Hlavní obsah

Po devatenácti letech jsem snad dokázal, že jsem nebyl v Anglii náhodou, smál se Maier

dos, zpSport.cz

Pan Neprůstřelný. Solidně zaplněný Eden tleskal při Setkání legend hvězdám kalibru Pavla Nedvěda, Karla Poborského, Patrika Bergra či Jana Kollera. Nejlepším hráčem českého týmu v exhibici proti Německu (6:3) byl ovšem vyhlášen někdo úplně jiný. Brankář Ladislav Maier, který na stříbrném mistrovství Evropy 1996 v Anglii vystupoval jen v roli trojky, předvedl spektakulární výkon.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Ladislav Maier během reprízy finále evropského šampionátu 1996 s Německem v pražském Edenu.

Článek
Fotogalerie

„Ty jo, první start v reprezentaci - a hned největší hvězda utkání," prohlásil se smíchem a v nadsázce na adresu Ladislava Maiera záložník Karel Poborský, když po vystřídání usedal na lavičku českých legend.

„Tehdy spousta lidí zpochybňovala, že do Anglie jako trojka vůbec jedu. Snad jsem teď po devatenácti letech dokázal, že jsem tam nebyl náhodou," chechtal se spokojený Maier.

Uhrin: Maier nás zachránil

Jednou inkasoval, ale jinak Uhrinův tým v uvolněném a otevřeném závěru zápasu držel parádními zákroky. „Mohlo to skončit i remízou. Zachránil nás brankář, minimálně tři góly v závěru chytil. Kouba odešel s nulou, ale tolik práce neměl," vyzdvihl Maierovu roli také trenér Dušan Uhrin.

Kouč dal všem třem pamětníkům šampionátu mezi tyčemi stejný díl - po třiceti minutách si zachytali postupně Petr Kouba, Pavel Srníček a nakonec Maier, který se ocitl pod největší palbou dotahujícího soupeře.

„Naposledy jsem si zachytal před rokem při exhibici Rapidu. Do Vídně občas na zápasy staré gardy jezdím, to ale hraju v útoku. V Edenu mě Němci spíš trefovali," poukázal Maier.

Atmosféra v hledišti byla nečekaně vřelá. „Musíme poděkovat lidem, kolik jich přišlo. Moc si toho vážíme," vyzdvihl hrdina večera.

Reklama

Související témata: