Hlavní obsah

Sivok znovu hraje a s Besiktasem se chce loučit titulem

Karel FeltPrávo

Téměř pět měsíců čekal jednatřicetiletý stoper Tomáš Sivok na návrat do sestavy Besiktase Istanbul. V listopadovém kvalifikačním utkání s Islandem si poranil stehenní sval. Problematické léčení se vleklo nekonečně. Teď už jsou nepříjemné chvíle minulostí a český reprezentant, dokonce s kapitánskou páskou, chce dovést svůj klub k titulu. A pak se po sedmi letech s Besiktasem rozloučí, jak řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Besiktase Tomáš Sivok

Článek

„Bylo to nekonečné, ale jsem zpátky. Trenér Slaven Bilič na mne čekal. Řekl mi, že potřebuje zkušeného obránce a já jsem ten, kterého chce. Dokonce kvůli mně nechal zorganizovat dva přátelské zápasy, abych se co nejrychleji dostal do zápasového rytmu. Jsem moc rád, že mi dal šanci a snažím se jí maximálně využít,“ říkal Sivok spokojeně do telefonu.

Profesor Kolář ho postavil na nohy

Už v prosinci známý český odborník Pavel Kolář říkal, že Sivokovi by pomohl malý chirurgický zákrok, jímž by ze stehna odstranil úlomky, které fotbalistovi nedovolovaly trénovat naplno. Tomu ale bránil klubový lékař, který do Sivokova stehna směřoval jednu injekci za druhou. Bez viditelného úspěchu.

„Zákroku jsem se nepodrobil, ale pan profesor provedl opatření, která sice vyžadovala dlouhodobější léčení, nakonec se však ukázala jako perfektní. Jednu chvíli to vypadalo, že zranění se obnoví, ale jak mne pan Kolář ujistil, byla to ve svém důsledku správná reakce organismu. Stehno se zahojilo. Moc mi pomohl nejen on, ale i další lidé kolem něho. Pan doktor Sinkule nebo fyzioterapeut Martin Janoušek. Nakonec ten chirurgický zákrok ve svalu nebude potřeba. Tedy doufám, že už budu v pořádku a sezónu zdárně dokončím,“ říkal s nadějí v hlase fotbalista.

Ve druhém utkání gólová asistence

Poprvé, a hned v základní sestavě, nastoupil Sivok 6. dubna proti Basaksehiru. „Bohužel ten zápas jsme jen remízovali. Naopak o víkendu jsme porazili Kasimpasu 5:1. V tom utkání jsem si připsal první gólovou asistenci. Při nacvičeném signálu na mne letěl míč k zadní tyči. Nebyl jsem v ideální pozici, abych zakončoval, tak jsem ho nasměroval ke spoluhráči, který dal gól,“ liboval si.

K ideální formě mu ale přeci jenom ještě něco chybí. „V tom prvním utkání jsem si nebyl úplně jistý hlavně ve vzduchu. Chybělo mi správné načasování výskoku. Nebylo to ono, ale na druhou stranu jsem to čekal ještě těžší. Ve druhém utkání už jsem se cítil mnohem lépe. Věřím, že půjdu výkonnostně dál nahoru,“ konstatoval.

Doufá v telefonát od kouče Vrby

Sivok je bojovník, dirigent defenzívy, platný při standardních situacích v šestnáctce soupeře. Reprezentaci v remízovém kvalifikačním duelu s Lotyšskem chyběl. I když zatím odehrál dva zápasy, na reprezentaci znovu myslí. „Samozřejmě! Mrzelo mne, že jsem nebyl k dispozici už proti Lotyšsku. Udělám všechno pro to, aby měl trenér Vrba důvod mne znovu povolat proti Islandu. Věřím, že zdraví vydrží a forma bude na takové úrovni, abych byl pro národní tým přínosem,“ zdůraznil reprezentační stoper.

Když Sivok do Turecka před sedmi roky přišel, hned v první sezóně vybojoval s Besiktasem double. Teď je znovu v boji o titul. „Věřím, že ho získáme a udělám pro to maximum i jako kapitán týmu. Páska se ke mně teď vrátila. Škoda, že jsme prohráli s Fenerbahce, u čehož jsem ještě nebyl. Ale jsme druzí jen o bod. Za námi je však se stejným počtem bodů Galatasaray. Do konce soutěže zbývá sedm kol, takže boj o titul nabídne ještě hodně napínavé bitvy,“ předpověděl.

V létě mu končí smlouva. Vedení klubu však zatím s nabídkou nové nepřišlo. „Ani nepočítám, že by se tak stalo. Dali mi najevo, že se mnou do budoucna nepočítají. Hraji jen díky důvěře trenéra. Předpokládám, že po sedmi letech v Besiktasi skončím. Ale léto je pořád daleko, stát se může cokoliv, i když na devadesát procent počítám s odchodem. Nějaké nabídky byly už v zimě a věřím, že přijdou i v létě, kdy budu volný hráč. Tím spíš bych chtěl v květnu zvednout nad hlavu trofej pro tureckého mistra,“ zdůraznil před rozloučením Tomáš Sivok.

Reklama

Související témata: