Hlavní obsah

Welbeck spasil Arsenal! Liverpool koncertoval, Kohouti vykradli Etihad Stadium

Aktualizováno

Drtivý tlak Arsenalu přinesl své ovoce. Kanonýři ve druhém poločase otočili vývoj utkání 26. kola anglické Premier League proti lídrovi z Leicesteru a po výhře 2:1 snížili náskok svého soupeře na dva body. Velkou exhibicí byl mač Aston Villy s Liverpoolem. Svěřenci Jürgena Kloppa uštědřili poslednímu týmu anglické ligy velký debakl, když zvítězili 6:0. V poslední nedělní konfrontaci vyhrál Tottenham na půdě Manchesteru City 2:1 a připsal si páté vítězství v řadě.

Foto: Darren Staples, Reuters

Záložník Theo Walcott z Arsenalu střílí gól do sítě Leicesteru v zápase 26. kola anglické Premier League.

Článek
Fotogalerie

Bylo to drama, až do poslední chvíle. Arsenal vyvinul ve druhém poločase ohromný tlak a zaslouženě vývoj skóre otočil. Především se o to zasloužily dvě nové tváře, které trenér Kanonýrů Arséne Wenger poslal na trávník na posledních třicet minut. Nejprve záložník Theo Walcott v 70. minutě po sklepnutí Oliviera Girouda srovnal. Šestadvacetiletý fotbalista střídal Francise Coquelina o devět minut dříve.

V úplném závěru pak z posledního centru udeřil Danny Welbeck, jenž byl v té době na hřišti dvanáct minut. Pětadvacetiletý Angličan se přitom v sestavě Gunners objevil poprvé od dubna 2015.

Leicester sice dokázal v prvním poločase kombinačnímu stylu Arsenalu vzdorovat. Dokonce si vytvořil i největší šanci, když v 17. minutě hlavičkoval Jamie Vardy. Petr Čech ale jeho pokus na čáře lapil. Čas nejlepšího střelce Premier League přišel ve 45. minutě, kdy po faulu Nacho Monreala proměnil pokutový kop a připsal si devatenáctou trefu v letošním ročníku anglické ligy.

Nicméně druhé dějství bylo zcela v režii domácích, kterým pomohl incident z 54. minuty, kdy byl po dvou žlutých kartách vyloučen krajní obránce Lišek Danny Simpson.

Arsenal svého soupeře doslova zatlačil na velké vápno a nepustil ho k žádnému přímému ohrožení svého brankáře. Góly byly jen otázkou času. Nakonec přišly dva, které vývoj střetnutí otočily. Zásluhou náhradníků Walcotta a Welbecka Gunners snížili ztrátu na Leicester v čele tabulky na dva body a stali se prvními přemožiteli Lišek v tomto kalendářním roce v ligovém utkání.

Pro Wengera je to stěžejní vítězství

„Úsilí, energie, intenzita. Všechno bylo dobré. Leicester bránil velmi dobře a navíc jsme měli i smůlu, když jsme po poločase prohrávali 0:1. Poté jsme byli neoblomní a mohli jsme vstřelit víc než jen dvě branky," konstatoval kouč Arsenalu Arséne Wenger. „Toto vítězství je stěžejní, protože matematicky je lehčí dotáhnout dvoubodovou ztrátu než osmibodovou. Teď máme dobrou šanci," míní šestašedesátiletý kouč.

„Bylo to fantastické střetnutí. Ačkoliv si nepamatuji, kdy jsme v normálním utkání dostali takovéto dvě žluté karty," narážel lodivod Leicesteru Claudio Ranieri na vyloučení Simpsona. „Byly to běžné fauly, kterých bylo spoustu, nikoliv zákroky na kartu. Myslím, že rozhodčí byl na nás příliš přísný. Jinak se domnívám, že bychom bez červené karty zápas zvládli a zvítězili," pravil italský stratég.

Liverpool dal půl tucet branek

Doslova v exhibici se proměnil duel Aston Villy s Liverpoolem. Svěřenci Jürgen Kloppa nastříleli poslednímu týmu anglické fotbalové ligy šest gólů a v tabulce poskočili na osmé místo.

Do střelecké listiny se zapsala hned šestice hráčů, přičemž brankostroj rozjel úspěšnou hlavičkou už v 16. minutě Sturridge. Na něj ještě v prvním poločase navázal Milner. Reds po přestávce přidali další čtyři branky (Can, Origi, Clyne a Toure) a připsali si nejvýraznější vítězství pod Kloppem a před čtvrtečním zápasem Evropské ligy proti německému Augsburgu si zvedli potřebné sebevědomí.

To výsledková krize Villans se stále prohlubuje. Se 16 body jsou přišpendleni na samotné dno Premier League. Na první nesestupovou pozici ztrácí osm bodů.

Kohouti vykradli Etihad Stadium

V konfrontaci Manchesteru City s Tottenhamem se všechny důležité milníky odehrály až v druhém poločase.

Do vedení se dostali hostující Spurs, když rozhodčí Mark Clattenburg v 53. minutě odpískal po ruce Sterlinga pokutový kop, který s jistotou proměnil nejlepší střelec Tottenhamu Kane. Čtvrt hodiny před koncem srovnal střídající útočník domácích Iheanacho, když nekompromisní střelou pod břevno zakončil kooperaci Silvy s Clichym.

Poslední slovo ale měli opět hosté. Kolmici za obranu Citizens zpracoval a stoprocentně využil Eriksen a zařídil Kohoutům páté ligové vítězství v řadě a posun na druhé místo tabulky o skóre před Arsenal. Manchester City padl podruhé za sebou na Etihad Stadium a zůstává čtvrtý.

Anglická fotbalová liga - 26. kolo:
Arsenal - Leicester 2:1 (70. Walcott, 90.+5 Welbeck - 45. Vardy z pen.).
Aston Villa - Liverpool 0:6 (16. Sturridge, 25. Milner, 58. Can, 63. Origi, 65. Clyne, 71. K. Touré.),
Manchester City - Tottenham 1:2 (74. Iheanacho - 53. Kane z pen., 83. Eriksen).

Reklama

Související témata: