Hlavní obsah

Neumím bránit. Chci útočit a dávat víc gólů než soupeř, přiznal Vrba

Plzeň

Samo sebou, že byl navýsost spokojený. Ze čtvrté výhry v řadě, důležitého vítězství nad Islandem představujícího dobrý vklad do kvalifikačního pokračování v příštím roce i třeba z toho, že ani záměrná mystifikace ze soupeřova tábora průběh střetnutí a výsledek nepoznamenala. „Naše hloupost, že jsme si nepohlídali informaci, že islandský stoper je zraněný a nenastoupí, když nakonec hrál. Měli jsme si ji ověřit,“ přiznával reprezentační kouč Pavel Vrba bezprostředně po zápase. Nezůstalo pochopitelně jen u trenérových glos a hodnocení duelu, které jsme už přinesli, Vrba mluvil daleko obšírněji...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během kvalifikačního utkání proti Islandu.

Článek
Fotogalerie

O ZISKU DVANÁCTI BODŮ - Úžasné, že je máme, protože tolik jsem jich nečekal. Ale pořád jich ještě deset potřebujeme, protože dvaadvacet by mělo představovat postupovou jistotu. Takové Holandsko bude v závěru kvalifikace hodně silné. Už nedělní šestigólovou výhrou nad Lotyšskem dokázalo, že postup nevzdává.

O ČISTÉM KONTU, KTERÉ JEHO TÝM JEŠTĚ NEUDRŽEL - Byl jsem vždy trenérem, který neumí bránit. Chci útočit a vyhrávat tím, že dám víc gólů než soupeř, což v kvalifikaci zatím vychází. A doufám, že vycházet bude.

O PRVNÍM ROKU U REPREZENTACE - Jsem rád, že po jarních výsledcích odpovědělo mužstvo tak, jak odpovědělo. Zvláště, když spousta lidí ztrácela trpělivost a začala do nás rýt... Naštěstí jsem dostal prostor, abych otestoval spoustu hráčů a vyzkoušel, jak to v národním mužstvu funguje. Za dva měsíce neudělá změny žádný trenér, kroky musí být postupné. A už se projevují. Neříkám, že já či snad mužstvo jsme dokonalí, ale podstatné je, že národní tým má charakter. Dokáže otáčet zápasy, které se pro něj nevyvíjí příznivě, což svedl v první půli v Turecku a koneckonců proti Islandu zase. To je důležité, i v tom se začíná projevovat jeho síla.

O POZITIVNÍM POSUNU - Určitě se projevuje i v tom, že v reprezentaci řešíme jen fotbal, že se soustřeďujeme na to, aby byl národní tým úspěšný a fotbalem zase lidem rozdával radost.

O KÁDRU POSKLÁDANÉM Z HRÁČU Z ČESKÉ LIGY - Není rozhodně špatné se na ně spoléhat. Dělám to a dělat budu, což se mi následně vrací v tom, že tito fotbalisté dokazují, že i na mezinárodní úrovni mohou hrát slušně. Navíc spousta dalších vidí, že mohou dostat šanci.

O NÁHRADNÍCÍCH, KTEŘÍ DO MUŽSTVA OKAMŽITĚ ZAPADNOU - Řídím se zásadou, že je nefér měnit sestavu na třech čtyřech místech kvůli tomu, že z ní jeden hráč vypadne. Zvláště, když v reprezentaci nemusím spoléhat jen na deset jedenáct fotbalistů, neboť máme jednotlivé posty zdvojené. Každý hráč je navíc z klubu zvyklý na své místo a vyplácí se, když na něm dostane důvěru i v národním týmu. Potvrdilo se mi to v Astaně, kde z mužstva pro zranění vypadl Rosický, důkaz podal i duel s Islandem, kde nastoupili Pudil s Plašilem. Dlouho nedostali v národním mužstvu prostor, což bylo zapříčiněno jejich zdravotním stavem i třeba tím, že jsem věřil jiným hráčům. V neděli jsem však s nimi byl maximálně spokojený.

O ROSICKÉHO ROLI - Podal mimořádný výkon. Je na něm patrné, že v reprezentaci má na to, aby se fotbalem bavil a i při menší klubové zátěži prodal zkušenosti, které má. Mužstvo na něj spoléhá, protože dovede hru zrychlit, využít své technické schopnosti. A kdyby nastupoval i v Arsenalu, hrál by určitě ještě lépe.

O NÁVRATU DO PLZNĚ - Jsem rád, že jsem okusil podobně úžasnou atmosféru jako během pěti let, kdy jsem zde trénoval, potěšilo mě, když jsem před utkáním viděl, jak na severní tribuně fanoušci rozvinuli plakát s mou podobiznou. Ještě víc jsem ale rád, že atmosféru zažívalo celé mužstvo, protože tak často se s ní nepotkává. Při sobotním tréninku, na který přišlo tolik lidí, kolik jich mnohde jinde nepřijde ani na ligu, stejně při zápase, kdy s námi publikum drželo, i když jsme prohrávali. Po celé utkání bylo naším dvanáctým hráčem. Plzeňský stadión sice nemá takovou kapacitu, jako jiné, ale i tak věřím, že se sem reprezentace v budoucnu zase vrátí. Už kvůli báječné atmosféře si další zápas zaslouží.

O REZERVÁCH, KTERÉ REPREZENTACE MÁ - To určitě. Třeba v Turecku jsme hráli v první půli hodně podprůměrně a měli štěstí, že jsme ji přežili. Proti Islandu jsme si vedli sedmdesát minut velice slušně, neboť jsme výborně kombinovali, ale v závěru jsme měli být schopni víc podržet míč. Pouze ho neodkopávat a nepouštět tak soupeře do střeleckých příležitostí, když jsme naopak sami mohli vyrážet do brejkových situací.

O TÝDNECH VOLNA, JEŽ HO TEĎ ČEKAJÍ - Nic takového, žádný oddech si nedopřeju. Chceme změnit situaci v našem mládežnickém fotbale, abychom byli v Evropě konkurenceschopní. V některých klubech jsou spokojeni, že dostávají od svazu dotace na mládež, ale tím to končí. Nic měnit nechtějí... Musíme proto přitvrdit, aby se peníze využívaly správně a dobří trenéři se dostávali k mládeži, musíme více tlačit na vedení svazu a dělat vše proto, aby celý český fotbal šel nahoru.

Reklama

Související témata: