Hlavní obsah

Fotbalisté Hradce se vrací do ligy bez nejlepšího střelce

Bez nejlepšího střelce druhé ligy, v níž pomohl týmu k postupu mezi elitu, vstoupí fotbalisté Hradce Králové v sobotu domácím zápasem s Teplicemi do nového ročníku Synot ligy, kam se vrací po roce. Kouč Luboš Prokopec bude postrádat zraněného útočníka Davida Vaněčka - ten bude chybět kvůli těžkému zranění kotníku, jež si přivodil na jaře.

Foto: David Taneček, ČTK

Kapitán hradeckých fotbalistů Adrián Rolko.

Článek

"Můj osobní názor je, že se vrátí na konci září," řekl sportovní ředitel Hradce Róbert Barborík o absenci útočníka, který nastřílel v minulé sezóně sedmnáct branek. "První prognóza byla, že se vrátí v pátém kole, ale v zájmu Davida i klubu je, aby se doléčil. Za sebe můžu říct, že ho nepustím do zápasu, dokud nebude stoprocentně zdravý," dodal trenér Prokopec.

Na Vaněčkovo místomá navíc několik variant, i proto nechce léčení uspěchat. Na post hrotového útočníka se může postavit Pavel Dvořák, jenž na konci jara střílel ve druhé nejvyšší soutěži důležité branky, či nová tvář Hynek Prokeš. Ten se v minulé sezóně prosazoval v útoku Frýdku-Místku.

"A na hrotu může nastoupit i Pavel Černý," připomněl Prokopec další zajímavé jméno, syna slavného hradeckého hráče osmdesátých a devadesátých let, který poslední dvě sezóny strávil na angažmá v Kazachstánu. "Myslím, že Pavel mladší může pro Hradec ještě něco udělat," podotkl Barborík.

Černý junior je jedním z deseti nových tváří v týmu. Dalšími jsou například slovenský brankář Martin Kuciak, druhý navrátilec z Kazachstánu stoper Jakub Chleboun, talentovaný plzeňský záložník David Štípek, jenž je v Hradci na hostování, či host ze Sparty Aleš Čermák.

Votroci vsadí na perspektivnější fotbalisty

Poslední posilu přivedli Východočeši teprve před dvěma dny, z Varnsdorfu přišel na hostování s opcí střední záložník Matěj Kotiš. První ligu si vyzkouší poprvé v devětadvaceti letech. V týmu se objevil na poslední chvíli, přitom nabídku z Hradce měl delší dobu. "Před čtyřmi týdny rozhodla moje bojácnost. Nechtěl jsem opustit klub a rodinu. Ale jsem neskutečně šťastný, že mě trenér Prokopec oslovil znovu," přiznal Kotiš.

Naopak odešel například zkušený zadák Jiří Poděbradský, který bude hrát na podzim podle všeho pouze divizi v Živanicích. V Hradci mu skončila smlouva a klub se rozhodl, že bude sázet na perspektivnější fotbalisty.

"Fluktuace v kádru je opravdu velká, ale za poslední rok se nám podařilo postavit mužstvo na zdravých základech," hodnotil změny Prokopec. "Věříme, že jsme vybudovali tým, který v lize obstojí. Naším jediným cílem pro sezónu je v klidu se zachránit. Proto se nesmíme už od úvodních kol dostat pod tlak," doplnil.

"Myslíme si, že hráči, které jsme si vyhlédli, nám přinesou ovoce. Chceme pracovat koncepčně, trpělivost nám nechybí, trenéři naši důvěru mít budou," zdůraznil Barborík, že prakticky zcela nový kádr dostane dobu hájení.

Reklama

Související témata: