Hlavní obsah

Sparťanský obránce Kadeřábek si troufá: Chce do Ligy mistrů a prohnat Robbena

Praha

Ještě před rokem to vypadalo, že jako přespočetný záložník půjde fotbalista Pavel Kadeřábek (22) ze Sparty na hostování. Částečně z nouze se přesunul na pravý okraj obrany a zazářil. Stal se nejlepším obráncem ligy. A dostal se do reprezentace. Výborně začal i novou sezónu. Spřádá odvážné sny, ale nohama zůstává na zemi, jak potvrdil v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Pavel Kadeřábek by v reprezentaci rád svedl souboj s nizozemskou hvězdou Arjenem Robbenem.

Článek

Start pražské Sparty do nové sezóny je excelentní. Dvě vítězství v prvních soutěžních utkáních a skóre 10:0. „Dá se to nazvat startem z kategorie snů, ale nesmíme ty výsledky přeceňovat. Povedlo se nám zkompletovat všechny tři české trofeje, což jsme chtěli. Pořád jsme ale na začátku. Nejtěžší zápasy nás teprve čekají. Určitě nám to pomůže psychicky. Nohama však musíme zůstat na zemi," zdůraznil Kadeřábek.

Zase hrozí Švédové

Ani po výhře 7:0 nad Levadií Tallinn v úvodním duelu druhého předkola Ligy mistrů nechce jásat dřív, než bude „de facto" hotovo. Soupeře nehodlá v odvetě podcenit. „Nikdy není předem nic rozhodnuté, ovšem tohle už prostě musíme dotáhnout. Cestu do Estonska nepojmeme jako výlet. Budeme také čekat, koho dostaneme v dalším předkole. Hrozí tam Malmö, zase Švédové, a Albánci. Jeden či druhý bude nepříjemný, ale my chceme do základní skupiny, takže porazit je musíme," naznačil, že vzpomínky na loňské vyřazení z Evropské ligy s Häckenem jsou stále hodně živé.

Sparta začala tak výborně, jako v květnu skončila. Pro Kadeřábka to ale není žádné velké překvapení. „Příprava byla krátká, ale dělali jsme maximum, abychom pokračovali v dobrých výkonech. Důležité bylo, že jsme začátek sezóny zvládli v hlavách a nepřipustili žádné nepříjemné překvapení. Hlavně proti Levadii jsme nechtěli udělat průšvih jako loni s Häckenem," prozradil, o čem se v kabině mluvilo.

Víc na křídle než v obraně

Kádr Sparty se až na gólmana nezměnil. Stejná jsou i taktika a herní styl, i když... „V přípravě jsme pilovali to, co jsme hráli v minulé sezóně a měli jsme s tím úspěchy. Určitě je velkou výhodou, že jsme zůstali pohromadě," vysvětlil, a když přišla řeč na to, že hraje víc na křídle než v obraně, jen se usmál: „Mám za úkol podporovat ofenzívu. Proti Levadii jsem neměl směrem dozadu skoro žádnou práci, proti Plzni už ano, takže jsem se vracel víc. Bořek Dočkal to občas vezme vzadu za mě. Po zápase s Tallinnem mi gólman David Bičík říkal, že jsem vlastně hrál na hrotu."

Podle Kadeřábka nebylo nijak obtížné sehrát se s novou gólmanskou jedničkou Davidem Bičíkem. „Samozřejmě jsme si za ty roky zvykli na Tomáše Vaclíka, věděli jsme například, kam a jak mu dávat malé domů. Ale v přípravě jsme si s Davidem sedli, žádný problém tam není. Navíc jsme i zkoušeli souhru v několika trénincích," vysvětlil Kadeřábek.

Počítá i s tím, že fanoušci budou chtít repete minulé úspěšné sezóny. „Logicky, namlsali jsme je, ale oni při nás jsou i ve chvílích, kdy se tolik nedaří. Povedlo se nám vyhrát doma všechny trofeje a naším cílem bude to zopakovat. Myslím si, že je to reálné. Mužstvo máme výborné, jsme ve formě a doufáme, že ji udržíme co nejdéle. Pochopitelně přijdou i horší zápasy, to je logické, ale my jsme v té minulé ukázali velkou sílu v tom, že jsme je s výjimkou v Teplicích dokázali vyhrát nebo minimálně zremizovat. Věříme, že to tak bude i v nové sezóně," pravil přesvědčivě.

Změnit sny ve skutečnost

Před Spartou je ještě pět zápasů do naplnění snu o základní skupině Ligy mistrů, ale v hlavě mladého fotbalisty se objeví občas myšlenky na vysněné kluby a hráče, proti kterým by si chtěl zahrát. Je to přirozené. „Postup do základní skupiny je náš cíl, i když víme, že síla soupeřů a obtížnost zápasů bude stoupat. Když se to povede, pak by si každý z nás chtěl zahrát proti Realu Madrid, Barceloně nebo Bayernu, ale soupeře si těžko budeme vybírat. Hlavně, abychom se mezi nejlepší dostali," přiznal Kadeřábek, vnuk slavného sparťanského útočníka Václava Vrány.

Kadeřábek si vybojoval místo také na pravém kraji obrany české reprezentace. Tu čeká v zářijovém startu kvalifikace o EURO 2016 bronzový tým světového šampionátu v Brazílii, ofenzivně laděné Nizozemsko se skvělým Arjenem Robbenem. Na trávníku by se měli potkávat. „V první řadě si musím udržet výkonnost, kterou jsem měl, a pak záleží jen na trenérovi Vrbovi, jestli mě povolá nebo ne. Nizozemce jsem pečlivě na šampionátu sledoval a už spousta známých se mě ptala, jak ho budu bránit," pravil Kadeřábek skromně.

„Nebál bych se ho. Běhá hodně rychle, ale snad to televize trošku zkresluje (úsměv). Věřím, že bych mu stačil a na Letné ho prohnal. Nemůžu přeci zalézt jen proto, že proti mně hraje Robben. Vždycky se snažím hrát svoji hru, to znamená podporovat ofenzívu," řekl zdravě sebevědomě.

A vůbec nevidí zářijový souboj jako jednoznačnou záležitost... „V každém případě to bude dobrá zkušenost. V jarních přípravných zápasech jsme sice nevyhráli, ale ukázali jsme, že ve hře národního mužstva je něco nového, že chceme hrát fotbal. Už to není nakopávaná, ale je v tom myšlenka. Třeba Robben bude hlídat mě (smích) a jako mužstvo budeme lepší než Nizozemsko," zasnil se Kadeřábek.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Teplice - Č. Budějovice 0 : 0 23. min Živě
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články