Hlavní obsah

Dovalil favorizuje na postup z baráže Němce a Španěly

K losu play off fáze o postup na mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let, která v říjnu určí sedm účastníků šampionátu pořádaného od 17. do 30. června v České republice, se vyjádřil i trenér české jednadvacitky Jakub Dovalil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace do 21 let Jakub Dovalil

Článek

Kouč zažil ve funkci u týmu dvě baráže, v roce 2010 vítěznou s Řeckem a o dva roky později s Ruskem, kterou jedenadvacítka prohrála. Do baráže postoupilo deset vítězů skupin a čtyři nejlepší z druhých míst ve skupinách. Sedm týmů s nejlepším koeficientem sestaveným UEFA za léta 2009 až 2014 bylo nasazeno.

"Do baráže zpravidla postoupí velmi silné celky a není výjimkou, že mírný papírový favorit vypadne. Zápasy v baráži jsou velmi vyrovnané a více než to, jak si mužstva vedla po celou kvalifikaci, rozhoduje okamžitá forma v tom říjnovém týdnu, kdy se baráž hraje. Nám se stalo v roce 2012, že jsme vyhráli skupinu bez porážky, byli jsme nasazeni, ale dostali jsme silné Rusko, nevydařil se nám úvodní zápas doma a bylo po postupu..." řekl k losu Jakub Dovalil a dodal: "Dvě z vylosovaných dvojic mají podle mého výrazné favority. Myslím, že postup si tradičně nenechají uniknout Španělé, kteří bývají v této kategoriii na mistrovství Evropy velmi ůspěšní. Postoupit by měli i Němci, kteří nyní sklízejí na všech frontách výsledky téměř desetileté práce s mladými fotbalisty."

O postup hrají v říjnu, konkrétně osmého a patnáctého, tyto dvojice: Slovensko - Itálie, Francie - Švédsko, Dánsko - Island, Anglie - Chorvatsko, Nizozemsko - Portugalsko, Ukrajina - Německo, Srbsko - Španělsko.

Turnaj bude vylosován 6. listopadu v Praze. Čtyři nejlepší celky postoupí na olympijské hry 2016 do Rio de Janeira. V této souvislosti je zajímavá Anglie, která na olympiádě nestartuje (tam jezdí sportovci pod hlavičkou Velké Británie). Pokud by tedy Anglie zdolala Chorvatsko v baráži, zvýšila by se šance na postup na OH na čtyři celky ze sedmi!

Reklama

Související témata: