Hlavní obsah

Všichni svatí s Vrbou. Do Prahy se chystají bronzoví Holanďani - a koho proti nim postaví?!

Praha

Ztráta miliónů, prestiže a také rána pro národní koeficient, který pomalu směřoval k přímému postupu do Ligy mistrů. To jsou evidentní následky pohárového výbuchu fotbalových zástupců na klubové úrovni. Jenže černý týden vážně ohrozil také českou reprezentaci, v níž nový kouč Pavel Vrba hodlá dát velký prostor hráčům z domácí ligy. Ruku na srdce - koho z nich byste mu teď doporučili? Kvalifikace o EURO 2016 začne přitom již za necelý měsíc proti bronzovému týmu z nedávného MS v Brazílii...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Článek

Nejen český klubový fotbal stál o to, aby Sparta prošla do Champions League a alespoň Plzeň do Evropské ligy. Pavel Vrba to potřeboval ještě víc.

Nový trenér národního týmu zdědil po svých předchůdcích palčivý problém. Citelně ubývá stabilně hrajících legionářů v opravdu kvalitních klubech. A tak se hodlá spolehnout na domácí zdroje.

„Nevidím problém, proč by česká liga neměla mít větší zastoupení než hráči ze zahraničí," vyhlásil Vrba v závěru minulé sezóny.

Logické řešení, po němž řada expertů volala již dávno. Jak moc se ho ovšem Vrba může držet ve chvíli, kdy Sparta po roce v předkole znovu zkolabovala a Viktoria podtrhla židli pod jeho plzeňským nástupcem Uhrinem? Tím spíše, že nároďák již 9. září na Letné rozehraje novou kvalifikaci těžkým duelem s Nizozemskem...

Posun v kariéře se nekoná

„Hráči jsou vybíráni do určitého způsobu hry. Díváme se na to, jaké úkoly mají v klubu. Sparta i Plzeň hrají hodně ofenzivně, chtějí soupeře přehrávat. To chci hrát i s reprezentací," avizoval Vrba jasně.

Teď vůbec nejde jen o to, že dva hlavní domácí dodavatelé hráčů pro národní tým mají necelý měsíc před startem kvalifikace svých starostí dost. Jak mohou garantovat, že zastaví rozjeté Holanďany, když pohořeli na švédských a rumunských klubech? A mnohem citelnější pak je, o kolik zkušeností a šancí na posun v kariéře sparťané a viktoriáni vyřazením přišli.

Vrba nároďáku pomohl. Kdo teď pomůže jemu?

Letenští mají v záloze ještě pokus o Evropskou ligu. Ligu mistrů jim ovšem nenahradí. Když do ní Vrba v roce 2011 poprvé dovedl Plzeň, jeho hoši v nejtěžší konkurenci rostli tak rychle, že okamžitě výrazně pomohli reprezentaci v kvalifikaci a pak také na samotném evropském šampionátu 2012.

Vrba se takové pomoci od svých klubových kolegů nedočká. Plzeň hrála skupinovou fázi evropských pohárů tři roky po sobě, ale ve chvíli, kdy na to měla navázat, jí zůstaly jen zápasy s Českými Budějovicemi a spol. Sparta pak sice poslední rok dominuje domácí scéně, na řadě jejích opor však ulpěl stín pochybností, že mezinárodní úrovni ještě nedorostly.

Vrbovi zkrátka není co závidět. K dobru má už jen poslední test s USA (3. září rovněž na Letné). Pak už musí 9. září sáhnout po optimální sestavě, jež by dokázala přehrát medailisty z Brazílie.

Jak dopadne zářijový kvalifikační duel o postup na ME 2016 mezi Českou republikou a Nizozemskem?
Vyhrají Češi
16,8 %
Zápas skončí nerozhodně
14,9 %
Zvítězí Nizozemci
68,3 %
Celkem hlasovalo 18861 čtenářů.

Reklama

Související témata: