Hlavní obsah

Začíná další bitva Plzně se Spartou, v novém ročníku jde také o Ligu mistrů a Brazílii

Praha

Ani si hráči a diváci nestačili pořádně odpočinout, a už v pátek startuje nový ročník fotbalové Gambrinus ligy. Červnová valná hromada FAČR fanoušky nepotěšila, výzva ‚Dejte kmotrům červenou‘ stále trvá. Pokud však jde o fotbal jako takový, stále si jeho příznivci mohou najít pádné důvody, proč v nové sezóně zamířit do hlediště. Třeba jedenáct následujících...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Limberský z Plzně (vpravo) brání útočníka Sparty Václava Kadlece.

Článek

Další útok na Ligu mistrů, snad frontální – Obhájce titulu Plzeň se hodlá podruhé probít do hlavní soutěže Ligy mistrů. A pokud v pohárové Evropě nasbírají dostatek bodů také Sparta, Liberec a Jablonec, mohli by v Češi již v létě 2015 vyslat do kvalifikace milionářské soutěže znovu dva zástupce.

Také domorodci mohou vykopat Brazílii – Na podzim vyvrcholí kvalifikace mistrovství světa 2014 a národní tým je stále ve hře o postup do Brazílie. Čím větší problémy mají ve svých klubech legionáři, tím více trenér Bílek potřebuje pomoc hráčů z domácí ligy. To je výzva pro osvědčená jména i nové adepty.

Sparta tři roky bez titulu – Plzeň, nebo Sparta!? Gambrinus liga si pomalu zvyká na tuto zásadní otázku. Konsolidovaná Viktoria obhajuje, vyzývatelé z Letné si na titul nesáhli již tři roky. Ale jsou tady i další. Třeba Mladá Boleslav se Štajnerem by ráda oba favority zaskočila tak, jak to v předminulé sezóně dokázal Liberec.

Cíl je přiblížit se holandské lize – Soutěž spěje k samostatnosti, pro fanoušky je však prvořadá její kvalita. „Z evropského pohledu je sportovní stránka nadstandardní. V prezentaci ligy jsme ovšem mnoho let zaspali a čeká nás hodně práce. Třeba anglická Premier League je úplně někde jinde, reálné však je, abychom se přiblížili holandské či rakouské lize," vyhlásil Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace.

Kdo vyzve kanonýra Lafatu? – Tři poslední ročníky měly stejného krále střelců, jabloneckého a od zimy sparťanského Davida Lafatu. Dokáže ho konkurence svrhnout? „Nebudu vyhrávat donekonečna, všechna individuální ocenění bych navíc rád vyměnil za mistrovský titul, který mi chybí. Ofenzivně hrajících týmů je víc, na krále střelců mohou útočit třeba plzeňský Bakoš, olomoucký Ordoš, náš Kadlec," vyzývá sám Lafata.

Posunou se velké kluby nahoru? – Řada zástupců velkých měst se již delší dobu zmítá v problémech. Teď mají novou šanci. Slavia chce potvrdit, že už je zase konsolidovaná, ostravský Baník se musí ohánět bez Baroše, starostem se záchranou se hodlá vyhnout také brněnská Zbrojovka.

Ďolíček je znovu ligový – Klokani jsou po roce znovu prvoligoví. Nemusejí se ovšem vracet do vyhnanství v Edenu, mohou kopat ve svém domácím Ďolíčku. Spolu s Bohemkou je nováčkem Znojmo, které vzhledem k rekonstrukci stadiónu začne v brněnském azylu.

Ofsajd se naučte nově – Fotbal celosvětově upravuje pravidlo o ofsajdu. Mění se především výklad toho, jak se hráč v ofsajdu zapojuje do hry. Než se novinky vžijí, vyvolají hodně emocí a zlé krve.. „Je mi jasné, že rozhodčí posoudí danou situaci správně, ale hráči, jejich týmy a diváci mu stejně vynadají," obává se pravidlový expert Jiří Kureš, že změna může vyvolat chaos.

Přicházejí další cizinci – Je čím dál tím těžší prodat české fotbalisty za velké peníze do zahraničí. Manažeři odhadují, že až osmdesát procent transferů na mezinárodním trhu tvoří volní hráči. Alespoň je však tím pádem možné přivést cizince a "exoty". Jako Sparta Zimbabwana Costu nebo Teplice Nigerijce Salamiho či Kapverďana Nivalda.

Snaha o televizní ideál – Televizní přenosy z každého kola by měly dostat pevný jízdní řád. Pátek 20:15 (Fanda nebo Nova sport), sobota 20:15 (ČT Sport), neděle 19:00 (Fanda nebo Nova sport) a pondělí 17:30-18:00 (ČT Sport). V plánu jsou během podzimu také čtyři velká televizní studia, při kterých budou netelevizní zápasy začínat v sobotu v jednotný čas. Poprvé k tomu dojde během 5. kola a utkání Plzně se Spartou.

Každý si může sáhnout na titul – Gambrinus liga má od minulého jubilejního 20. ročníku nový pohár pro vítěze. V září se trofej pro mistra vydá na svou pouť republikou po všech ligových stadiónech. Jednotlivé kluby budou mít v rámci „Trophy Tour" tři až čtyři dny na to, aby se s ní potěšili jejich fanoušci.

Který tým se bude v nové sezóně fotbalové Gambrinus ligy radovat ze zisku mistrovského titulu?
FC Viktoria Plzeň
44,1 %
AC Sparta Praha
39,6 %
FC Slovan Liberec
3,1 %
FK Mladá Boleslav
1,9 %
jiný tým
11,3 %
Celkem hlasovalo 8689 čtenářů.

Reklama

Související témata: