Hlavní obsah

Čišo, bojuj! Bylo to krásné, vzkázal dojatý nemocný fotbalista Plzně

Derby je derby. A duel českých fotbalistů se slovenskými bude mít vždy náboj velké prestiže. Jsou ale chvíle, kdy jdou výsledky stranou. Jako před úterním zápasem v Žilině. Oba týmy bývalé federace se svorně postavily za transparent „Čišo, bojuj, myslíme na tebe, ty to zvládneš“. Hráči tak podpořili Mariána Čišovského, slovenského reprezentanta z Viktorie Plzeň, který bojuje s vážnou nemocí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české a slovenské reprezentace a jejich společné vyjádření podpory nemocnému Mariánu Čišovskému.

Článek
Fotogalerie

„Kluci, budu vás sledovat," avizoval před zápasem s Lucemburskem a Českou republikou zkušený obránce.

Marián Čišovský se v dresu slovenské reprezentace naposledy ukázal před rokem. Začátkem tohoto roku vyšlo najevo, že bojuje s nemocí, na kterou se medicíně dodnes nepodařilo najít lék. Má jít o amyotrofickou laterální sklerózu (ALS). S tímto onemocněním, které napadá mozek a způsobuje ztrátu buněk ovládajících svalové pohyby, podle médií bojuje například i bývalý český premiér Stanislav Gross.

„Bylo to krásné," citují slovenská média další Mariánův vzkaz. Transparent ho dojal - a snad mu i psychicky pomohl.

Postup i titul na Mariánovo zdraví

„Není to vůbec lehká situace a je smutné, co se mu stalo. Kdybychom postoupili na mistrovství Evropy, určitě bude jedním z těch, komu postup věnujeme," avizoval kapitán slovenské reprezentace Martin Škrtel.

Kromě slovenské reprezentace za Čiša samozřejmě hrají také fotbalisté Viktorie Plzeň, kde má stále platnou smlouvu. Zisk titulu v české lize věnují právě jemu.

„Čišo se společnosti nebrání. Chodí mezi lidi. Často je vidět ve fitku Viktorie. Je však na něm znát, že není zdravotně v pořádku," cituje server pluska.sk svůj zdroj z Plzně.

Čišovský se s rodinou zdržuje hlavně v Plzni. S léčbou mu údajně pomáhá i majitel klubu Tomáš Paclík.

Reklama