Hlavní obsah

Rok před malým ME chybí české reprezentaci střelec i lídři

Praha

Elita světového fotbalu momentálně řádí v Brazílii na mistrovství světa. Už za dvanáct měsíců se největší fotbalová akce roku 2015 na evropské reprezentační úrovni uskuteční v Česku – šampionát hráčů do 21 let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jakub Dovalil

Článek

Na minulém setkání nejlepších výběrů kategorie tým trenéra Jakuba Dovalila chyběl. V jakém stavu je česká družina rok před mistrovstvím?

„Skončila fáze hledání. Za dva roky jsme vyzkoušeli sedmdesát hráčů. Vyvrbila se určitá osa. Když jsme byli v silnější sestavě, zápasy byly dobré. Porazili jsme Nizozemsko, remizovali s Tureckem či Ukrajinou. Máme problémy se střílením branek, což ale souvisí s výkony hráčů v lize," přemítá kouč.

Letos se jeho výběr představil ve třech duelech. Všechny prohrál. „Hodně jsme se potýkali se změnami v sestavě. Měli jsme zraněné, Kalas rok nehrál, Kadlec, Krejčí a Kadeřábek přešli do áčka. Dalším aspektem byl fakt, že jsme nehonili bezhlavě vítězství a v poločase vždycky razantně střídali. Ale výsledky nebereme na lehkou váhu, je to varování," přiznává Dovalil.

Problémy v útoku

Největším problémem se jeví ofenzíva. V jediném z dvanácti zápasů od zahájení přípravy na ME český tým, který nemusí hrát kvalifikaci, zaznamenal tři branky, průměr na utkání je jeden vstřelený gól.

„Přál bych si, aby se v lize někdo z našeho výběru posunul na hranici deseti až čtrnácti branek. V minulosti jsme vždycky takového hráče měli," připomíná Dovalil například Necida, Pekharta, Wágnera, Chramostu či Kadlece. „Jestliže dá útočník pět branek za třicet kol, není to žádný šlágr," stýská si Dovalil. „A pokud se neprosazuje na domácí scéně, těžko bude úspěšný na mezinárodní. Není to žádné alibi, jen konstatování statistických faktů."

Ve srovnání s minulými výběry však trenéra musí strašit i další negativní aspekt. Kádr při umístění Kalase, Kadeřábka, Krejčího, Kadlece a Vydry v áčku postrádá výraznou osobnost, která by zářila ať už doma, či v zahraničí. Hvězdy typu Dočkala či Gecova z výběru pro ME 2011, či Lecjaks, Mareček nebo Wágner z týmu bojujícího neúspěšně o ME 2013 nemají následovníky. „Vůdčí osobnost se ještě může projevit velkými výkony v lize a dlouhodobě vysokou formou v sestavě reprezentace v okamžiku, kdy bude kádr ustálený," nebojí se Dovalil.

Navíc pro šampionát počítá i se zmíněnou pěticí borců, kteří poskočili do týmu trenéra Vrby. „Povinností je složit nejsilnější možný tým," má jasno Dovalil. Nominací hráčů rozkoukávajících se v áčku by navíc vyřešil i další palčivý problém. Ve srovnání s minulými výběry totiž zatím současná jednadvacítka inklinuje až k „dětskému" fotbalu, nikoliv dospělému. „Měli jsme silný ročník dvaadevadesát. Jenže stříbrný tým z mistrovství Evropy devatenáctiletých se rozpadl a mnoho hráčů doslova zmizelo," připomíná Dovalil úspěšný výběr, z něhož se prosadilo jen pár vyvolených.

Co ještě čeká český tým
V září tréninkový kemp v Rakousku, kde Dovalilův tým nastoupí proti dvěma klubům z nejvyšší rakouské soutěže. Během dalšího měsíce duely s Ukrajinou a Itálií. Losování šampionátu je na konci listopadu. Předběžně jsou na předposlední měsíc v roce a následně březen 2015 domluveny souboje s Německem, Anglií a Portugalskem. Trenér bude muset rozhodnout, zda do týmu zařadí Kadlece s Kalasem, kteří mají pro první zápas trest za vyloučení v baráži o ME 2013.
Šampionát týmů do 21 let v Česku
Poprvé v historii bude v roce 2015 Česko hostit finálový turnaj ME fotbalistů do 21 let. Zúčastní se hráči narození po 1. lednu 1992 (na začátku kvalifikace jim smí být maximálně 21). Pořadatelství bylo zemi přiděleno v březnu 2012. Dějištěm turnaje budou čtyři stadióny: Praha–Eden (kapacita 21 000 diváků), Praha–Letná (19 416), Olomouc (12 541), Uherské Hradiště (8000). Hrát se bude 17.–30. června 2015.

Reklama