem agresivnější a zaslouženě vyhrál," pravil lodivod Manchesteru United Louis Van Gaal.

Hrnčíři ukončili střelecký půst

Fotbalisté Stoke po čtyřech duelech a 381 minutách utnuli svůj střelecký půst v Premier League. Postaral se o to Gianelli Imbula, jenž volejem po nedůrazném odkopu obrany napálil míč do sítě, a Hrnčíři se dostali do vedení. Gólostroj The Potteries naplno pokračoval v druhém poločase, kdy se prosadili Ibrahim Afellay a Joselu. Vykřesat jiskřičku naděje se snažil domácí Matt Ritchie, ale skóre pouze korigoval.

Nováček z Bournemouthu prohrál podruhé za sebou, Stoke zapsalo tři body po čtyřech střetnutích.

Adebayorův gól nestačil, Crystal Palace padlo podeváté

Špatná střelecká potence hráčů Crystal Palace pobídla vedení týmu k angažování zkušeného forvarda Emmanuela Adebayora, který do londýnského celku přišel v lednu jako volný hráč z Tottenhamu. Nová akvizice se vyplatila. Jednatřicetiletý rodák z Toga necelou minutu před koncem prvního poločasu zápasu s Watfordem hlavou po centru z levé strany vyrovnal.

Jako první totiž udeřili hosté, když Tom Deeney proměnil pokutový kop po faulu Mileho Jedinaka. Stejný hráč udeřil i podruhé a Watford si tak odvezl tři body. Domácí nezvítězili podeváté v řadě.

Everton nezvládl roli favorita

Ačkoliv Everton byl v domácím utkání proti West Bromwichi papírový favorit, tak svou roli nezvládl. Toffies tak nenavázali na předchozí výsledky a v tabulce se propadli. O jedinou branku se postaral hostující kanonýr Salomon Rondon, jenž ve 14. minutě na brankové čáře hrudí tečoval hlavičku Jonase Olssona.

Rondon a spol. se plného bodového zisku z ligového duelu dočkali po pěti duelech.

Norwich neudržel dvougólový náskok

Tříminutová gólová pasáž v rozmezí 74. a 76. minuty v podání hráčů West Hamu rozhodla o tom, že na Carrow Road si oba týmy body rozdělí. Do té doby to ale vypadalo na jasnou záležitost pro domácí Kanárky, kteří po brankách Bradyho a Hoolahana vedli. Nicméně hosté zásluhou Payeta a Nobleho srovnali.

Norwich tak už šest střetnutí čeká na výhru. Nerozhodný výsledek „nevoní" ani Kladivářům, kteří spadli z 6. na 7. místo tabulky.

O sestup o jednu pozici West Hamu, se zasloužil Southampton, jenž vykradl Liberty Stadium a potvrdil nynější formu. Svěřenci Ronalda Koemana zapsali pátou výhru ze šesti posledních utkání. Jedinou branku proti Swansea vstřelil Shane Long.

Chelsea zválcovala Newcastle

V posledním sobotním duelu Chelsea od začátku diktovala proti Newcastlu tempo hry a už po 17. minutách vedla 3:0 po brankách Diega Costy, Pedra a Williana. Ve druhém poločase se trefil znovu Pedro a střídající mladík Bertrand Traoré. Za Straky v závěru snížil Andros Townsend.

Svěřenci Guuse Hiddinka tak ještě v kalendářním roce 2016 neprohráli a v tabulce anglické ligy se posunuli na 12. pozici. To Newcastlu patří první sestupová příčka (18.), když o skóre prohrává se 17. Norwichem.

Vráskou na drtivé výhře může být zranění klubové legendy Johna Terryho, který ze hry odstoupil už v 38. minutě.

Anglická fotbalová liga - 26. kolo:
Sunderland - Manchester United 2:1 (3. Khazri, 82. vlastní De Gea - 39. Martial),
Bournemouth - Stoke 1:3 (57. Ritchie - 9. Imbula, 52. Afellay, 55. Joselu),
Crystal Palace - Watford 1:2 (45. Adebayor - 16. z pen. a 82. Deeney),
Everton - West Bromwich 0:1 (14. Rondón),
Norwich - West Ham United 2:2 (54. Brady, 65. Hoolahan - 74. Payet, 76. Noble),
Swansea - Southampton 0:1 (69. Long),
Chelsea - Newcastle 5:1 (9. a 59. Pedro, 5. Costa, 17. Willian, 83. Traoré - 90. Townsend).

Reklama